Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a szilvás és a barackos gombóc!

Ha nem lested el a fortélyokat a nagyitól, akkor most a hozzávalók és a munkafázisok szerint haladva mindet megtanulhatod. Vigyázz, kész, rajt – és kiugrik a gombóc a fazékból!
Burgonya

„Öreg” krumplit vegyél, mert az újburgonyának magas a víztartalma. A legjobbak a magas keményítőtartalmú, úgynevezett lisztes (szétfövő) fajták, ezek általában sárga héjúak és húsúak. Kérd ki a piaci árus vagy a zöldséges tanácsát, az előrecsomagolt burgonyák közül pedig válaszd a C jelölésűt. A megmosott burgonyát hámozatlanul tedd annyi vízbe, amennyi ellepi. Betétes edényben párolva kevesebb vizet szív magába, tehát könnyebb lesz a tészta. A megpuhult krumplit azonnal hámozd meg, majd rögtön törd is át vagy reszeld le. Ezután hagyd langyosra hűlni. Melegen sokkal több lisztet vesz fel, ragadós lesz, és nehezebb vele dolgozni.

Liszt

A liszt mennyiségét nem lehet pontosan meghatározni, mert nagyban befolyásolja a burgonya fajtája. Ha kevés a liszt, nem áll össze a tészta, a soktól meg kemény lesz a gombóc. Ahogy a nagyi mondta: annyi liszt kell, amennyit a tészta felvesz. Először a receptben megadottnál valamivel kevesebb mennyiséget tegyél bele – érezni fogod, ha többet kíván, és akkor pótolhatod.

Tésztanyújtás

A rugalmasan lágyra, de formálhatóra gyúrt burgonyás tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki ujjnyi (kb. 1/2 cm) vastagságúra úgy, hogy a sodrófát középről a szélek felé haladva mozgatod. Közben időnként szórj a tészta alá egy kevés lisztet, hogy ne ragadjon le. Végül késsel vágd fel 8-10 cm-es négyzetekre. A lapok nagysága a beburkolni kívánt gyümölcsök nagyságától függ.

Töltelék

Szilvából legjobb a hosszúkás, magvaváló fajta, amelynek már teljesen kibontakozott a természetes édessége. Ebben az esetben eltekinthetsz a fahéjas cukorral vagy a mag helyére tett kockacukorral való édesítésről. A magot nem feltétlenül szükséges kiszedni: ha bent hagyod, formásabb lesz a gombóc. A túl nagy szilvákat érdemes megfelezni. Szezonon kívül a tésztalapokra sűrű szilvalekvárt kanalazhatsz. Sárgabarackból szintén érett, de ne túlérett szemeket válassz. A mag helyére egy-egy kis kockacukrot vagy 1 kiskanálnyi cukrozott darált diót tehetsz. A karamellás ízű barna cukortól izgalmasabb lesz a töltelék.

Gombóckészítés

Minden négyzetlap közepére helyezz egy szem szilvát vagy egy fél sárgabarackot. A négy sarkánál fogva csippentsd össze a tésztát, és nyomd össze a réseket. Ezután lisztezd be a kezedet, és a két tenyered között görgetve formázz kerek gombócokat.

Kifőzés

Nagy edényben forralj fel sok vizet, enyhén sózd meg (olaj nem kell bele), és kissé vedd vissza a lángot, hogy a víz ne zubogjon. Főzés közben már ne változtasd a víz hőmérsékletét. A gombócokat az edény fala mentén vezetett lapátról csúsztasd az edény aljára, így nem veszítik el az alakjukat. 1-2 perc múlva nagyon óvatosan mozgasd meg őket, hogy ne ragadjanak le. Miután felemelkedtek a víz színére, várj 2-3 percig, majd szűrőkanállal emeld ki és csepegtesd le őket. Előtte lapát élével finoman megütögetheted őket, hogy kellően puhának érződnek-e.

Morzsa

A bolti morzsa helyett házilag is ledarálhatsz száraz kiflit, zsemlét, esetleg kenyeret. Szitáld át! Egy lábosban forrósíts fel zsírt vagy zsír és vajat. (Az olajat felejtsd el!) Öntsd bele a morzsát, pirítsd halványsárgára, majd húzd le a tűzről. Ezután még tovább pirul az edény hőjétől egy-két árnyalatot. Tedd rá a gombócokat, és 5-6 perc pihentetés után hempergesd őket a morzsába a két fülénél fogva rázogatott edényben. 

Melegen tartás

A gombóc frissen fogyasztva a legfinomabb. Ha nem azonnal tálalod, akkor lábosban, fedővel letakarva, gőz felett tartsd melegen, hogy ne száradjon ki.

Ezek is érdekelhetnek

Friss