Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeptemberi gasztroprogramok

Az ősz ezernyi programmal várja a nyaralásból visszatérőket. Az ország számos pontján tartanak szüreti fesztiválokat, lesz éttermi találkozó, közelebbről megismerkedhetünk a szürkemarhával, a libával vagy épp a harcsával, és desszertben sem lesz hiány, hiszen több fesztivál is kifejezetten az édes ízekről, az édességekről fog szólni.

2014. szeptember 04-07. Miskolci sörfesztivál, Miskolc
Idén is megrendezik hazánk legnagyobb szeptemberi sörfesztiválját, a Miskolci Sörfesztivált. A nyár végi buli a miskolci Népkertben boronálja össze azokat, akik fogyasztják és gyártják a sört. A fesztivált gasztronómiai vásár és zenés, családi programok kísérik majd. Kéretik a sört nem kilötykölni!
www.miskolc.hu

2014. szeptember 04-07. Szeptemberfeszt, Budapest
Budapesten az ősz első és legnagyobb gasztronómiai, kulturális rendezvénye a Szeptemberfeszt, amely a főváros egyik szép, rendezett parkjában, a Népligetben várja az érdeklődőket. A háromnapos fesztivál elmaradhatatlan része a pörköltfőző verseny. Színvonalas és ingyenes koncertek egész sora négy színpadon várja mindazokat, akik főleg a zene miatt érkeznek a rendezvényre. Szinte minden zenei irányzat képviselteti magát a könnyűzenétől a jazzig és a népzenéig. A gyerekeket játszóház, bohócműsor, kézműves foglalkozások várják.
www.szeptemberfeszt.hu

2014. szeptember 05-06. Kiskunfélegyházi libafesztivál, Kiskunfélegyháza
A kiskun régió egyik legjellegzetesebb, legsajátosabb gasztronómiai fesztiválja a Kiskunfélegyházi Libafesztivál. A környéken több évszázados múltra tekint vissza a lúdtartás, s ehhez igazodott a környék gasztronómiája is. A fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, lakomázhatnak a kitelepült vendéglők libából készült ételeiből, és persze elmaradhatatlan a libazsíros kenyér, a libatepertő.
www.felegyhaziprogram.hu

2014. szeptember 05-06. Mádi furmint ünnep, Mád
Szeptember első hétvégéjén megint Tokaj-hegyalja büszkesége, a vidék őshonos szőlőjéből készített bora, a furmint lesz a főszereplő a mádi borünnepen. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy Mád a házigazdája a Furmint Ünnepnek, ahol a felkínált kitűnő borok, az ízletes ételek és az ingyen látogatható magas színvonalú kulturális programok felejthetetlenné teszik ezeket a napokat mind az itt élőknek, mind az idelátogató hazai és külföldi vendégeknek. A korábbi szüreti mulatságok, felvonulások hagyományaira épülő, de napjaink igényeit is figyelembe vevő rendezvény már eddig is segített abban, hogy a tokaji borok ismét világhírnévre tegyenek szert, és ott legyenek minden borfogyasztó nemzet borkínálatában. A gyerekeknek is rengeteg program készül egész napra több helyszínen: Kolompos koncert, bicikliverseny, kézműves foglalkoztató, táncház és a Szőlősgazda játszópark mellett, sok meglepetés várja őket.
www.madifurmintunnep.hu

2014. szeptember 05-07. Soproni szüret, Sopron
Ez a hétvége teljen ismét a Soproni borvidék kiváló borainak és kulináris gasztronómiai élmények jegyében. Számos hazai sztárfellépő művész gondoskodik a jó hangulatról. Kicsik és nagyok együtt ünnepelhetik a szüreti időszak megkezdését. A hangulatos vásári forgatagban teret adnak hazánk kézműves remekeinek, a legfinomabb soproni boroknak, pálinkáknak, gasztronómiai ínyencségeknek, és mindemellett változatos programcsokor várja a kilátogató vendégeket a fesztiválszínpadon.
www.soproniborvidek.hu

2014. szeptember 5-7. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, Szeged
Immáron 18. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált. A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Halfőző Érdemrendet. Az esemény arra hivatott, hogy az ízletességéről híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse és a halat, mint egészséges ételt népszerűsítse. A fesztivál ideje alatt a jóféle halak sülve, főve is megkóstolhatók. A halfesztivál bográcshelyei idén új helyszínekkel bővült, hogy a vendégek és a halfőzők kellemesebb környezetben élvezhessék az ízeket és a programokat.
www.halfesztival.hu

2014. szeptember 05-07. Fonyódi harcsafesztivál, Fonyód
Idén második alkalommal, de hagyományteremtő céllal rendezik meg a Fonyódi Harcsafesztivált, ahol családias hangulatban, elérhető árakon vásárolhatnak élő harcsát a vendégek, illetve megkóstolhatják a harcsából készült ételeket. A fesztiválon főzőverseny és vásári hangulat mellett a családokat remek színpadi programok, koncertek, táncelőadások, kézművesek, gyerekprogramok, ingyenes légvár és tűzijáték szórakoztatja.
www.fonyod.hu

2014. szeptember 05-07. Makói hagymafesztivál, Makó
A Makói Hagymafesztivál programja igazi gasztronómiai kirándulás. A rendezvénysorozaton van minden, ami szem-szájnak ingere: a szakmai programok mellett kézművesek és iparművészek kirakodóvására, főzőverseny és ízek utcája. A színpadon színes szórakoztató programok váltják egymást. A fesztiválon a makói hagyma gazdag és különleges ízvilágára alapozva mindig főszerepet kapnak a hagymás ételek. Előtérbe kerülnek a helyi és térségi termelők portékái.
www.hagymafeszt.hu

2014. szeptember 05-07. Ízek, korok, hangulatok fesztivál, Esztergom
Az Ízek, Korok, Hangulatok Kulturális és Gasztronómiai Fesztivál idén a török hódoltság idejére repíti vissza a látogatókat. A programokban, díszletben, ízekben és hangulatban is balkáni kultúrát idéző hétvégén mindenki megtalálja a számára kedves szórakozást. A rendezvény gasztronómiai különlegességéről az Esztergom Étele 2014 főzőverseny gondoskodik, mely idén a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség ajánlásával valósul meg. A versenyzők a vidékre jellemző tájjellegű étel hiánya miatt alkotják meg a város ételét, melyet Venesz-díjas séfek mustrálnak, a győztes fogás pedig egy évig viseli az Esztergom Étele 2014 címet.
www.izekkorokhangulatok.hu

2014. szeptember 06. Egerszóláti Olaszrizling fesztivál, Egerszólát
Az Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál célja a gasztronómiai, borászati és kulturális hagyományőrzés. Fontos része a rendezvénynek a főzőverseny, amelyre több településről neveznek be, illetve a helyi civil szervezetek is képviseltetik magukat. Elengedhetetlen a szüreti felvonulás, a szőlőkoszorú megáldása, a kulturális, hagyományőrző programok felvonultatása, a Borlovagrend avatás, valamint a Borszalon.
www.gyogyvizekvolgye.hu

2014. szeptember 06. Országos vadgasztronómiai fesztivál, Soponya
A gasztronómiai fesztivál keretében a főzőcsapatoknak zsűri előtt kell ízletes vadpörköltet prezentálni, a közönség számára pedig mesterszakácsok óriásbográcsban készítik a vadpörköltet.
www.vadex.hu

2014. szeptember 06-07. Őszi Etyeki Piknik, Etyek
A piknik őszi ízekkel várja látogatóit. A szervezők az évszaknak megfelelő specialitásokkal és programokkal készülnek, egész hétvégén borkóstolók, gasztronómiai különlegességek, ínyenc sonkakóstoló, klasszikus és egzotikus levesek, bográcsban főtt lecsó, kézműves kiállítás és vásár, KultúrFelhő gyerekliget várja a látogatókat. Az etyeki újhegyi és szépvölgyi pincékben a Kárpát Medence egész területéről érkező vendégborászokkal lehet találkozni. Természetesen nem múlhat el Piknik főzőverseny és piknikkosárbérlési lehetőség nélkül sem. A zenei programról olyan zenészek gondoskodnak, mint a Bon Bon, a Bohemian Betyars, a Meszecsinka vagy Benkő Zsolt blues gitáros.
www.etyekipiknik.hu

2014. szeptember 06-07. Budafoki pezsgő- és borfesztivál, Budafok
Idén 25. alkalommal rendezik meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált, ahol bor- és pezsgőkóstolók, borváros kiállítás, táncszínház, koncertek és gyermekliget is várja a vendégeket. Európa egyik legnagyobb pincerendszerében minőségi nedűk érlelődnek több mint száz éve. Itt születnek az elegáns, könnyed pezsgők, a borköltők bíbor árnyalatú erős vörösei, akárcsak nagyapáink szikvízes fröccsének alapja, a száraz fehér, és nem utolsó sorban az egyik feltörekvő "ifjonc", a rozé, amely előtt a társasági élet ínyencei is kénytelenek meghajolni.
www.budafokiborfesztival.hu

2014. szeptember 07. Stílusos Vidéki Éttermiség, Debrecen
Az éttermek olyan fogásokkal készülnek, amelyekhez az alapanyagokat 30 km-en belül szerzik be, így keresztül-kasul megkóstolhatják a vendégek Magyarország ízeit. A házigazda Debrecen és környékének gasztronómiai képviselői is bemutatkoznak, többek között a Cut’N’Coffee kávépörkölő szalon, a Nárcisz Birtok sajtmanufaktúra, a tuzséri pálinkafőző manufaktúra, a PM Choco kézműves csokoládé, a Séfakadémia főzőiskola. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Előzetesen maximum 1500 fő regisztrálására van mód, ezenfelül 500 belépőt a szervezők a helyszínen értékesítenek.
www.svet.hu

2014. szeptember 10-14. Budai Borfesztivál, Budapest
Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül. A szakmai délutánokon az előre meghirdetett borpárok bemutatásával, kóstoltatásával, a borászok szakmai érdekességeket mutathatnak meg, és izgalmas formában ismeretterjesztést végezhetnek a fogyasztók körében. Visszajelzéseket gyűjthetnek új technológiai megközelítések eredményeiről, egyfajta "tesztkóstolást" lesz ez a hozzáértő közönség számára. A gasztronómia képviselői a megszokott helyen Olaszország ízeire hangolják ételeiket. Természetesen a Borfesztivál vendéglátása a magyar fesztiválételekről is szól. Ahogy megszokhatták a vendégek, a kiállítók vásári és szüreti étlappal készülnek, a klasszikus étkeket újragondolva, a méltatlanul mellőzötteket pedig felfrissítve. A Borfesztivál teljes ideje alatt zajlik a "Nemzetek Sajtversenye", ahol 20 ország egy-egy sajt remekére lehet kóstolva szavazni, eredményhirdetés vasárnap délben a Fesztiválszínpadon.
www.aborfesztival.hu)

2014. szeptember 12-13. Kanizsai bor- és dödölle fesztivál, Nagykanizsa
Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Kanizsai Bor és Dödölle Fesztivált, mely a híres zalai népi ételt, a dödöllét igyekszik bemutatni a nagyvilágnak. Az amatőr és profi szakácsok közötti főzőverseny, a bordalnoki címért való küzdelmet különböző népi, gyermek és felnőtt műsorok színesítik.
www.dodolle-fesztival.hu

2014. szeptember 11-14. Pápai cicere- és bornapok, Pápa
Borszerdától borvasárnapig a borok mellett koncertek, színpadi produkciók várják a látogatókat. Történelmi borvidékek borai, zamatos pálinkák, különböző receptek alapján készült cicege, finom gyümölcslevek, kürtőskalács és ízletes sajtok várják vendégeket a rendezvény ideje alatt.
www.bornapok.papa.hu

2014. szeptember 11-14. Szolnoki gulyásfesztivál, Szolnok
A Nemzetközi Gulyásfőző és Hagyományőrző Fesztiválon 1999 óta versenyezhetnek szeptember második hétvégéjén "Magyarország Gulyáskirálya" címért és az „Arany-ezüst-bronz érmes gulyás” díjért. Profik és amatőrök, munkahelyi csapatok és baráti társaságok, gyerekek és felnőttek szorgoskodnak a főzőhelyeken. A Szolnoki Gulyásfesztivál szervezői elhivatottak a magyar gulyásétel imázsának megőrzésében. Céljuk a gulyásfőzés bemutatása és tanítása bel- és külföldön. Az elmúlt években közel 1000 bográcsban rotyogott a gulyás, a rendezvénynek több tízezer látogatója volt.
www.magyargulyas.hu

2014. szeptember 12-13.Noszvaji Pince-napok és Kemencében készített ételek napja, Noszvaj
A szüreti időszakra tervezett rendezvénysorozat az év fő eseménye Noszvajon. A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a településünkről benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezik a versengést.
www.noszvaj.hu

2014. szeptember 12-14. Székesfehérvári mangalicafesztivál, Székesfehérvár
Egész napos színpadi műsorral készülnek a szervezők, sok szakmai programot (előadások a mangalicáról, beszélgetések, kolbásztöltési tippek) és késő estig tartó zenei műsorokat kínálnak a látogatóknak. Napközben a fesztivál hangulatához illeszkedő népzenei programok, vásári komédia, gasztro bemutatók (fagylaltfőzés, interaktív sajtkészítés).  A fesztiválok egyik legnépszerűbb pontja általában az élőállat kiállítás, ideiglenesen felépített karámokba költözik a három fajtából (szőke, vörös, fecskehasú) 3-3 példány és egy koca malacokkal. A tenyésztők, kistermelők mellett lehetőséget kapnak magyar kézműves termékek készítői, iparművészei a bemutatkozásra, a rendezvényen belüli kézműves utcában. A helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb helyben sült mangalica ételek közül válogathatnak, melyeket a legkiválóbb magyar borok és pálinkák kíséretében akár helyben is elfogyaszthatnak.
www.mangalicafesztival.hu

2014. szeptember 12-14. Szürkemarha vigalom, Budapest
A Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete idén is megrendezi Budapesten, a Városligeti Vajdahunyad Várában a Szürkemarha Vigadalom Gasztronómiai és Kulturális fesztiválját. A fesztivál kiállítói között kicsik és nagyok egyaránt megtalálhatják a hozzájuk leginkább illő lehetőségeket, a húspiactól a kézműves vásáron át a borfaluig. A rendezvény kiemelt célja az éttermi színvonalat és minőséget bemutatni a rendezvény vendéglátás keretében, ezért profi séfek és Kerekes Sándor segítségével, nemesebb húsrészekből készített ételek, delikát minőségben kerülnek bemutatásra. Persze fontos a hagyományos, bográcsban készült szürkemarha hús alapú ételek is, a Szürkemarha Vigadalmon sor kerül látványos ökörsütésre és olyan hagyományos ételek elkészítésére is, mely a pásztorkultúrához köthető (slambuc, lebbencs, görcsleves stb.).
http://szurkemarhavigadalom.hu

2014. szeptember 12-14. Badacsonyi Szüret, Badacsony
A szeptember második hétvégéjén megrendezésre kerülő, a régió talán legimpozánsabb őszi programot teremtő rendezvénye a Badacsonyi Szüret. Gasztronómiai, borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek várják a kikapcsolódni vágyókat. A vendégek megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítést, gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrös fogat mellett felvonulnak környékbeli települések képviselői lovas kocsikkal, táncegyüttesek, borrendek. Persze a hagyományőrző résztvevők sem hiányoznak a vidám társaságból, csakúgy, mint a nyolcvanéves szereléssel vonuló badacsonytomaji tűzoltók és a borokat kínáló önkéntesek hada.
www.badacsony.hu

2014. szeptember 12-14. Szilvanap, Szarvas
Szeptember derekán, mikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata járja át a környéket. Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár, amelynek talán legfőbb jellemzője, hogy sűrű, no és természetesen nagyon ízletes. A városban 1998. óta szervezik és rendezik meg a Szilvanapokat. Az idei rendezvén helyszíne az Erzsébet-liget, az ünnepi felvonulás a Szarvasi Vízi Színháztól indul. A szarvasi Szilvanap a hagyományok jegyében vonultatja fel a nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat – szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, házi főzésű szilvapálinka. A rendezvény idén sem belépődíjas, a program rendkívül sok érdekességet tartogat. A gasztronómiai programok mellett több helyszínen neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban elfáradt vendégeket.
www.szilvanap.hu

2014. szeptember 13. Gyenesdiási szüreti vigasságok, Gyenesdiás
A szüret az egyik legjobb dolog az őszben. Aki mégsem akar a szőlősorok között hajladozni, az a szezonzáró Szüreti Vigasságok rendezvényen ízelítőt kaphat a szüret másik oldalából! A rendezvény a 100 éves présen ünnepi préseléssel kezdődik, majd szüreti felvonulással, folklórműsorokkal, népművészeti- és kézműves-bemutatókkal ékesítjük. Este a rendezvényt a szüreti bál koronázza.
www.gyenesdias.hu

2014. szeptember 14-16. Hajdúszoboszlói bioétel- és borfesztivál, Hajdúszoboszló
A hajdúszoboszlói Bioétel és Borfesztivál Magyarország egyedülálló gasztronómiai eseménye, melyen bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptánc bemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsítő kísérőprogramok egészítik ki.
www.hajduszoboszlo.hu/rendezvenyek/bioetel-es-borfesztival

2014. szeptember 17-21. Bor tér, Szeged
Negyedik alkalommal várja Szeged őszi bormustrája a borkedvelőket a Dóm térre. A szegedi bor kedvelt itala volt a városi és a tanyai népességnek egyaránt, sőt eladásra is jutott belőle. Borkimérések, borozók sokasága kínálta a homoki nedűket, amelyeket Magyarkából, Kadarkából, Rizlingből, Kövidinkából, illetve Nagyburgundiból szűrtek. Az sem véletlen tehát, hogy a XIX. század végén, majd a XX. század elején Szeged számos országos jelentőségű szőlészeti-borászati kiállításnak adott otthont, amelyeket elsősorban a homoki szőlőkultúra bemutatóiként tarthatunk számon. Minden alkalommal olyan kongresszusok megszervezésére is sor került, amelyeken a korszak elismert szakemberei tartottak előadásokat a szőlő- és borágazat aktuális kérdéseiről. 1910-ben az első Országos Szőlészeti és Borászati Kiállításon és 1912-ben lehetőség nyílt a nagyközönség számára a kiállított borok megkóstolására is, amely újdonságnak számított. Szeged gasztronómiai rendezvénye ezt az őszi bormustrát kívánja feleleveníteni. Idén is a Dóm téren várja a borkedvelőket. A bor téren több százféle bor mellett, sajtokat, kürtöskalácsot is kóstolhatnak a kilátogatókat. A színpadról a folklór, jazz és más zenei csemegék fogják biztosítani a hangulatot.
www.szeged.hu

2014. szeptember 18-21. Szekszárdi szüreti napok, Szekszárd
Az év legnagyobb eseménye, igazi összművészeti fesztivál Szekszárdon. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolóval, a tájegységre jellemző ételkínálattal várják a városba látogató vendégeket. A rendezvény leglátványosabb eseménye a szombat délutáni szüreti felvonulás. A menetben megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi. A Borudvarban egy utcányi borkóstolási lehetőség, szekszárdi borászok kínálják a hegy levét. Lesz még autókiállítás, vidámpark, és megrendezésre kerül a "Házunk tája" magyar termékek bemutatója és vására.
www.szekszardiszuretinapok.hu

2014. szeptember 19-21. Édes napok, Budapest
2014 a sütemények éve az Édes Napokon. Ez azt jelenti, hogy a megszokottnál több olyan kiállító lesz, akik a hagyományos és napjaink különleges süteményeivel mutatkoznak be, valamint olyan programokat terveznek a szervezők, amelyek elsősorban a süteményekről szólnak. Híres chefek, ismert közéleti szereplők és lelkes amatőrök lépnek fel és készítik el süteményeiket, illetve árulják el receptjeiket, praktikáikat. Természetesen az Édes Napokon megszokott szakmai programok, workshopok, kóstolók és bemutatók ugyanúgy lesznek, mint korábban. A fesztivál egyik különleges programja lesz a „So delicious fashion show”, ami a sütemények és a különleges édességek aktuális trendiségét mutatja be.  A fesztiválra már korábban felkészül 10 híres magyar stylist, akik 1-1 neves mestercukrásszal közösen kreálnak ízlésük és divatstílusuknak megfelelő édességet, amiket természetesen a kifutón mutatnak be ruhakölteményeik társaságában.
www.edesnapok.hu

2014. szeptember 19-20. Kaposvári mézfesztivál, Kaposvár
A fesztiválon lesz mézvásár, méhészeti termékek vására, mézlovagrendek felvonulása, néptánc bemutatók, vidámság, finomságok.
www.kaposvar.hu

2014. szeptember 19-21. Gyöngyösi szüreti napok, Gyöngyös
A bor és a kultúra igaz kapcsolatát ápolva ismét megrendezésre kerül Gyöngyös Fő terén szeptember 19. és 21. között a Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál. A látogatók megkóstolhatják a Mátrai Borvidék illatos, könnyed borait, miközben színvonalas szórakoztató programok zajlanak. Népi iparművészeti vásár, minőségi borok, csemegeszőlő- és mustárusítás, gyermekjátékok, kulturális programok gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt.
www.gyongyos.hu

2014. szeptember 19-21. Győri pálinkafesztivál, Győr
Néptánc együttesek bemutatói, kiváló népzenészek és zenekarok fellépései, rábaközi lakodalmas menet, néptáncfesztivál, táncház és még sok-sok érdekes esemény. Szombaton egész napon át tartó mulatság, melyen elsősorban helyi előadók és együttesek mutatkoznak be szép számban. A mozgalmas és programokban bővelkedő fesztivál kísérő rendezvénye idén is a Győri Pálinkafesztivál lesz. A jó kedvet többek közt finom pálinkák is biztosítják. Győr belvárosában szól majd népzene, néptánc bemutatók váltják egymást, színvonalas folklór program várja a vendégeket. Eközben kézművesvásár forgataga, lacikonyhák és pálinkabódék kínálata gondoskodik a jó hangulatról.
www.http://mufegyor.hu/

2014. szeptember 19-21. Hal- és vadfesztivál, Budapest
A rendezvény két nagyszabású esemény összefogásából jött létre: a Budapesti Halfesztivál és a Húsvéti Bárányfesztivál hivatása, hogy a látogatókkal megismertessék a legtöbb erdőben fellelhető alapanyagból készült mesterfogásokat, és azok jótékony hatásait. A vadon élő állatok (szarvas, őz, vaddisznó) húsa sokkal gazdagabb fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint bármely házi vágóállaté, továbbá növekedési hormontól és egyéb oltóanyagtól mentes, azaz a vadhús fogyasztása nagyon egészséges. A fesztivál alkalmával lehetőség nyílik a látogatók számára, hogy a különböző tájegységek ízesítésében is megkóstolhassák méltán híres hungarikumunkat, a halászlevet. A Budapesti Halfesztiválhoz híven, Budapest halas street food éttermei különleges tengeri fogásokkal, sushival, pad thai tésztával, kaviárral és fish & chipsszel is készülnek. Az Erdei piacon fellelhető lesz a szarvasgomba, medvehagyma, magolajok, parlagfűből készült termékek, pisztrángkrémek, mézek, erdei gyümölcsökből készült lekvárok, szörpök és még sok más. Ezen kívül a gyermekek is találnak elfoglaltságot a fesztiválon, ugyanis a Vadasparkban közelebbről is megismerkedhetnek az erdei állatokkal.
https://www.facebook.com/halesvadfesztival

2014. szeptember 19-21. Kalocsai paprikafesztivál, Kalocsa
Szeptember harmadik hétvégéjén évtizedek óta a város legnagyobb eseményére készülnek a kalocsaiak, az utóbbi években új helyszínen, a Búzapiac téren zajlik a két napos fesztivál. A főzőverseny mellett ilyenkor folklórprogramok, kézműves vásár, paprika- és helyi termelők vására, borutca, gyermek-és könnyűzenei programok, valamint sztárfellépők, és mindkét estén hajnalig tartó koncertek, és mulatság fogadják az érdeklődőket. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról-generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek. A világhírű kalocsai népművészetet, az írást, a hímzést és a pingálást, valamint a kalocsai fűszerpaprika-őrleményt 2014 februárjától már hivatalosan a hazai Hungarikumok között tudhatjuk. Ezt pedig tovább emeli a város és a fesztivál fényét is.
www.kalocsaipaprikafesztival.hu

2014. szeptember 19-21. Fehérvári lecsófőző vigasság, Székesfehérvár
Szeptember utolsó hétvégéjén Székesfehérváron a Várkörúton ismét több száz bográcsban fő majd a lecsó. A tét hatalmas, hiszen ekkor dől el, hogy ki lesz 2014-ban a Lecsókirály.
www.fehervarilecso.hu

2014. szeptember 20. Gyenesdiási burgonyanapok, Gyenesdiás
Minden, ami burgonya: burgonyás különlegességek, keszthelyi burgonyafajták bemutatása, szaktanácsadás, kedvezményes vásárlási lehetőség, főzőverseny, szórakoztató műsor.
www.gyenesdias.hu

2014. szeptember 21. Vecsési káposztafesztivál, Vecsés
A rendezvény célja a vecsési káposzta hírnevének további erősítése, a Vecsésen élő német nemzetiség hagyományainak megőrzése és továbbvitele. A kétnapos rendezvényen közel 100 csapat, baráti társaság vesz részt a főzőversenyen, ugyanannyi kézműves árulja portékáit, a nagy színpadon kulturális program várja a résztvevőket. Kiállítás, savanyúságverseny, káposztapucoló verseny, felvonulás szerepel még a programok között.
www.vecsesikaposztafeszt.hu

2014. szeptember 26. Őrségi tökfesztivál, Őriszentpéter
Tökös vetélkedések, tökös ételek kóstolója, helyi termékek vására, kiállítása, játszóházak, színes programok. fesztivál elnyerte a nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai címet. Az esemény a régió legnagyobb gasztroturisztikai rendezvényévé nőtte ki magát. A programok Őriszentpéter, Szalafő-Pityerszer, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Pankasz településeken várják az érdeklődőket.További részletek: tökkel készült ételek parádéja, tökcsoda-termények versenye és kiállítása, tökkirály-választás, tökfaragás, töklámpás felvonulás.
www.onp.nemzetipark.gov.hu

2014. szeptember 26-28. Bajai Újbor fesztivál, Baja
Hajós és Baja környékén több évszázados tradíciója van a szőlőművelésnek és a borkészítésnek. A termés kiváló minőségét az ideális talaj, a kedvező klíma és a nyaranta jellemzően hétágra sütő nap garantálja. Szeptemberben már javában tart a fürtök betakarítása. A Bajai Újbor Fesztiválon a borvidék termelői kóstoltatják pincészetük büszkeségeit. Van mire koccintani. Az újborok kóstolása azért érdekes, mert ebben a stádiumban áll a bor a legközelebb a szőlőhöz. Az elsődleges szőlőillatok és -ízek ilyenkor még dominánsak, ami friss, üde és gyümölcsös jelleget biztosít a bornak. A friss újborok mindig közel álltak a borászok, a bort készítő emberek szívéhez.
www.csodalatosbaja.eu/index.php/hu/rendezvenyek/bajai-ujbor-fesztival

2014. szeptember 27. Szüreti vigalom, Szigliget
A legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény Szigligeten a Szüreti felvonulás. A rendezvény már a kora reggeli órákban elkezdődik kézművesek portékáinak árusításával a rendezvénysátor körül. A szüreti menet délután indul az Ófaluból. A szervezők a menet összeállításánál törekszenek arra, hogy minél színesebb, látványosabb és a hagyományokat, szokásainkat felelevenítő népviseletben vonuljanak fel a résztvevők. A menetben helyet kapnak néptánccsoportok, hagyományőrző egyesületek, bíró, kisbíró, huszárok, csikósok, maskarások. A felvonuló kocsmáros és a pogácsát osztogató helyi asszonyok gondoskodnak arról, hogy senki ne maradjon éhesen, szomjasan. A végállomásnál felállított rendezvénysátorban kialakított színpadon kulturális műsor várja az egybegyűlteket. A színes programok után pedig utcabál zárja az egész napos programot.
www.szigliget.hu

2014. szeptember 27. Tiszai hal napja, Szolnok
A 2013-ban hagyományteremtő szándékkal első alkalommal megrendezett programra az idén ismét várják az érdeklődőket. Halételek készítése, halsimogató, kitűnő fellépők - még a hideg napok beköszönte előtt. Tiszai halászathoz, horgászathoz kötődő programok, régi idők halász és horgász eszközeinek bemutatása. Horgászverseny szervezése, halas gasztronómiai különlegességek, a Tisza természeti értékeinek bemutatása mind szerepel a programban.
www.ankk.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss