Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szerelmetes sütemények

Gondolom, nem lepek meg senkit, ha azt mondom, nem vagyok nagy híve a Valentin-napnak (mint ahogy a Halloweennek sem). Odahaza biztosan rá se hederítenék - mondván, hogy vannak nekünk évszázadok óta tartott saját ünnepeink, talán inkább azokkal kellene többet foglalkozni.

De nem odahaza vagyok - s bár igyekszünk szűrni a beáramló hatásokat (például nincs televíziónk), azért a "kultúra" az ablakon is bejön. Hozzák a gyerekek az iskolából: hogy kínai újév van, lampion-nap, sőt, hamarosan itt lesz a "szeretet ünnepe".

A  "szeretet ünnepe"

Ez utóbbit elsőre nemigen értettem, de hamarosan kibökte Sebő, hogy Szent Valentin napjáról lenne szó. És hogy mi is rajzoljunk (vágjunk, ragasszunk, fessünk) kicsi piros szívecskéket, és aggassuk tele vele a lakást. A rajzolás és társai ellen semmi kifogásom. Na de a szívecskés lakásról leginkább egy Stephen King regény díszletei jutottak eszembe.

Sebő azonban nem hagyta annyiban a dolgot. Merthogy Szent Valentin így meg úgy, és ki is volt, és mikor élt, és él-e még, és voltak-e akkor vulkánok… Meg hogy ha mi Angliában élünk, akkor nekünk be kell tartani az angol ünnepeket, és ezért muszáj szív alakú csokit vennünk, mert itt ilyenkor ez a szabály…

Így aztán nekiveselkedtem, hogy utánanézzek ennek a Valentin-dolognak. Hát, nem egyszerű: kedvelt név volt a Krisztus utáni 3. században, több szent Valentin is volt, többükhöz kötődhetett a mostani ünnep. Akárhányan voltak is (ketten vagy hárman), ezt a szeretet-dolgot sehol sem találtam. Mindenütt kizárólag szerelmesek, jegyesek, friss házasok ünnepelték Valentint. Úgyhogy arra jutottam, hogy ez a "szeretet-ünnep" az iskolai verzió lehet. Bár nem értem, miért korhatáros téma a szerelem, mikor az afrikai éhínséget kétségbe ejtő részletességgel kitárgyalták velük nem is olyan rég…

Vásár- és ünnepnap

Na persze! Mert itt nem is a szerelem a téma, sokkal inkább annak (egy valóban korhatáros) határterültete. S ha már itt tartunk: nem is az ünneplésről, hanem a vásárlásról. Sorolom is. Elengedhetetlen, hogy vásárolj egy csábos fehérneműt! Vagy magadnak, vagy a kedvesednek - de legjobb, ha mindkettőnek. Ha nincs kedvesed, akkor különösen fontos a dolog, mert kizárólag így adódhat esélyed, hogy legyen. A logika igen világos, csupán az nem, mi köze ennek a szerelemhez (hát még a szeretethez…).

De folytassuk! Ha kettesben szeretnél tölteni egy romantikus estét a pároddal, menj étterembe vagy rendelj kétszemélyes, gyertyafényes vacsorát, netán készítsd el. Továbbá vegyél: piros virágot, szív alakú csokoládét, haszontalan dísztárgyakat és persze minél több képeslapot! Adj partit, vagy menj el egyre! Ehhez további dolgokat kell beszerezned. Egy (férfi/nő) vadító öltözéket. Lehetőleg legyen új és vérvörös (férfiaknál fekete-rózsaszín) a cipőtől a táskáig minden. De - hideg idők ide vagy oda! - nagyon vigyázz, hogy ne vidd túlzásba az öltözködést! Aranyszabály: ami kevesebbet takar, az többet hagy szabadon (és valami rejtélyes okánál fogva jóval többe kerül).

Célod eléréséhez segítségedre lehet még: egy jó pezsgő, egy drága vagy csak csillogó és szív alakú ékszer, egy önmagáért beszélő parfüm. Ez itt a Valentin nap.

Talán érthető, hogy nem ünnepeljük. Így törhetem a fejem, mit mondjak a fiaimnak, mikor ártatlanul megkérdezik az óriásplakáton vonagló nőről, hogy "Mamma, mije fáj a néninek?". ("Ahogy elnézem, a dereka, kisfiam.")

