Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szezámos-zöldséges rétes petrezselymes mártással

MME MME
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 40 dkg leveles tészta
  • 1 db tojás
  • 10 dkg kemény sajt
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 60 dkg vegyes zöldség (újhagyma, zöldbab, sárgarépa, brokkoli, padlizsán, piros kaliforniai paprika)
  • kevés olaj
  • bors
  • szerecsendió
  • A mártáshoz:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy csokor petrezselyem
  • 2 dl főzőtejszín
  • kevés só
  • bors
  • szerecsendió
  • 2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Elkészítés: A leveles tésztát szobahőmérsékleten felolvasztjuk.

A vegyes zöldségeinket megpucoljuk, majd felkockázzuk, forró serpenyőben 2 adagban, kevés olajon megpirítjuk, majd pároljuk. Sóval, borssal, szerecsendióval, fokhagymával ízesítjük. Amikor a zöldségünk elkészült, egy tálban óvatosan összekeverjük a reszelt parmezán sajttal és a kockára vágott kemény sajttal.

A leveles tésztánkat kinyújtjuk, és a zöldségtölteléket a közepére halmozzuk, szép egyenletesen. Ezután a tészta szélét lekenjük, tojással, összehajtjuk. A tetejét is lekenjük, megszórjuk szezámmaggal, tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 165°C légkeverésen 40 perc alatt, készre sütjük.

A mártáshoz a vajat egy kisebb edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a darabolt petrezselymet, sóval, borssal, szerecsendióval és szeletelt fokhagymával ízesítjük, amit főzőtejszínnel öntünk fel. 15 perc főzés után megkóstoljuk, szükségszerűen ízesítünk még rajta, majd egy turmix segítségével összetörjük és habosítjuk. A rétes mellé tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss