Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szilvalekváros derelye (barátfüle)

1 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 tojás
  • kb 1,5-2 dl víz
  • Valamint:
  • kemény szilvalekvár
  • 4 evőkanál olaj
  • kb. 20 dkg zsemlemorzsa
  • A tálaláshoz:
  • porcukor
  • őrölt fahéj

Elkészítés

    Elkészítés: A tésztához a lisztkupac közepébe kis fészket képezünk kezünkkel, beleütjük a tojásokat, sózzuk, a vizet fokozatosan adagolva kemény, aránylag nehezen gyúrható tésztát készítünk, melyet több percen át simára gyúrunk. Letakarjuk, kb. 15 percig pihentetjük.

    Közben a felhevített olajon a zsemlemorzsát folyamatos keveréssel közepes hőfokon pirosra pirítjuk. (Amikor már áthevült a morzsa nem szabad abbahagyni a kevergetést, mert könnyen leég.)

    A tésztát kétfelé osztjuk, egyenként késfok vastagságra kinyújtjuk. (Összehajtjuk, a hajtásnál a kezünket végighúzzuk, majd kihajtjuk, így kapunk egy látható felezővonalat.) A tészta fél oldalát kb. 3-4 centinként megtöltjük szilvalekvárral, az üres felét ráhajtjuk, a tésztaközöket ujjbeggyel összenyomkodjuk. Derelyevágóval feldaraboljuk.

    Bő, sós, forrásban lévő vízben levelenként kifőzzük, pirított zsemlemorzsára szedjük, az edényt óvatosan rázogatjuk, hogy a morzsa mindenhol befedje a tésztát. A morzsába forgatott derelyéket külön tálba szedjük, a másik tésztagombóccal is így járunk el.

    Tálalásnál tányérokba adagoljuk a derelyét, fahéjas porcukorral meghintve kínáljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Hozzászólások

Nanasnani 4 évvel ezelőtt
Remek! Menüben: 2014 09. hét. Üdv, Nani.

Hasonló Receptek

Magazin