Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvakrémes-szedres pite

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 16 x 24 cm-es tepsihez:
  • A tésztához:
  • 15 dkg rétesliszt
  • 5 dkg finomliszt
  • 1/2 teáskanál szárított élesztő
  • 1/2 dl langyos tej
  • 7,5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg érett kékszilva
  • 25 dkg érett feketeszeder
  • 15 dkg kristálycukor (ha valaki édesebben szereti, tehet bele többet)
  • 2 púpozott teáskanálnyi kukoricakeményítő (vagy ugyanennyi vaníliás pudingpor) 2 evőkanál hideg vízben elkeverve
  • 1 kávékanálnyi őrölt kardamom
  • 1 kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • 2 evőkanál darált dió
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • A szóráshoz:
  • kb. 2 evőkanálnyi vaníliával kevert porcukor

Elkészítés

Elkészítés: A szilvát megmosom, majd kimagozom, egy kisebb lábosba szórom. Hozzáadom a cukrot, a kardamomot és a fahéjat. Felforralom, mikor a szilvák kezdenek szétesni, leveszem a tűzről, botmixerrel pürésítem, majd a tűzre visszatéve belekeverem a vízben feloldott kukoricakeményítőt, egyet forralok rajta. Hagyom kihűlni.

A tésztához 1/2 dl tejet épp csak langyosra melegítek, egy kávéskanál cukrot elkeverek benne, hozzáadom a szárított élesztőt. Nagyjából 10 perc alatt felfuttatom. A kétféle lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, sót, a puha vajat, majd a felfuttatott élesztőt, végül az enyhén felvert tojást. Rugalmas tésztává gyúrom. Pihentetni nem szükséges.

Lisztezett felületen a tészta 2/3-át téglalappá nyújtom, nyújtófa segítségével kibélelem vele a sütőpapírral borított kis tepsit. Villával alaposan megszurkálom. A darált diót kis tálban elkeverem a zsemlemorzsával, nagyjából a 2/3-át elterítem a tésztán. Erre kanalazom a kihűlt szilvakrémet, majd rászórom a megmosott szederszemeket.

A maradék morzsás dióval megszórom. A tészta maradék 1/3-át vékony lappá nyújtom, ezzel fedem a gyümölcsös pitét. A tetejét is megszurkálom villával, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben.

175 fokra állítom a sütő hőmérsékletét, beteszem a pitét a még langyos sütőbe, és 30-35 perc alatt világosra sütöm. A tepsiben hagyom teljesen kihűlni, a tetejét még langyosan meghintem a vaníliával kevert porcukorral. Beteszem a hűtőszekrénybe, és csak másnap vágok belőle nagyjából 4 cm-es kockákat. Tálalásnál egy-egy friss szederszemmel díszítem a süteményt.

Megjegyzés



További fotókat és érdekességeket Habliliom blogjában találsz! - Habliliom

Ezek is érdekelhetnek

Friss