Szilvapite pirított mogyoróval

5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 15 X 22 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 20 dkg süteményliszt
  • 3 dkg őrölt, pirított mogyoró
  • 12 dkg hideg vaj
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál habtejszín
  • 1 csipet só
  • 6-8 db durvára vágott, pirított mogyoró
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg kékszilva
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 csapott mokkáskanál fahéj
  • 2 teáskanál kukoricakeményítő
  • 5 dkg őrölt, pirított mogyoró
  • 3 dkg porcukor
  • A tálaláshoz:
  • vaníliával kevert porcukor
  • ízlés szerint több-kevesebb mézzel csorgatott görög joghurt

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a porcukrot, a sót, a mogyorót, majd apró kockákra vágva a hideg vajat. Ujjbeggyel gyorsan elmorzsolom a hozzávalókat. A tojássárgáját a tejszínnel elkeverem, a tésztához dolgozom. Kis gombóccá formálva, frissen tartó fóliába csomagolva 1/2 órára hűtőszekrénybe teszem.

    Közben elkészítem a tölteléket. A szilvákat kimagozom, negyedekre vágom, a kristálycukorral lábosba rakosgatom, és 4-5 perc alatt kissé összefőzöm. Lehúzom a tűzhelyről, rúdmixerrel pépesítem. A keményítőt 2 teáskanál hideg vízzel elkeverem, a szilvapüréhez adom, visszahelyezem a tűzhelyre, egyet forralok rajta. Hűlni hagyom.

    A sütőt 175 fokra előmelegítem, a kis tepsit sütőpapírral bélelem.

    A pihentetett tésztát 2/3 – 1/3 arányban kettéveszem. A nagyobb tésztarészt akkorára nyújtom, hogy a tepsi oldalaira is kényelmesen jusson belőle. 5 dkg őrölt, pirított mogyorót elkeverek 3 dkg porcukorral. A keverék felével megszórom a tepsibe terített tésztalapot, majd elosztom rajta a szilvatölteléket. A tetejét meghintem a maradék mogyoróőrleménnyel, a félretett tésztából pedig ujjpercnyi darabokat csipkedek, amellyel beborítom a tepsi teljes felületét. A félretett egész mogyorószemeket gorombára vágom, megszórom vele a rusztikus fedelű pitét. 30-35 perc aranyszínűre sütöm. A tepsiben hagyom hűlni.

    Hidegen 6 X 6 cm-es kockákra szeletelve tálalom – kis tálakba sűrű, görögjoghurtot szedek, meglocsolom egy kevés akácmézzel, a pitéhez kínálom.

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin