Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás gombóc hagyományos és mákos bundában

75 perc
egyszerű
megfizethető
5 adag
Hozzávalók
  • A forgatáshoz:
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 1-1,5 dl olaj
  • darát mák
  • porcukor
  • fahéj
  • A gombóchoz:
  • 30 dkg krumpli
  • kb. 40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)
  • 1 db tojás (nagy)
  • kb. 20 db szilva

Elkészítés

  1. A zsemlemorzsa pirításával kezdjük, hogy a készre főtt gombócokat, a főzővízből kiszedve, rögtön beleforgassuk. Az olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát, és állandó kevergetés mellett szép aranybarnára pirítjuk. (Kisebb lángon pirítsuk, és kevergessük, mert a zsemlemorzsa könnyen megég.)
  2. A darált mákkal csak annyi a dolgunk, hogy összekeverjük a porcukorral.
  3. A krumplit megpucoljuk, majd kisebb kockákra felvágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, krumplinyomón átnyomjuk (vagy villával alaposan összenyomjuk), és hagyjuk kihűlni. (Mindenképpen hagyjuk kihűlni, mert ha meleg a krumpli, akkor nagyon sok lisztet felvesz, a tészta lágy lesz, és nehéz lesz vele dolgozni.)
  4. Amikor a krumpli kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, egy mokkáskanál sót és az egész tojást, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (A lisztet ne egyszerre adjuk hozzá, mert lehet, hogy kevesebb is elég, de ha szükséges, akkor többet is tehetünk hozzá. Egy könnyen nyújtható tésztát kell hogy kapjunk.) Ezután lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd felvágjuk akkora kockákra, hogy a szilvát könnyedén bele tudjuk majd csomagolni.
  5. Ezután a tészta közepére ráhelyezzük a kimagozott szilvát, majd gombóccá formázzuk. Egy nagyobb edénybe bőséges mennyiségű vizet forralunk, majd óvatosan belehelyezzük a gombócokat. Megvárjuk, míg feljönnek a forrásban lévő víz tetejére, majd 5-6 percig főzzük még. (Közben fakanállal óvatosan keverjük meg, nehogy leragadjanak az edény aljára.)
  6. A készre főtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük, alaposan lecsepegtetjük, majd óvatosan beleforgatjuk az előzőleg megpirított zsemlemorzsába vagy a darált mákba, és tálalásig melegen tartjuk.

TOP 5 SZILVÁS GOMBÓC, AMINEK A NAGYI IS ELKÉRI A RECEPTJÉT >>>

 SZILVÁS GOMBÓC, AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD >>>

Megjegyzés

Mákos is lett meg zsemlemorzsás fahéjas porcukros. - alexandra29

Ezek is érdekelhetnek

Friss