Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szilvalekváros derelye (barátfüle)

1 5/5

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1,5-2 dl víz
  • 4 ek olaj
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • szilvalekvár
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • őrölt fahéj

Elkészítés

    1. A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk a kezünkkel, beleütjük a tojásokat, megsózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, és kb. 15 percig pihentetjük.
    2. Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa, nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)
    3. A tésztát kétfelé osztjuk, és egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.
    4. Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztával is így járunk el.
    5. Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

      Még több főzött tészta >>> 

      Szilvás finomságok >>> 

      Eperrel töltött derelye >>> 

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Nanasnani
Remek! Menüben: 2014 09. hét. Üdv, Nani.

Hasonló Receptek

Magazin