Szilvalekvár

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 kg kimagozott (!) szilva
  • 80 dkg cukor
  • 0,5 dl 20% -os ecet
  • forró víz a tepsibe
  • szalicil

Elkészítés

    Elkészítés: 4 kg megmosott, kimagozott szilvát egy lábasba öntünk, majd a tetejére 80 dkg kristálycukrot szórunk. 0,5 dl 20%-os ecettel meglocsoljuk az egészet. Fedővel letakarjuk és 24 órát állni hagyjuk. Másnap a tűzhelyre tesszük, alágyújtunk, és óvatosan felforraljuk. KEVERGETNI TILOS!!! A forrástól számítva 3 órán át takaréklángon rotyogtatjuk. KEVERGETNI TILOS! Amikor letelt a 3 óra, óvatosan megkeverjük, és további 30 percig főzzük. Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket. Nagyon-nagyon fontos, hogy befőttes üvegek kristálytiszták legyenek, különben megpenészedik a lekvárunk. Mielőtt beletöltenénk a lekvárt az üvegekbe, szükséges ellenőrizni a kupakok záródását: az üvegbe egy pici vizet öntünk, rátesszük a kupakot, és az üveget a fejére fordítjuk, mondjuk a csupasz csuklónk felett. Ha a víz kicsöpög a bőrünkre, akkor csere van, a kupakot ki kell dobni és egy jól záródót keresni. (mert ugye a lezárt üvegben a lekvár nem érintkezhet a levegővel sem!) Szóval, az üvegpróba után ALAPOSAN kicsepegtetjük az üvegekből a vizet, és megtöltjük mindet lekvárral. Minden üveg tetejére, a lekvárra egy köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket. Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat. NEM SZABAD MEGDŐLNIÜK! Gondosan bebugyoláljuk őket és csak akkor vesszük elő az üvegeket, ha már teljesen kihűltek. Télire is remek, de ha megkóstoljuk, sokkal hamarabb elfogy! :-)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Marika 9 hónappal ezelőtt
Miert kell bele ecet?
krinagy 6 évvel ezelőtt
Tegnap megcsináltam, isteni lett. 2,5 kg magozott szilvából 6 kis üveg lekvár lett. /Kb 3 dl-es üveg/ Mindent ugyanígy csináltam... Köszönöm a receptet
Markóczy Ágnes 6 évvel ezelőtt
Szia, Én is azt szeretném tudni, hogy hány üveg lekvár lesz ebből a mennyiségű szilvából?
Tóth Erika 7 évvel ezelőtt
Ebből kb. hány üveg lekvár lesz?
9 évvel ezelőtt
Kedves Mirza! Szerinted rozsdamentes edényben is megfőzhetem anélkül, hogy leégne? Sajnos nincs olyan nagy zománcos fazekam. Válaszod előre is köszönöm! Üdv, Judit
Lendvai Andi 10 évvel ezelőtt
Én is megfőztem ma ezt a finomságot, isteni jó lett (még a párom is ezt mondta, pedig nem is szereti a szilvalekvárt). Igaz nekem 4 és fél óráig tartott és turmixszolnom is kellett egy kicsit, de megérte az fáradtságot. Köszönöm szépen!
Horváth Rózsa 10 évvel ezelőtt
Szia! Köszönöm szépen ezt a receptet!!A héten ki is próbáljuk a tesómmal :-) A leírottak alapján drága,jó anyukám is így csinálta és mindíg nagyon fincsi lekvárt főzött ! Köszi mégegyszer! Rózsa
Molnár Klára 10 évvel ezelőtt
Mennyei finom lekvárt főztem ezzel a módszerrel, én nem 30 percig, hanem 1 órányit kevergettem, hogy elég sűrű legyen. Köszönom a receptet. Klári

Hasonló Receptek

Magazin