Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeptemberi gasztroprogramok

A hosszú és meleg nyár után remélhetőleg hosszú és kellemes ősz vár ránk. A napsütéses, kissé hűs idő tökéletesen alkalmas biciklitúrák, kirándulások, hosszú hétvégék szervezésére, amelyek során egy-egy fesztivál is útba ejthető, ha nem épp a fesztivál az ok, amiért kirándulni indulunk.

2013. szeptember  6-7. Kanizsai bor- és dödöllefesztivál, Nagykanizsa
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el. A kulturális programokkal kísért gasztronómiai fesztivál során profi és amatőr főzőcsapatok mérhetik össze tudásukat dödölle és más tájjellegű ételek készítésében. A fesztivál fontos részét képezi a meghirdetett főzőverseny.
kanizsaikultura.hu

2013. szeptember 6-7. Kiskunfélegyházi libafesztivál, Kiskunfélegyháza
A rendezvény a régió egyik legjellegzetesebb, legsajátosabb gasztronómiai fesztiválja. A környéken több évszázados múltra tekint vissza a lúdtartás, s ehhez igazodott a környék gasztronómiája is. A fesztiválon megkóstolhatják a híres félegyházi libamájat, lakomázhatnak a kitelepült vendéglők libából készült ételeiből, és persze elmaradhatatlan a libazsíros kenyér, a libatepertő.
www.kiskunfelegyhaza.hu

2013. szeptember 6-7. Mádi furmint ünnep, Mád
A világon szinte mindenütt ismerik és kedvelik a tokaji borokat. A legismertebb közülük természetesen a tokaji aszú, ám azt nem mindenki tudja, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája. És ha még azt is hozzátesszük, hogy ebből a páratlan gyümölcsből igazán különleges száraz borok is készülnek, amiket kedvünkre fogyaszthatunk a kitűnő magyaros ételekhez is, beláthatjuk, hogy van mit ünnepelni a furminton a borkedvelőknek. Mád szőlőtermő területeinek 70 százalékát uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok joggal büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal. Az idei ünnep közvetlen célja, hogy megismertesse és megszerettesse a látogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat, segítse a mádi borászokat eltökélt szándékuk valóra váltásához, hogy a furmint elnyerje méltó helyét a világ vezető borai között. Ezen a két napon tehát a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják a vendégeket, és a válaszokon kívül felejthetetlen élményt és kulturális programokat is adnak.
www.mad.info.hu

2013. szeptember 6-8. SzeptEmber feszt, Budapest
Budapest legnagyobb gasztronómiai és kulturális fesztiválja, a hírességek és a rekorder ételek rendezvénye a népligeti SzeptEmber Feszt, ami 2000 óta vált Budapest legnagyobb gasztronómia fesztiváljává, itt aztán évről-évre csúcs rekordok születnek, hiszen itt a legnagyobb a bogrács, hihetetlen mennyiségű sör és pörkölt fogy, és a rengeteg látogató mellet szép számmal látogatnak el ide a hírességek is, akik színvonalas produkcióikkal tisztelik meg a lelkes közönséget. A főzés a főzőversenyek és más vetélkedők csuda jó és izgalmas családi vagy baráti programot ígérnék, de ezek mellett a három napban gyerekprogramok, koncertek és más színpadi előadások gondoskodnak a jó hangulatról.
www.szeptemberfeszt.hu

2013. szeptember 6-8. Badacsonyi szüret, Badacsony
A fesztivál vendégei megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítést, gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrös fogat mellett felvonulnak környékbeli települések képviselői lovas kocsikkal, táncegyüttesek, borrendek. Persze a hagyományőrző résztvevők sem hiányoznak a vidám társaságból, csakúgy, mint a nyolcvanéves szereléssel vonuló badacsonytomaji tűzoltók és a borokat kínáló önkéntesek hada. A fesztiválon ezen kívül még lesznek borászati programok, kézműves vásár, kulturális programok, szabadtéri élő koncertek is, amelyeken a szervezők várják a kikapcsolódni vágyókat.
www.badacsony.hu

2013. szeptember 6-8. Főzdefeszt, Budapest
Most ősszel hatodszorra nyit meg a Főzdefeszt, az első magyar kézműves sörfesztivál, amely három éve szűzföldet tört föl a magyar gasztronómiának, amelyből azóta nyüzsgő kolónia lett, számtalan szereplővel. Ha valaki még mindig nem kóstolt magyar kézműves sört, az őszi Főzdefesztnél jobb alkalmat nem is kereshetne az ismerkedéshez.
www.fozdefeszt.hu

2013. szeptember 6-8. Nemzetközi tiszai halfesztivál, Szeged
Az utóbbi években a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén fakanállal és bográccsal felfegyverkezve megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.
www.halfesztival.hu

2013. szeptember 6-8. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek, Noszvaj
A szőlőtermesztéshez, borászathoz kapcsolódó programok mellett ezen az őszön a noszvajiak a gasztronómiai területre is elkalandoznak: a kemencében készíthető ételek területén mérhetik össze tudásukat a környékbeli településekről és a településünkről benevezett csapatok. A sütés-főzés mellett feladatuk a szüret hangulatához illő tálalás, terítés is. Fontos szerep hárul Noszvaj lakóira is, hisz eredeti környezetben, falusi portákon, a régi kemencék felhasználásával rendezik a versengést. Pénteken bortúra a Szomolyai és Jókai úti pincesoron. Szombaton kemencében készített ételek készítése és kóstolója falusi portákon, a de la Motte kastély előkertjében és a Dobó utcában szőlő- és mustkóstoltatás, borlopózó verseny, hagyományőrző csoportok bemutatkozása, kézművesek vására, szórakoztató műsorok, szánkótalpon főzött szüreti húsos káposzta. Gazdaházban rétes, kalács és lepénysütés, borkóstolási lehetőség több helyi pincében.
www.noszvaj.hu

2013. szeptember 7-8. Budafoki pezsgő és borfesztivál, Budafok
Európa egyik jelentős történelmi borkultúrával rendelkező „kisvárosa” Budafok, ahol műemlékek, rendezvények büszkén viselik ennek sajátos jegyeit. Sok kilométeres pincerendszer húzódik Budafok-Tétény alatt, palackozó üzemeket, pezsgőérlelő pincéket, művészien faragott hordókat és kellemes találkahelyeket rejtve hatalmas gyomrukban. Ahol bor van, ott elkél a borkorcsolya is: illatos sajtok csábítanak, a lacikonyha különleges étkeket kínál, de aki a kenyérlángosra vagy éppen a kürtőskalácsra éhezne rá, az sem fog csalódni. A nemes nedűk és a gasztronómia világa a lelki munícióval együtt válik igazi élménnyé: kiállítások, koncertek, gyermekprogramok, kézműves foglalkozások egész sorából válogathatnak a látogatók. A rendezvény hagyományosan a Savoyai téren kezdődik, szőlőáldás, látványos felvonulás, a bor- és pezsgőrendek díszes öltözéke, a szőlőkoszorús lovas kocsi teszi teljessé a megnyitót. Ezt követően az Oroszlános udvarban és a téren is benépesül a színpad, kinyitnak a helyi borászok standjai, a Kossuth Lajos utcában pedig a színes, minőségi kézműves vásár csalogatja az érdeklődőket.
www.budafok.hu

2013. szeptember 08. Libamájfesztivál, Budapest
A fesztivál célja, hogy népszerűsítse a liba- és kacsaételekkel kapcsolatos hagyományokat, rámutasson e két szárnyasból készült ételek közötti különbségekre, illetve az, hogy a rendezvényre kilátogatók minél több formájában megkóstolhassák ezt a különleges hungaricumot. A szervezők az ételekhez illő borokkal és játékos vetélkedőkkel fűszerezik a vidéki családos hétvégét idéző rendezvényt. A Libamájfesztivál ínyencei megízlelhetnek majd néhány különlegességet, így bükkfán füstölt körtepálinkás hideg libamájat, libamájpástétomot lilahagymalekvárral, illetve bundában sült libamájat árpagyöngye rizottóval.
www.libamajfesztival.hu

2013. szeptember 11-15. Budavári borfesztivál, Budapest
A Borfesztivál idei vendégországa Portugália lesz. A Budavári Borfesztivál 2013-ban számos kiemelt programmal hozza közelebb és teszi elérhetővé, kóstolhatóvá és hallhatóvá ezt a varázslatos országot. Portugáliával együtt 15 országból több mint 250 borászat kóstoltatja meg nedűit. A programok között mintegy 60 színvonalas produkciót állítanak színpadra. Újra lesz Boregyetem is, amelynek kurzusain és hangulatos borkóstolásain a borbarátok neves szakemberek segítségével frissíthetik a tudásukat. Szintén nem maradhat el a Budavári Borfesztivál programsorából a látványos Szüreti Felvonulás - Népzenei és Néptánc Gála. A zene és tánc mellett a borok mellé tökéletes fogásokat is kínálnak a szervezők.
www.aborfesztival.hu

2013. szeptember 11-13. Oktoberfest sörfesztivál, Zalaegerszeg
Az Oktoberfest senki számára nem idegen, 200 éves hagyománnyal rendelkező sörfesztivál, amelyet Münchenben több millió látogató részvételével rendeznek meg minden évben. A fesztivál népszerűségét látva világszerte több országban is megrendezésre kerül évente. Jelenleg hazánkban a münchenihez hasonló szabadtéri sörfesztivál második alkalommal kerül megrendezésre, Zalaegerszegen. A rendezvény célja a sörözési kultúra megismertetése és népszerűsítése, a sörfőzés teljes körű ismertetése.
www.oktoberfest-sorfesztival.hu

2013. szeptember 13-14. Kaposvári mézfesztivál, Kaposvár
A Kaposvári Mézfesztivál a Zselicség mézeinek hagyományos kirakodóvására. A rendezvényen lehetőség van termelői méz-specialitások kóstolására is. A méhészeti termékek (fajtamézek: akác, medvehagyma, hárs, virágmézek, virágpor, propolisz, méhviasz, mézsör stb.) mellett kézművesek is kínálják portékaáikat a fesztiválon.
www.kaposvar.hu

2013. szeptember 13-15. Székesfehérvári mangalica fesztivál, Székesfehérvár
A fesztivál szervezői a mangalica termékek mellett kiváló magyar portékákkal, nagyszerű zenekarokkal, gyerekprogramokkal, élőállat kiállítással és az elmaradhatatlan főzőversennyel várják az érdeklődőket.
www.mangalicafesztival.hu

2013. szeptember 13-15. Bioétel- és borfesztivál, Hajdúszoboszló
Ezen a gasztronómiai eseményen bio alapanyagokból helyben készült ételkülönlegességek, finomságok kóstolása közben kiváló magyar pincészetek boraival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A háromnapos rendezvényt népzenei és néptáncbemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, valamint a bio életformát népszerűsíthető kísérőprogramok egészítik ki.
www.hajduszoboszlo.com

2013. szeptember 13-15. Szarvasi szilvanap, Szarvas
Szeptember derekán, amikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata járja át a környéket. Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár, amelynek talán legfőbb jellemzője, hogy sűrű, fekete és természetesen nagyon ízletes. A szilva tiszteletére tartott rendezvény idén sem belépődíjas, a program rendkívül sok érdekességet tartogat. Hatalmas rézüstökben fő majd a finom szilvalekvár, amelyet kifejezetten erre az alkalomra készített, csinos kis szilkékben meg is lehet vásárolni. Természetesen idén is lesz bőven szilvás gombóc és más, szilvából készült finomság, és megmérettetésre kerülnek a szilva- és gyümölcspálinkák is neves zsűri által. A gasztronómiai programok mellett több helyszínen kulturális programok, neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban elfáradt vendégeket.
www.szilvanap.hu

2013. szeptember 18-22. Bortér, Szeged
A borkóstolóknak, borkedvelőknek ezúttal sem kell csalatkozniuk, hiszen az új, Dóm téri helyszínen ugyanúgy megízlelhetik a leghíresebb termelők legfinomabb nedűit, mint a Széchenyi téren, a hagyományos Borfesztiválon – de ez az esemény másról is szól. Inkább olyan, mint egy szabadtéri múzeum, ahol együtt látható minden érdekesség, ami a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos. Megjelennek a szőlőműveléshez és a szürethez kapcsolódó régi eszközök, hordók, csobolyók, borcímkék, képeslapok, dokumentumok, sőt felépül egy régi parasztház is, amilyen egy homoki szőlősgazdáé lehetett anno. Lesznek szakmai beszélgetések borászokkal, kutatókkal – de természetesen színpadi, szórakoztató programok is.
www.borter.hu

2013. szeptember 19-22. Édes Napok, Budapest
A Budai Vár körüli építési munkák miatt idén a Millenárison kerül megrendezésre a fesztivál, amelynek mostani meghívottja Svájc. A vendégországból - a kiállított svájci csokoládékon, édességeken kívül - bemutatkozik néhány komoly tradícióval bíró csokoládé- és édességmanufaktúra, illetve annak tulajdonosai, akik előadásokkal és bemutatókkal szórakoztatják az érdeklődőket. A fesztiválon megjelennek az ismert magyar kézműves csokoládé- és édességgyártók, a világmárkákat forgalmazó kereskedők, az eddig ismeretlen újdonságok, finomságok, valamint olyan cukrászatok, fagylaltozók, akik méltán lettek híresek az elmúlt években, évtizedekben. A fesztiválon ugyan a csokoládé és édesség a fő attrakció, a széles palettán mozgó kiállítóknak köszönhetően azonban egy komplett gasztronómiai utazásban lehet része a látogatóknak. Ezen kívül dietetikai tanácsadással és egy ismert toxikológus előadásával megtudhatjuk azt is, hol a határ, mi a mérték, mire kell figyelni az imádott édesség fogyasztásnál.
www.edesnapok.hu

2013. szeptember 20-29. Pezsgő borfesztivál, Pécs
A fesztivál keretein belül a szervezők célja, hogy az ország valamennyi borrégiója, pálinkaháza és pezsgőpincészete számára lehetőséget biztosítsanak arra, hogy képviseltessék magukat. Ezen felül a borkultúrához nélkülözhetetlen, hagyományos kézműves termékek széles skáláját felvonultató Kézművesek utcája színesíti a programokat. A 10 napos rendezvény során a Széchényi téren felállított nagyszínpadon igazi fesztiválhangulatról gondoskodnak a fellépők, hétvégéken pedig késő estig tartó koncertekkel szórakoztatják majd a nagyérdemű közönséget. A programsorozat egyik kiemelkedő része a nagyszabású színes szüreti felvonulás, valamint a Bor és Dal ünnepén a XVII. Európai Bordalfesztivál alkalmából Európa számos országából érkeznek férfikarok, hogy bemutassák bordal-kultúrájukat. A Pezsgő Borfesztivál mindenki részére ingyenes egy új, hagyományteremtő célzattal megvalósuló, színvonalas, szakmai értékekre épített, kulturális és gasztronómiai programsorozat, mely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt, majd valamennyi korosztály számára Pécs történelmi belvárosában.
www.pezsgobor.hu

2013. szeptember 27-29. Rácalmási tökfesztivál, Rácalmás
A Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület tizedik alkalommal rendezi meg a fesztivált, a tök, a kultúra és gasztronómia jegyében. A fesztivál főszereplője a tök, de emellett a gasztronómiának és a kultúrának is kiemelkedő szerepet szánnak a szervezők.  A fesztivál igen sokrétegű, így mindenki megtalálhatja a kedvére való szórakozást.
www.tokfesztival.racalmas.hu

2013. szeptember 30 - október 5. Kecskeméti sörfesztivál, Kecskemét
A hagyományokhoz híven az idei évben is megrendezésre kerül a már tradicionálisnak mondható, magyar és európai sörkülönlegességet felvonultató, közkedvelt Sörfesztivál a Hírös Forrás szökőkútnál. A résztvevők 6 napon keresztül ismét sörkóstoló túrára indulhatnak. A vendégek számos magyar és európai sörkuriózum közül válogathatnak. A fesztivál nem csupán a különleges sörök kedvelői számára nyújt kellemes időtöltési lehetőséget, hanem kikapcsolódást jelent az egész család számára is, ugyanis a Hírös Forrásnál felállított kis színpadon esténken helyi művészek, zenekarok, szórakoztató koncertek színesítik a rendezvényt. A sörös standok mellett különböző gasztronómiai ínyencségeket és sörkorcsolyákat felvonultató vendéglátó egységek várják a főtérre látogatókat.
www.efmk.hu

Ezek is érdekelhetnek

Friss