Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvalekváros torta

MME MME
3 5/5
45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: 5 evőkanál szilvalekvárt 9 evőkanál meleg vízzel elkeverünk, feloldunk. A megpuhult zsírt, a cukrot és a vaníliáscukrot robotgéppel kikeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a szilvalekvárt, a fahéjat, a citromhéjat, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet.

A masszát kivajazott, kilisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) kerek formába öntjük, és 180 fokon 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, de jó jel, ha a tészta néhány milliméterre elvált a forma oldalától.

A lapot előbb a formában, majd a formából kivéve hűlni hagyjuk, aztán keresztben óvatosan kettévágjuk. Az alsó lapot bőven, kb. 1 cm. vastagságban megkenjük előzőleg szintén meleg vízzel jól kenhetővé tett szilvalekvárral, ráhelyezzük a másik lapot, és ennek a tetejét is belekvározzuk, de már vékonyan.

Két tábla tortabevonó étcsokit gőz fölött felolvasztunk, belekeverünk két evőkanál olajat (ez nem érződik majd az ízén, viszont a mázat szép fényessé teszi), és a tortát a csokival egyenletesen bevonjuk.

Néhány óra hűtés és a csokimáz megszilárdulása után a süti szeletelhető.

Megjegyzés

A recepthez az ötletet a Liborm által beküldött szilvalekváros sütemény adta, csak azt - férjem kedvéért - egy kicsit továbbfejlesztettem, *sacheresítettem*. Ő ugyanis mindent csokival és sok töltelékkel szeret. A csoki egyébként jól ellensúlyozza a lekvár savanykásságát is. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss