Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szilvabefőtt teszt: kiderült, melyik termék a legjobb

A rendes magyar ember fejében a szilva elsőként pálinka formájában jelenik meg és nem befőttként. A tökéletes szilvapálinka tesztet talán a toxikológián tudnánk elvégezni, mert bizony erősen telített a piac és abból egyet sem szabad kihagyni.

Egészségünk hosszútávú megőrzése végett inkább most a befőttek világát teszteltük le. 7 különböző márkát találtunk, melyek között a legtöbb felezett és magozott, de van olyan is, ami eredeti állapotában kerül az üvegbe. Mindegyiket eredeti állágában teszteltük és több darabot, hogy nehogy egy selejtes alapján ítéljünk meg valakit.

Parmen Gold

Extra guszta, párában pihengető szilvák képét látjuk a csomagoláson, ami már félsiker azonnal. Az üvegből egy jó karakteres cukros szilva aroma árad, ami akkor is megmarad, ha csak egyetlen példányt vizsgálunk. Kóstolva annyira már nem bravúros a helyzet, a fene nagy illatok után egy éppen ízes gyümölcsöt kapunk. Héja az egyetlen pontja, amit talán rágni kell a többi olyan pépesre ázott, mintha darálták volna. Édességet annyira nem érzünk, ami tök király, de gyümölcsöt se igazán, ami nem annyira király már.

Adatok: 385 gramm, 449 Ft

Spar

Erővágóval sikerült felnyitni, ami arra enged csakis következtetni, hogy a benne lévő anyag kinccsel egyenértékű és azért védték ennyire. A flexszagot ellegyezve megcsapja orrunkat egy lágy szilvás szellő. Kóstolva rájövünk, hogy nagyon zsenge gyümölcs nyújtja ehhez az alapanyagot, mert nagyon természetes színe van egyrészt, másrészt pedig amikor ráharapunk még van ellenállása. Ízre is teljesen okés, tiszta a gyümölcs ereje benne, ami mögött egy csipet édesség lapul csak.

Adatok: 385 gramm, 349 Ft

ROPPANÓ, ESTI NASIK - VAJAS KEKSZEKET TESZTELTÜNK 

Globus

Kicsit visszafogott aromák uralják a befőtt közvetlen környezetét, de érezhető a gyümölcs fajtája. Sötétebb árnyalatot képvisel, ami kicsit szimpatikusabb, mint a szétázott megbarnult vetélytárs. Ízre erősebb a szilvás élmény és kellően természetes, hogy meggyőzőn minket. Enyhe édesség figyelhető meg csak utóízében, ami nagy pluszpont. Héja nem túl puha, de stabil fogazattal könnyen átharaphatjuk.

Adatok: 385 gramm, 499 Ft

Premiko

Illata alapján az biztosan kijelenthető, hogy érett. Van egy nehezen definiálható aromája, ami kicsit tudatalatt inkább már a pálinkák világába küldene minket. Eszeveszettül pépes, de annyira, hogy a pecázó kanál szélén lévő részek leszakadnak csupán a gravitáció miatt. Ízre viszont patent. Tisztán adja a szilvás ízvilágot, ami egészen lassan tűnik el szánkból. Picit édesebb, de még semmi emészthetetlen szint közelébe sem kerül.

Adatok: 385 gramm, 349 Ft

MELYIK HASONÍT LEGINKÁBB A HAGYOMÁNYOS TRAPPISTÁHOZ?- LAKTÓZMENTES SAJTOKAT TESZTELTÜNK 

Penny

Mély kicsit állott befőtt aroma tekeri meg orrunkat, de amúgy nem rossz. Egészen friss darabok kerültek bele, ami látszik színükön és állagukon is. Nem pépes, hanem ezt bizony picit harapni kell, amikor a gyümölcshúst elérjük. Ízre egy lágyabb szilvás vonal van benne. Nem ez a környék legerősebb példánya az biztos, de az állag miatt kifejezetten kellemes lesz az összhatás.

Adatok: 385 gramm, 299 Ft

Rege

Szuperképessége, hogy ez nincsen felezve, amiből egyenesen következik, hogy magozva sem lett a futószalagon. Egy jól felázott szilvát szétkapni egyértelműen a top10 legnagyobb élmény közé kell sorolni, csakis pusztakézzel! Illata igazi befőtt aroma, amiben a gyümölcs alig van jelen. Felülete a héjnak érdes kicsit, biztosan szatmári szőrös szilva az alapanyag. Ízre szolid, semmi állatkodást nem nyújt. Édessége szinte alig, csak egy kevéske van a gyümölcsből.

Adatok: 370 gramm, 459 Ft

"AZ EPER SEJTELMESEN FIGYEL CSUPÁN A HÁTTÉRBŐL" - IVÓJOGHURTOKAT TESZTELTÜNK 

Kalocsai

Több szupererőt is suvasztottak bele, egyszer nincsen felezve, másszor pedig édesítőszerrel van fűszerezve. Már azt kitörő örömmel fogadtuk, hogy vágható és nincsen úgy megáztatva, mint ezelőtti alanyunk. Illata nem sok, de ízre megfelelő. Kicsit érezni, hogy édesítőszeres, mert az utóízek sokadik felvonásában érezni jellegzetes hatását. Édesnek aligha nevezhető, kicsit hiányzott is a cukor hozzápótlás a legtöbb tesztalany esetében.

Adatok: 390 gramm, 529 Ft

Ítélet

Heti teszten egyértelműen látszik, hogy az alanyok egyöntetűen amellett tették le voksukat, ahol a gyümölcs még kemény és nem pépes, ázott. Ezek közül a Penny a heti nyertes, amit szorosan követ a Spar terméke. Ezek ketten a frissebb, masszívabb szilvával felfegyverkezett ligát képviselik. A Premiko szembe megy ezzel, az állag nagyon durván puha és omlós, viszont íze majdnem a legtisztább a mezőnyben.

A sort a Rege és a Parmen Gold zárja. Előbbi esetében a legnagyobb baj, hogy alig volt íze, de cserébe mállott is ahogy a szél fújta. A Parmen Gold esetében is a probléma azzal volt, hogy szinte ízetlennek tűnik az egész.

  1. Penny
  2. Spar
  3. Premiko
  4. Globus
  5. Kalocsai
  6. Rege
  7. Parmen Gold

Ezek is érdekelhetnek

Friss