Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Fogyj vidáman! Itt a szétválasztó diéta mintaétrenddel

default user icon
MME
Képzeld el, hogy nem kell, sőt, tilos koplalnod, csupán másképpen kell étkezned. Megmutatjuk, hogyan működik a szétválasztó módszer, amellyel szinte észrevétlenül lekúsznak rólad a plusz kilók.

A szétválasztó diéta alapelve egyszerű: a fehérjében és a szénhidrátban gazdag élelmiszereket sohasem szabad együtt, ugyanazon étkezés során fogyasztani, csak egymástól szétválasztva. Tehát a hús vagy a hal (fehérje) mellé nem ehetsz tésztát vagy burgonyát (szénhidrát). A harmadik csoportba tartozó, azaz semleges élelmiszereket viszont bármikor kombinálhatod a másik két kategória tagjaival. Egyszerű és hatásos, de persze igényel némi odafigyelést. 

Hatásos, mert... 

Gyorsan észre fogod venni, hogy fokozatosan javul a közérzeted, a pluszkilóid pedig anélkül tűnnek majd el, hogy lemondanál az evés élvezetéről. Alkalmazd a szétválasztó diétát a következő módon: ebédre mindig valamilyen fehérjedús fogást egyél, míg vacsorára szénhidráttartalmú ételt fogyassz. Ezt kiegészítheted a reggelivel és naponta 2 kisebb köztes étkezéssel. Ha odafigyelsz az adagokra is, akkor akár heti 0,5-1 kg súlyveszteséget elérhetsz ezzel a módszerrel!

Semleges csoport 

Az ide tartozó élelmiszereket ízlés szerint kombinálhatod a fehérje- vagy a szénhidrátcsoport tagjaival. 
Korlátlanul fogyasztható: Zöldségek (pl. sárgarépa, kukorica, fejes káposzta, uborka, cukkini, zöldborsó, paprika, spenót, brokkoli, karfiol, hagyma, nyers paradicsom, zeller stb.), leveles saláták (pl. fejes saláta, római saláta, jégsaláta, madársaláta, rukkola, radicchio), gombafélék, zöld fűszerek.

Mértékkel fogyasztható:
Hidegen sajtolt olajok, savanyított tejtermékek (kefir, joghurt, túró, aludttej, tejföl, tejszín), friss sajtok (mozzarella, mascarpone, ricotta), lágy sajtok (pl. kecskesajt), diófélék (pl. mogyoró, dió, mandula), szárított vagy füstölt felvágottak.

Fehérjecsoport

Ide tartoznak a húsfélék (pl. marha-, bárány-, borjú-, pulyka-, liba-, kacsa-, csirkehús), halak (pl. ponty, lazac, pisztráng, tonhal, süllő), gyümölcsök (pl. szőlő, alma, körte, őszi- és sárga-
barack, szilva, citrusfélék, szeder, eper, málna, meggy, cseresznye, kivi, ananász), tejtermékek (minden iható változat), legfeljebb 60%-os zsírtartalmú sajtok (edami, trappista, ementáli, gouda).

Szénhidrátcsoport 

Ide tartoznak a gabonafélék (zab, árpa, köles, rozs), teljes kiőrlésű lisztből készült termékek (pl. péká­ruk, tésztafélék), rizs, burgonya, és a durumlisztből készült tésztafélék.

Ami tilos!

Fehér lisztből készült termékek, cukor, cukrot tartalmazó termékek, készételek, konzervek, vaj, alkoholtartalmú italok.

Napi mintamenü

Hogy megértsd, hogyan csoportosítsd az ételeket, bemutatunk egy mintaétrendet!
Fehérjecsoport
Reggelire: zöld fűszeres-paprikás rántotta
Hozzávalók (1 személyre): 2 db tojás, 1,5 evőkanál ásványvíz, 1 evőkanál tejszín, só, bors, ½ db piros színű paprika, snidling, petrezselyemzöld, 1 db paradicsom, 1 kiskanál hidegen, sajtolt olívaolaj.
Így készítsd el: A feltört tojásokat keverd össze az ásványvízzel, az apróra vágott paprikával és a tejszínnel, enyhén borsozd, sózd meg, és add hozzá a felaprított zöld fűszert. A felforrósított olajra öntsd rá a tojásos masszát, majd készíts belőle rántottát. Fogyaszd el mellé a paradicsomot. 
Tízóraira: 1 db banán vagy 1 tálka bogyós gyümölcs.
Ebédre: mozzarellás-paradicsomos csirkemell.
Hozzávalók (1 személyre): 1 szelet csirkemellfilé, tengeri só, bors, 1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 2-3 szelet pizzamozzarella, morzsolt oregánó, friss bazsalikom. 
Így készítsd el: A húst mosd meg, kissé klopfold ki, majd sózd, borsozd meg, és serpenyőben felmelegített olajon süsd meg mindkét oldalát. A paradicsomot szeleteld fel, és a mozzarellával együtt helyezd a hússzeletre. Szórd meg oregánóval, told a sütőbe, és grillezd kb. 5-10 percig. Végül díszítsd apróra vágott friss bazsalikommal. Köret: rukkolasaláta olívaolajos-balzsamecetes dresszinggel.   

Szénhidrátcsoport 


Uzsonnára: 2-3 db korpás keksz. 
Vacsorára: sült burgonya fűszeres mártogatóssal
Hozzávalók (1 személyre): 200-220 g újburgonya, 2 evőkanál olívaolaj, friss rozmaring, só, 100 g natúr joghurt vagy kefir, 1 gerezd fokhagyma, snidling, petrezselyemzöld.

 

Így készítsd el: a krumplit mosd meg, tisztítsd meg, majd vágd fel cikkekre. Egy tepsit kend ki olajjal, aztán rakd bele a burgonyát, ízesítsd sóval, majd szórd meg rozmaringgal. Süsd kb. 60 percig a 180-200 fokos sütőben, közben néha keverd meg. Kínáld friss zöld fűszerekkel, valamint a fokhagymával ízesített joghurttal. 

Még több diéta érdekel? Olvass tovább itt >>>

Ezek is érdekelhetnek