Szilvás batyu egyszerűen vaníliapudinggal

Hozzávalók

  • 25 dkg hideg vaj
  • 50 dkg + 1 ek liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 4 tk porcukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 ek citromlé
  • 2 tk reszelt citromhéj
  • A töltelékhez:
  • 3 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 40 dkg szilva
  • 2 ek puding
  • 1 db felvert tojás

Elkészítés

    1.

    Gyúrjunk össze 25 dkg darabokra vágott hideg vajat 10 dkg liszttel, és formázzunk belőle egy 15 cm hosszú rudat. Tegyük hűtőszekrénybe.

    2.

    Keverjünk össze 3 dkg élesztőt, 1 dl langyos tejet, 1 tk porcukrot és 1 ek lisztet, és hagyjuk felfutni. Szitáljunk át 40 dkg lisztet. Adjunk hozzá 1 csipet sót, 3 tk porcukrot, 1 tasak vaníliás pudingport, 2 db tojássárgáját, 2 ek citromlevet, 2 tk reszelt citromhéjat, 1 dl langyos tejet, valamint a felfuttatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk össze, és pihentessük szobahőmérsékleten kb. 40 percig.

    3.

    A megkelt tésztát nyújtsuk 20×20 cm-es lappá, majd tegyük a közepébe a vajas tésztát, és az ujjunkkal óvatosan nyomkodjuk laposra. Kenjük meg az élesztős tészta szélét vízzel, majd a vajas tésztára hajtva formázzunk belőle boríték alakot. Nyújtsuk ki újra 20×40 cm nagyságúra, majd hajtsuk be a rövidebb oldalát a tészta harmadáig először az egyik, majd a másik oldalról. Pihentessük a háromrétegű tésztát 15 fokon 40 percig, majd ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást.

    4.

    A töltelékhez keverjünk össze 3 dl tejet 6 dkg cukorral, valamint 1 tasak vaníliás pudingporral, és folyamatos keverés mellett főzzünk belőle sűrű krémet. Mossunk meg, magozzunk ki és vágjunk félbe 40 dkg szilvát.

    5.

    Ismét nyújtsuk ki a tésztát. Vágjuk 8×8 cm-es négyzetekre, és kenjük meg a széleiket vízzel. Helyezzünk a négyzetek közepébe 2 ek pudingot és egy kevés apróra vágott szilvát, majd formázzunk belőlük batyukat. Tegyük tepsire, pihentessük 30 percig, majd kenjük meg a tetejüket 1 db felvert tojással. Süssük 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 180 fokon további 10 percig.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Magazin