Szilvalekvár

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4 kg kimagozott (!) szilva
  • 80 dkg cukor
  • 0,5 dl 20% -os ecet
  • forró víz a tepsibe
  • szalicil

Elkészítés

    Elkészítés: 4 kg megmosott, kimagozott szilvát egy lábasba öntünk, majd a tetejére 80 dkg kristálycukrot szórunk. 0,5 dl 20%-os ecettel meglocsoljuk az egészet. Fedővel letakarjuk és 24 órát állni hagyjuk. Másnap a tűzhelyre tesszük, alágyújtunk, és óvatosan felforraljuk. KEVERGETNI TILOS!!! A forrástól számítva 3 órán át takaréklángon rotyogtatjuk. KEVERGETNI TILOS! Amikor letelt a 3 óra, óvatosan megkeverjük, és további 30 percig főzzük. Előveszünk egy tepsit, beleöntünk kétujjnyi forró vizet és beleállítjuk a befőttes üvegeinket. Nagyon-nagyon fontos, hogy befőttes üvegek kristálytiszták legyenek, különben megpenészedik a lekvárunk. Mielőtt beletöltenénk a lekvárt az üvegekbe, szükséges ellenőrizni a kupakok záródását: az üvegbe egy pici vizet öntünk, rátesszük a kupakot, és az üveget a fejére fordítjuk, mondjuk a csupasz csuklónk felett. Ha a víz kicsöpög a bőrünkre, akkor csere van, a kupakot ki kell dobni és egy jól záródót keresni. (mert ugye a lezárt üvegben a lekvár nem érintkezhet a levegővel sem!) Szóval, az üvegpróba után ALAPOSAN kicsepegtetjük az üvegekből a vizet, és megtöltjük mindet lekvárral. Minden üveg tetejére, a lekvárra egy köménymag nagyságú szalicilt teszünk, és lezárjuk az üvegeket. Száraz gőzbe tesszük: mi egy dobozt ki szoktunk pokrócokkal bélelni, és a lehető legkevesebb mozgatás és döntögetés mellett beletesszük a lekvárokat. NEM SZABAD MEGDŐLNIÜK! Gondosan bebugyoláljuk őket és csak akkor vesszük elő az üvegeket, ha már teljesen kihűltek. Télire is remek, de ha megkóstoljuk, sokkal hamarabb elfogy! :-)

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Marika 6 hónappal ezelőtt
Miert kell bele ecet?
krinagy 5 évvel ezelőtt
Tegnap megcsináltam, isteni lett. 2,5 kg magozott szilvából 6 kis üveg lekvár lett. /Kb 3 dl-es üveg/ Mindent ugyanígy csináltam... Köszönöm a receptet
Markóczy Ágnes 5 évvel ezelőtt
Szia, Én is azt szeretném tudni, hogy hány üveg lekvár lesz ebből a mennyiségű szilvából?
Tóth Erika 6 évvel ezelőtt
Ebből kb. hány üveg lekvár lesz?
8 évvel ezelőtt
Kedves Mirza! Szerinted rozsdamentes edényben is megfőzhetem anélkül, hogy leégne? Sajnos nincs olyan nagy zománcos fazekam. Válaszod előre is köszönöm! Üdv, Judit
Lendvai Andi 9 évvel ezelőtt
Én is megfőztem ma ezt a finomságot, isteni jó lett (még a párom is ezt mondta, pedig nem is szereti a szilvalekvárt). Igaz nekem 4 és fél óráig tartott és turmixszolnom is kellett egy kicsit, de megérte az fáradtságot. Köszönöm szépen!
Horváth Rózsa 9 évvel ezelőtt
Szia! Köszönöm szépen ezt a receptet!!A héten ki is próbáljuk a tesómmal :-) A leírottak alapján drága,jó anyukám is így csinálta és mindíg nagyon fincsi lekvárt főzött ! Köszi mégegyszer! Rózsa
Molnár Klára 9 évvel ezelőtt
Mennyei finom lekvárt főztem ezzel a módszerrel, én nem 30 percig, hanem 1 órányit kevergettem, hogy elég sűrű legyen. Köszönom a receptet. Klári

Hasonló Receptek

Magazin