Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvás desszertkalandok – egyszer ropogósan, másszor krémesen

A sokféle fajtával büszkélkedő kékszilva nyár közepétől kelleti magát a zöldségárusoknál, igazán mégis nyár végén, ősz elején irányul rá a figyelem. A gazdag aromájú szépséges példányok frissen és feldolgozva egyaránt gyakori vendégei a terített asztalnak.

Jólesik a szilvás papucs reggelire, máskor egy krémes szilvaleves vagy a megunhatatlan gombóc ebédre, de se szeri, se száma a lepények, piték, rétesek, torták variációinak, no és persze lekvár is sok helyen készül a jóféle besztercei szilvából. Önállóan isnagyszerű desszertalkotó, de izgalmas kulináris kalandokra hívogat társítása a késő nyár egyéb, vele harmonizáló gyümölcseivel. Már csak azért is érdemes kipróbálni, mert a szilva más és más előnyös tulajdonságai mutatkoznak meg különféle tésztaburkok között, nem is szólva arról, hogy feldarabolva vagy épp krémesítve, izgalmasan fűszerezve olyan ízélményben lehet része bárkinek, amit korábban nem is sejtett erről a gyümölcsről!

Az alábbi nyarat idéző, kívül ropogós, belül gazdagon gyümölcsös kelet-nyugati fúzióban nagyszerű társaságot jelent a szilva számára a fekete áfonya és az élénkpiros gránátalma. Ez a pite frissen a legfinomabb – a langyosra hűlt illatos gyümölcsöket koronázó ropogósra sült habréteg a vékony tésztaburokkal olyan kompozíció, amely bármely borongós őszi délutánt beragyog!

Ropogós habos pite szilvakockákkal, áfonyával, gránátalmával

Hozzávalók egy 23 cm átmérőjű, kerek piteformához:

A tésztához:    
25 dkg rétesliszt
6 dkg porcukor
1 csipet só
1 egész tojás
10 dkg vaj

A töltelékhez:
25 dkg érett kékszilva
10 dkg fekete áfonya
1/2 gránátalma
2 evőkanál darált dió

A habréteghez:
3 kisebb tojásfehérje (vagy 2 nagyméretűé)
10 dkg kristálycukor
5 dkg darált dió
1 tasak vaníliás cukor

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, a sót, az apróra vágott hideg vajat, és gyors mozdulatokkal finom morzsává dolgozom. Ekkor hozzáadom a kissé felvert egész tojást. Labdává gyúrom, és 1 órára fóliába csomagolva beteszem a hűtőszekrénybe.

A pihentetés ideje alatt előkészítem a gyümölcsöket. A szilvákat kimagozom, nagyjából 1,5 cm-es kockákra darabolom. A gránátalmából kiütögetem a magokat. Az áfonyát megmosom, megszárítom. A háromféle gyümölcsöt összekeverem.

A tojásfehérjéből elektromos habverővel lágy habot verek kb. 2 perc alatt, majd folyamatos keverés mellett óvatosan hozzáadagolom a kristálycukrot és a vaníliás cukrot. A fényes, habos krémhez a végén adom hozzá a darált diót – alaposan elkeverem.

A pihentetett tésztát két fólialap között akkora körlappá nyújtom, hogy kényelmesen kibélelhessem vele az előzetesen sütőpapírral borított piteformát úgy, hogy a széleire is jusson tészta. A kilógó részeket nyújtófa segítségével levágom. A tészta alját villával néhány helyen megszurkálom, a 2 evőkanál darált diót szétterítem rajta. Erre halmozom a színes gyümölcstriót, majd egyenletesen eloszlatom rajta a diós habot.

175 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 35-40 perc alatt világos pirosra sütöm. Ha közben erősen pirulni kezdene a teteje, a sütési idő végéhez közeledve sütőpapírral borítom. Rácson hagyom langyosra hűlni.

Ideális vendégváró a következő szilvakrémes-szedres pite, amit legjobb előző este elkészíteni, de legalább 1-2 órára mindenképp ajánlatos hűtőszekrénybe küldeni, és jól lehűtve vagy másnap, a vendégek érkezése előtt szeletelni:

Szilvakrémes-szedres pite

Hozzávalók egy 16 x 24 cm-es tepsihez:

A tésztához:
15 dkg rétesliszt
5 dkg finomliszt
½ teáskanál szárított élesztő
½ dl langyos tej
7,5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
5 dkg porcukor
1 csipet só
1 egész tojás

A töltelékhez:
25 dkg érett kékszilva
25 dkg érett feketeszeder
15 dkg kristálycukor (ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet)
2 púpozott teáskanálnyi kukoricakeményítő (vagy ugyanennyi vaníliás pudingpor) 2 evőkanál hideg vízben elkeverve
1 kávékanálnyi őrölt kardamom
1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
2 evőkanál darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa

A szóráshoz:
kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A szilvát megmosom, majd kimagozom, egy kisebb lábosba szórom. Hozzáadom a cukrot, a kardamomot és a fahéjat. Felforralom, mikor a szilvák kezdenek szétesni, leveszem a tűzről, botmixerrel pürésítem, majd a tűzre visszatéve belekeverem a vízben feloldott kukoricakeményítőt, egyet forralok rajta. Hagyom kihűlni.

A tésztához ½ dl tejet épp csak langyosra melegítek, egy kávéskanál cukrot elkeverek benne, hozzáadom a szárított élesztőt. Nagyjából 10 perc alatt felfuttatom. A kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, sót, a puha vajat, majd a felfuttatott élesztőt, végül az enyhén felvert tojást. Rugalmas tésztává gyúrom. Pihentetni nem szükséges.

Lisztezett felületen a tészta 2/3-át téglalappá nyújtom, nyújtófa segítségével kibélelem vele a sütőpapírral borított kis tepsit. Villával alaposan megszurkálom. A darált diót kis tálban elkeverem a zsemlemorzsával, nagyjából a 2/3-át elterítem a tésztán. Erre kanalazom a kihűlt szilvakrémet, majd rászórom a megmosott szederszemeket.

A maradék morzsás dióval megszórom. A tészta maradék 1/3-át vékony lappá nyújtom, ezzel fedem a gyümölcsös pitét. A tetejét is megszurkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.

175 fokra állítom a sütő hőmérsékletét, beteszem a pitét a még langyos sütőbe, és 30-35 perc alatt világosra sütöm. A tepsiben hagyom teljesen kihűlni, a tetejét még langyosan meghintem a vaníliával kevert porcukorral. Beteszem a hűtőszekrénybe, és csak másnap vágok belőle nagyjából 4 cm-es kockákat. Tálalásnál egy-egy friss szederszemmel díszítem a süteményt.

A kardamom és a fahéj finoman erősítik a szilva gazdag aromáit, melyek a lédús szeder csodás ízeivel mélybordó krémes gyümölcsrétegben egyesülnek, amit a puha tésztalapok épp csak kereteznek.

Szilvás receptek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss