Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szerecsendiós sárgaborsó krémleves

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 25 dkg sárgaborsó
  • 3 dkg füstölt szalonna
  • 1 kis darab füstölt szalonna bőrke vagy füstölt hús
  • 1 db közepes burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 db babérlevél
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • fehérbors
  • frissen reszelt szerecsendió
  • 1,2 l víz vagy alaplé
  • 2-3 szelet sokmagvas rozskenyér
  • 10 dkg sajt

Elkészítés

    Elkészítés: A sárgaborsót kiválogatjuk, átmossuk, majd bő, hideg vízben áztatjuk minimum 4 órán át.

    A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütve a zsírját eltávolítjuk a fazékból. A hátramaradt zsírján megdinszteljük a felaprított hagymát, majd beletesszük a sárgaborsót. Felöntjük vízzel vagy alaplével, beletesszük a babért, megsózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot, a köményt és egy darabka füstölt szalonna bőrkét vagy füstölt húst, majd fedő alatt puhára főzzük. Mielőtt még teljesen megpuhulna a borsó, előtte még hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott burgonyát és a fokhagymát is beletörjük.

    Mikor kellően megpuhult a borsó és a burgonya is, kivesszük a babérleveleket, a füstöltet, és az egészet botmixerrel pépesítjük.
    Ha valaki szereti, adhat hozzá egy kevés tejszínt vagy tejfölt.

    A kenyérszeleteket keskeny csíkokra vágjuk, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben vagy grill alatt megpirítjuk őket.

    A leves tálalásakor a sajtos kenyérrudak mellé a leves tetejére szerecsendiót reszelünk. A sajtos kenyérrudakat is ízesíthetjük szerecsendióval.

Megjegyzés

Sokan nem kedvelik a sárgaborsót, aminek valószínű oka a hajdani iskolai menzás emlékekben keresendő. Viszont ha finoman elkészítjük, újra a rajongóivá válhatunk. Hűvösebb őszi estén kiváló melegítő étel. Nem utolsósorban pedig pénztárcakímélő fogás.

veruss74
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin