Elkészítés: A lisztet morzsold el a vaj 90 százalékával, add hozzá az élesztőt, a cukrot és a felvert tojás 80 százalékát, majd annyi langyos tejet keverj hozzá, amennyivel lágy tésztává gyúrhatod. Lisztezd be, fedd le, és pihentesd addig, míg duplájára dagad.
A szilvát magozd ki, de csak annyira nyisd szét, amennyire muszáj, és tölts a mag helyére annyi fahéjas cukrot, amennyit elbír.
A megkelt tésztát nyújtsd 1,5 centisre, szaggasd kb. 8 centis átmérőjű korongokká (az sem baj, ha szabálytalan) és dugd bele a szilvákat, majd bugyoláld össze, megnyomkodva a réseket, nehogy kiszivárogjon a sütésnél a fahéjas szilvalé.
A maradék vajjal kikent tepsibe viszonylag szorosan kell egymás mellé rakni őket úgy, hogy a tapasztott rész alul legyen. Mikor tele a tepsi, kend meg a megmaradt tojással, és keleszd újra őket. Gyönyörűen egymáshoz simulnak, és felfelé terjeszkednek majd.
180 fokra felmelegített – közepes hőmérsékletűnek is mondott – sütőben addig süsd, míg olyan nem lesz a teteje, mint a fényes karamell. Mivel kelt tésztát nem ajánlatos melegen enni, dugd el a szekrény tetejére. Vedd elő a scrabble-táblát, és játsszatok le egy partit. Addigra biztos kihűl.
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!
Feliratkozom a hírlevélre