Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szezámos csirkefalatok

default user icon
6 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemell kb. 2 centis kockákra vágva
  • A páchoz:
  • kínai fűszerkeverék (ötfűszer keverék a legjobb)
  • 1 dl szójaszósz
  • kis chiliszósz
  • 2 dl fehérbor
  • A tésztához:
  • 20 dkg kukoricaliszt
  • 20 dkg búzaliszt
  • 1 teáskanál só
  • 1 dl szezámolaj (helyettesíthető)
  • 1 tojás sárgája
  • annyi víz, hogy nagyon sűrű, éppen nem folyós tészta legyen
  • A szószhoz:
  • 5 dl méz
  • fehér szezámmag
  • kechup
  • 1 dl fehérbor
  • chiliszósz
  • szójaszósz
  • A tetejére:
  • 1 csokor új hagyma

Elkészítés

    Elkészítés: A csirkemelldarabkákat a fent leírt pácban legalább egy délutánon keresztül pácolom.

    A kukoricaliszt-búzaliszt keverékből vízzel kevert sózott tésztát a tűzhely mellé teszem, és kb. tizesével sütöm készre a pácolt húskockákat. (Tizet rakok a sűrű tésztába, megkeverem, és húsvillával kiszedegetve dobálom az olajba.) Amikor szép pirosbarnára sülnek, kiszedem, és papírtörlőn hagyom.

    Ha kész a csirke, a mézet felfőzöm, beleteszem a kechupot, a szójaszószt, a bort, a chiliszószt (ki mennyire csípősen szeretné, annyit tegyen bele) és a szezámmagot, valamint egy pici sót - jobban kijön az édes-csípős íz!

    A félretett csirkefalatkákat egy tálra púpozom és csak tálaláskor öntöm rá a szezámos-mézes szószt, és megszórom újhagymával, de ez el is hagyható.

Megjegyzés

Kínai éttermek és plázák gyors kínai standjainak kedvelt étele. Nagyon sokat kutattam, mire ráakadtam angolul. Asszem jól fordítottam, mert finomra sikeredett, harmadjára már egészen olyan lett, mint az igazi. Először a leragadt csirkegombóckákkal gyűlt meg a bajom - de rájöttem, több olajban kell sütni, és mikor már 1-2 perce benne van, rázogatni - és szépen feljönnek a tetejére. A recept azt sem írta, hogy tálaláskor kellene ráönteni a mézes szószt, vagy már mikor kisült... Először ráraktam sütés után - nem volt gond az ízével, de a bunda egy idő után megázik. Még valami: ne aggódjon senki, ha nem lesznek szép gömbölyű falatkái, kicsit csúcsosak, hegyesek, mert mikor a szószt kicsit megszívják, akkor szép gömbölyűféle lesz. Mi zöldséges rizzsel ettük, nagy sikere van, és sokkal olcsóbban kijön, mint a kínai étteremben.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

tinacicca1977
én nem láttam ott,hogy ez Gluténmentes kajának lenne kíírva,csak az van ott,hogy a kukoricaliszt a gluténmentes kajáknál található meg a boltokban! Vagy én vagyok vak? :O Amugy biztosan finom! Ki fogom próbálni,rakom is a recepttáramba! :D
Picurka62
Biztosan nagyon finom, csak egy a baj, amelyik ételben van búzaliszt az már nem gluténmentes!
Mamma4
JA! Sertés hússal nem próbáltam, de mivel azt tovább kell sütni, nem biztos, hogy a bunda kibírja!
Mamma4
5 dl méz szerintem kell, egyrészt mert a bunda elszív belőle, másrészt mert rizzsel fogyasztva azt is meg lehet locsolászni vele. Szülinapomon csináltam a barátoknak a leírtak kétszeres mennyiségét - nagyon nagy sikere volt!
Évi48
Itt most két változatot is olvashattam a Szezámos csirkefalatokra. Nagyon szuper mindegyik,csak a méz mennyiségével van gondom. Ilyen rengeteg méz kell az 1 kg húshoz? Vagy megoldható kevesebb mézzel is? Csak csirke és pulykamellből készíthető,vagy sertés hús is jó?
mannacica
Szia! Nekem is van egy hasonló receptem.... de én a bundáját úgy szoktam csinálni, hogy fél csésze liszt, fél csésze étkezési keményitő, szerecsendió egy csipet, pici gyömbér és só, 2 ek olaj, és fél csomag sütőpor. Annyi vizet öntök hozzá hogy kb. nokedli sűrűségű tésztát kapjak. NEM RAGAD le ahogy rakod az olajba, feljön a tetejére és pillanatok alatt ropogósra sül. Utánna egyből szoktam a mézes, szezámos mártásba rakni, megforgatom és egy tálba szedem az összest. Nálunk igy szereti mindenki. Szoktam sósat is csinálni, ott vágd csíkokra a csirkemellet, fűszerezed és a bunda ugyan az csak picivel több só meg piros paprikát szoktam hozzárakni (csilit is őrőlhetsz bele v. erőspistát és akkor csípős). Ezt nem kell szószba mártani, csak simán ropogósra sütni. Piritott zöldséges tésztával szoktam tálalni. Próbáljátok ki nagyon finom!!!

Hasonló Receptek

Magazin