Viszont ez még nem ok arra, hogy ne csináljunk valamit, aminek valóban köze lehet az ünnepléshez. Kétszemélyes vacsorát természetesen nem készítünk (mert akkor mit eszünk mi a férjemmel?), és szív alakú csokoládét sem vettünk (már csak azért sem), annak azonban semmi, de semmi akadályát nem láttam, hogy szív alakúra szaggassuk a pirítóst a krémleves mellé, vagy édes, piros, netán szív alakú süteményeket készítsünk a magunk örömére.

Piros gyümölcskockák

5 tojásból vizes piskótát készítünk. (Én a tortás cikkemben megadott recept alapján szoktam.)

A krémhez 1 csomag vaníliás pudingot elkészítek a szokásos módon, de az alábbi hozzávalókkal:
3 dl tej
1 dl tejszín
3,5 kanál cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
Ha kihűlt, mixerrel hozzákeverek még 5 dkg vajat.

Nekem nincs gyümölcstorta-formám, sem kerek, sem másféle, ezért a következőt szoktam csinálni. A kisült piskótát 2 részre vágom. Az alját meglocsolom egy kevés befőtt- vagy gyümölcslével, majd rákenem a krémet. A fölső lapból pedig keretet készíttek: kivágom a belsejét úgy, hogy kb. 1 centis széle legyen csupán. Ezt ráhelyezem az alsó lapra, és már jöhetnek is a gyümölcsök.

Én most boltban vásárolt konzerv nyári gyümölcskeverékből készítettem. 2 doboz 125 g-os konzerv kellett hozzá. Alaposan lecsöpögtettem, a levéből egy keveset felhasználtam a piskóta locsolásához, a többit félretettem - jó lehet a zselé színezéséhez (itt én még csak színtelenhez jutottam hozzá). 
A krém tetején szépen elhelyeztem a piros gyümölcsöket és némi banánt, mert az remekül illik mind a vaníliás pudinghoz, mind a málnához, eperhez, ribizlihez.
A konzerv és a friss gyümölcs nem olyan édes, mint a befőtt, azért mielőtt ráöntöttem volna a zselét, finoman megszórtam a torta tetejét vaníliás cukorral.

A zselét a használati utasítás alapján elkészítjük, s ha kezd sűrűsödni, rákanalazzuk a gyümölcsökre.

Kevert mandulás szívecskék

A tészta készülhet piskótából vagy a bevált kevert tésztánkból. Mi ez utóbbi mellett döntöttünk.

Hozzávalók:
10 dkg puha vaj
12,5 dkg cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
2 tojás
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
kevés tej

A krémhez:
1/3 zacskó epres vagy puncsos pudingpor  (vagy vaníliás)
1,5 dl tej (vagy a vaníliást megcsinálhatjuk ugyanennyi piros színű szörppel)
1-1,5 evőkanál cukor
4 dkg vaj

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsibe sütőpapírt teszünk.
A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, a tojásokat hozzáadjuk, azzal is jól elkeverjük, majd a keményítős, lisztes sütőport is. Annyi tejet adunk hozzá, hogy a tészta a lapos tepsin jól kenhető legyen.
A tésztát egyenletesen elosztjuk a sütőpapíron. A sütő középső részén kb. 20 percig sütjük, majd a kikapcsolt sütőben pihentetjük további 10 percig.
Ezután levesszük a sütőpapírról, és szívecskéket szaggatunk belőle.

Az elkészített pudingos krémmel 2-2 szívet összeragasztunk.

A fondant-hoz:

1. változat, amihez minden van otthon:
10 dkg cukor
3 evőkanál híg piros szörp vagy befőttlé
mandulapehely
(1 teáskanál vaj, hogy fényes legyen)

2. változat, ami biztosan nem lesz édesebb a kelleténél:
15 dkg cukor
2 evőkanál víz
2 csepp cirtomlé
pár csepp piros ételfesték
mandulapehely

A fondant-hoz a cukrot a folyadékkal felforraljuk, majd kissé lejjebb vesszük a tűzhelyen a hőfokot, s 2 csepp cirtomlét cseppentünk bele. Ezután még kb. 8 percig főzzük. Levesszük a tűzről, és jöhet bele az ételfesték (ha emellett döntöttünk), a vaj (ha azt  receptet választottuk) és a mandulapehely. Kicsit várjunk, míg jobban lehűl (esetleg öntsük át egy hideg porcelántálba, kevergessük), majd kanalazzuk a szívecskék tetejére.

Turbó változat

Ha nincs időnk ennyit pepecselni, akkor csak süssünk egy tésztalapot, öntsük a tetejére a fondant-t, és ha kihűlt, szaggassunk szívecskéket belőle!

Jó szívvel ajánlom!

Ezek is érdekelhetnek