Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szilvaízes gombóc

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg krumpli
  • diónyi libazsír (lehet más zsiradék is)
  • 1 tojás
  • 18-20 dkg liszt
  • vastag szilvalekvár
  • 5 kanál olaj
  • 10-12 dkg zsemlemorzsa
  • A szószhoz:
  • szilvaíz
  • konyak
  • 1,5 kanál méz

Elkészítés

    Elkészítés: Megfőztem a krumplit, megtakarítottam, és még melegen krumplinyomóval alaposan széttörtem. Picit megsóztam, hagytam kihűlni, majd összegyúrtam a tojással, a libazsírral és annyi liszttel, amennyit felvett. Tudom, ettől az *amennyit felvesztől* sokan mennek a falnak, a lényege az, hogy a tészta gyúrása közben folyamatosan adagoljuk a tésztához a lisztet addig, amíg nem ragad. A gyúrást legalább 4-5 percig folytassuk, állandóan szórva alá a lisztet. Ha túl kevés a liszt, akkor szétfő a gombóc, ha túl sok, akkor kemény lesz.

    Fél centi vastagságúra nyújtottam, 8X8 cm-es kockákra vágtam, mindegyik kocka közepére tettem egy kiskanál szilvaízt, és szépen gombocókká alakítottam, gömbölyítettem.

    Enyhén sós vízben 2 részletben puhára főztem, olajban pirított prézlibe kevertem.

    A megmaradt szilvaízt vízzel felhígítottam, mézzel édesítettem, konyakkal öntöztem és átforraltam, ezzel a szósszal locsoltam meg a gombócokat.

Megjegyzés

Ebből a mennyiségből 24 darab nagyon finom gombóc készült. Finom helyettesítője a szilvás gombócnak télen, amikor nem lehet szilvát kapni.

sildiko2
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

sildiko2
Igaz, itt sokat számít a krumpli minősége, illetve pont a hozzá adagolt liszt milyensége is.
Ernocske
Ez az \"amennyit felvesz\" kifejezés szerintem teljesen reális, hiszen annyiféle alapanyag létezik, hogy egyszerűen lehetetlen sok hozzávaló pontos mennyiségét precízen megadni.

Hasonló Receptek

Magazin