Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szikkadt kenyér, száraz zsemle, másnapos kifli

default user icon
SB
A szikkadt kenyeret, zsemlét, kiflit és kalácsot érdemes esetleg a mélyhűtőben összegyűjteni és felhasználni egy-egy ezt igénylő fogáshoz.
Levesek, saláták

Itt van mindjárt az olaszok panzanella nevű salátája, mely nagy melegben kitűnő éhségűző. Felkockázunk a jó minőségű házi kenyérből 4 szeletet, 4 paradicsomot, majd olívaolajjal meglocsoljuk, kis zúzott fokhagymával, sóval, borssal, friss bazsalikommal, balzsamecettel ízesítjük, és jól lehűtve fogyasztjuk. Jól áll neki az olajbogyó, a kapribogyó, a szardella is. Tehetünk hozzá rukkolát, uborkát, paprikát is. A lényeg, hogy az ecetet és olajat jól be tudja szívni a szikkadt kenyér.

Leveseket is készíthetünk száraz kenyérből! Az andalúz konyha főzés nélkül készülő hideg fokhagymalevese nem egy randiétel, de fokhagymarajongóknak kötelező. A másik hideg zöldségleves a szintén andalúz gazpacho, melyet érdemes elkészülte után átszűrni, így igazán selymes leves kerül majd az asztalunkra. Készíthetünk szikkadt kenyér felhasználásával igazi toszkán paradicsomlevest is, ennek neve „pappa al pomodoro”. Ha már Toszkána, akkor kipróbálhatjuk ezt a fokhagymás pirítósra kiszedett igazi toszkán kenyérlevest.

Kenyeres fogások

Rántott ételekhez nagyon finom a házi zsemlemorzsa, ezt szikkadt kenyérből is készíthetjük. Levágjuk a kenyér héját, és a belét turmixgépben - türelmesebbek kávéőrlőben - apróra daraboljuk. Ha nem elég szikkadt, sütőben még lehet szárítani, de nem pirítani.

A szikkadt kenyérből általában bundás kenyér készül, a hagyományos olajban sütés helyett kipróbálhatjuk például úgy, hogy a tojásba teszünk egy kis olajat, ebbe mártogatjuk a kenyereket, de forró olaj helyett a sütőben sütjük meg, akár egy kis parmezán sajtot ráreszelve.

A megszikkadt zsemléket tölthetjük zöldségekkel, túróval, hússal, így néhány perc alatt meleg vacsorát adhatunk a családnak.
A spenót sűrítésének is a zsemlés megoldás a legegyszerűbb módja!

Alapvető a szikkadt zsemle a fasírthoz, de más vendégváró falatokat is készíthetünk segítségével, például olajbogyóval töltött gombóckákat.
Nem hívnánk pizzának, de ezt is ki lehet próbálni, ha megmarad a szeletelt kenyér.

Édességek főételként

Ha cukros tejet felfőzünk és ezzel puhítjuk fel a száraz kiflit, kenyeret, kalácsot, majd vajjal, gyümölcsökkel, csokival, mazsolával, lekvárral ízesítjük finom édességeket készíthetünk, melyek akár egy tartalmas leves után is megállják a helyüket.

Így készül az almás kiflifelfújt, tojásokkal tovább fokozhatjuk az élvezetet.
Hasonlóan készül a máglyarakás, a mákos guba. Hamis aranygaluskát is készíthetünk  vagy akár ezt a meggyes zsemletortát is kipróbálhatjuk.

Megmentett kenyerek >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss