Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szezámmagos-sonkás kiflik

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 60 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás
  • 1,8 dl hideg tej
  • 1,8 dl hideg víz
  • 1 kiskanál citromlé vagy finom ecet
  • A tészta nyújtásához:
  • finomliszt
  • A töltelékhez:
  • kb. 20 dkg gépsonka (lehet főtt füstölt sonka is)
  • A tetejére:
  • 1 tojás
  • szezámmag

Elkészítés

Elkészítés: 1. A vajat 8 deka liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk, és fóliába csomagolva hűtőszekrénybe tesszük. A maradék lisztet egy tálba rakjuk, a sóval és a sütőporral összeforgatjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel, a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon *lóhere* alakúra kinyújtjuk. A vajas tömböt a közepére tesszük, a tészta széleit ráhajtjuk, és az egészet konyharuhával letakarva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.

2. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett gyúrólapon 70 centi hosszú, 35 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. Ezután a keskenyebb részt ismét behajtjuk, és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk, s az előbbi módon ismét összehajtjuk, és újabb 1 órát pihentetjük.

3. Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 70 centi hosszú és 40 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel középen, hosszában végigvágjuk, majd az így kapott 70x20 centis tésztalapokat egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztából leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel (és nem nyújtófával!) hosszanti irányban kicsit meghúzzuk-megnyújtjuk. A csúccsal szembeni oldalukra vékony csíkokra vágott sonkát halmozunk. A tésztát ezután a csúcsa felé feltekerjük, vigyázva, nehogy összenyomjuk.

4. A kifliket sütőlapra rakjuk, egymástól kissé távol. Megnedvesített konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük. Tojásal lekenjük, szezámmaggal megszórjuk.

5. Végül előmelegített sütőben, a középső rácsra állítva, közepesnél nagyobb lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) kb. 18 percig sütjük.

Megjegyzés

Szeretem az ilyen kis falatokat, a szilveszteri korhelyleveshez készítettem. Nagy sikere volt. - zsuzsamama56

Ezek is érdekelhetnek

Friss