Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeptemberi gasztrofesztiválok

Közeleg az indián nyár, s vele együtt a leggazdagabb szezon. Bár már vége a szabadságoknak, gazdag a kínálat fesztiválokban. A boros rendezvények mellett persze lehet még egy búcsúlecsót enni, esetleg megkóstolni a vecsési savanyú káposztát egy kis pörkölttel.

2010. szeptember 02-05. Nemzetközi tiszai halfesztivál, Szeged
A vízi élet emberemlékezet óta jelentős mértékben járult hozzá a szegedi nép táplálkozási szokásainak kialakulásához. Szeged, a Tisza és a hal elválaszthatatlanok lettek egymástól. A fesztiváli halfőzők a világhírű szögedi halászlé hagyományainak megőrzése, a halételek népszerűsítése érdekében alapított halfőző érdemrend elnyeréséért, minden év szeptember első hétvégéjén mutatják be halfőző tudásukat.
www.halfesztival.hu


2010. szeptember 03-04. Szentesi lecsófesztivál, Szentes
A rendezvény hétvégéjén ezrek lepik el a város utcáit, hogy megtudják, mi is a helyi lecsótitok. A kétnapos fesztivál a péntek esti közös szalonnasütéssel kezdődik, ám az igazi izgalmak szombat délután kezdődnek, amikor több száz csapat gyújt alá a bográcsoknak. A kétnapos program kicsik és nagyok, idősek és fiatalok felhőtlen szórakozását garantálja. A főzőversenyt kulturális programok, koncertek, táncos produkciók, valamint különféle gyermekműsorok színesítik.
www.hunorcoop.hu


2010. szeptember 03-05. SzeptEmber feszt, Budapest
Az ízek utcájában a vendégek előtt megjelenik a kemencés lángos-, méz-, levendula árus, pálinka-, borok utcája, korai szőlőpréselés, házi rétes, helyben sült házi sütemények. A Fesztiválok Terére várják a szervezők a jelentősebb fesztiválok képviselőit, - jelen lesz a Rétesfesztivál, Kolbászfesztivál, Pálinkafesztivál, Káposztafesztivál.
www.szeptemberfesztival.hu


2010. szeptember 04-05. Szüreti sokadalom, Szentendre
A kétnapos rendezvényen csömöszölik a szőlőt, a prés alól folyik a must és a magyar borvidékek családi pincészeteinek legjobb boraiból kóstolhatnak, vásárolhatnak az idelátogatók. Bárki bekapcsolódhat a szőlőskertek és gyümölcsösök madárijesztőinek és mindenféle zajkeltőknek a készítésébe. Megelevenednek a szüret tréfás hagyományai: a szőlőőrzés, a szüreti felvonulás.
www.skanzen.hu


2010. szeptember 04. Györöki szüret és halászlé-főző verseny, Balatongyörök
A Balaton-partján, a víztől szinte karnyújtásnyi távolságban délelőtt elkezdődő főzőcskézés igazi látványosság. Az elkészült halászleveket délután a zsűrizés után megkóstolhatja a közönség. A délutáni órákban folytatódik a rendezvény a vidám és színpompás, zenés szüreti menettel, amely végighalad a falu főutcáján, s melyhez bárki csatlakozhat, aki maskarába öltözik.
www.balatongyorok.hu


2010. szeptember 04. Lecsófesztivál, Vác
Lecsó és lecsó jellegű ételek elkészítése bográcsban és egyéb szabadtéri főzőeszközökben. Lecsót főzni mindenki tud, s mindenki másképp. S hogy ki mit tesz hozzá? Mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó? A titokra ismét fény derül majd Vácott immáron ötödik alkalommal. Elő hát a bográcsokkal, kondérokkal, kötényekkel, egyen pólókkal, fakanalakkal!
www.tourinformvac.hu


2010. szeptember 04. Burgonyanap, Mátraballa
Mátraballán nem csak a Palóc nyelvi hagyományokat, dalokat, anekdotákat és szokásokat őrzik, hanem majd minden nap sütik-főzik a palóc konyha hagyományos ételeit a falu asszonyai. A hagyományos palóc konyha nem megváltozott, hanem kiegészült az idők folyamán. Minden év szeptemberének első szombatján ünnepelik a burgonya kiásását. Burgonyából (kompérból) készült jellegzetes palóc ételek (sulyka, ganca, nyögve, nánicka, túrós lepény, savanyú krumpli) kóstolása, hagyományőrző programok, népviselet és kézműves bemutatók.
www.matraballa.hu


2010. szeptember 04. Egerszóláti olaszrizling fesztivál, Egerszólát
A kistérség neves borászati, kulturális és gasztronómiai eseménye. Szüreti felvonulás, minőségi borok kínálása, borlovag avatás, hagyományőrző csoportok fellépése, szabad tűzön készült ételek versenye, pezsgődugó-lövő verseny. Este borszalon 7 neves borász részvételével.
www.egerszolat.hu


2010. szeptember 04. Szüreti csirkepaprikás-főző verseny, Bóly
Az immár hagyományosnak mondható Szüreti Csirkepaprikás-főző Fesztivál idén 12. alkalommal kerül megrendezésre Bólyban. A környéken élők bizonyára ismerik a híresen jó szüreti csirkepaprikást, melyet a bólyiak hosszú lével és ún. "kanalas galuskával" készítenek. Igazi szüret nincs is e nélkül a paprikás nélkül. E hagyomány népszerűsítésére rendezik meg az egyre népszerűbb főzőversenyt, melyre tavaly már 150 pályázó jelentkezett.
www.boly.hu


2010. szeptember 04-05. Budafoki pezsgő- és borfesztivál, Budapest
Szinte egy európai fővárosnak sem akad olyan jelentős történelmi borkultúrával megáldott városrésze, mint Budapestnek a XXII. kerület, melynek műemlékeit, programjait is lépten-nyomon áthatja a nagy múltú borkultúra. Európában egyedülálló az a 40 kilométernyi feltárt, összefüggő pincerendszer, amely a városrész alatt húzódik. Idén 21. alkalommal rendezzük meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. 2010-ben is igyekszünk minden korosztályt szórakoztatni műsorainkkal, a helyi művészek és előadók mellett a különböző kultúrák és a világzene hazai képviselőit is láthatja, hallhatja a közönség. A zenei programokon túl kézművespiac, hagyományőrző játszótér, gasztronómiai különlegességek és természetesen borkóstolók várják a látogatókat.
www.budafokiborfesztival.hu


2010. szeptember 08-26. Nemzetközi bor- és pezsgőfesztivál, Budapest
A nagykorúvá vált a Budavári Borfesztivál, Közép-Európa egyik legrangosabb, legnépszerűbb szakmai rendezvénye, művészeti fesztiválja, ahol a számtalan eseményt az emberiség leginkább kultikus terméke, a bor fogja össze. Az eseményen évről-évre több tízezren ismerkednek meg a kulturált borfogyasztás művészetével, a borok készítőivel, a magyar gasztronómia és népzene különlegességeivel.
www.aborfesztival.hu


2010. szeptember 10-11. Noszvaji pincenapok és kemencében készített ételek napja, Noszvaj
Pénteken bortúra a Szomolyai és Jókai úti pincesoron. Szombaton kemencében készített ételek készítése és kóstolója falusi portákon, a de la Motte kastély előkertjében és a Dobó utcában szőlő- és mustkóstoltatás, borlopózó verseny, hagyományőrző csoportok bemutatkozása, kézművesek vására, szórakoztató műsorok, szánkótalpon főzött szüreti húsos káposzta. Gazdaházban rétes, kalács és lepénysütés, borkóstolási lehetőség több helyi pincében.
www.noszvaj.hu


2010. szeptember 10-12. Makói nemzetközi hagymafesztivál, Makó
Makó városa ma is a hagymájáról nevezetes, neve összeforrt vele, ahogy Tokajé a borral, vagy Szegedé a szalámival. Éppen ezért szentel ennek a növénynek a város közössége egy hétvégét minden évben. A háromnapos rendezvénysorozaton van minden, ami szem-szájnak ingere: a szakmai programok mellett kézművesek és iparművészek kirakodóvására, főzőverseny és az ízek utcája várja a vendégeket. A huszadik fesztivál különlegessége a testvérvárosaink ízeit bemutató, a Visegrádi Alapból támogatott gasztronómiai seregszemle lesz. A színpadon színes, minden korosztály számára szórakoztató programok váltják egymást.
www.mako.hu


2010. szeptember 10-12. Szilvanap, Szarvas
"Szeptember derekán, mikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újraéled a hagyomány. Előkerülnek e rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata barangolja be a környéket…." E mottó érezteti az 1998 óta hagyománnyá vált szarvasi Szilvanapok hangulatát, hol akad lekvár, derelye, gombóc s pálinka is. Mindez megfűszerezve kulturális és gyermekprogramokkal, vásárral és koncertekkel s kész a recept a tökéletes kora őszi kikapcsolódáshoz. A fesztiválon a főszerepet a helyi és kistérségi őstermelők, pálinkafőzdék és kézművesek játsszák melyekhez civil szervezetek, helyi vendéglők szilvanapi kínálata és zenei előadások kapcsolódnak.
www.szilvanap.fw.hu


2010. szeptember 10-12. Hajdúszoboszlói bioétel- és borfesztivál, Hajdúszoboszló
A Hajdúszoboszlói Vendéglátók Egyesületének tagjai, valamint hortobágyi, debreceni, balmazújvárosi vendéglátósok a Szt. István Parkban bio alapanyagokból különböző ételeket készítenek és kóstoltatnak a rendezvényre érkezőkkel. A főzőhelyek mellett az ország legnagyobb, és legismertebb bortermelő vidékeinek borosgazdái mutatják be, és kóstoltatják boraikat Tokajtól Villányig.
www.hajszoboszlo.com


2010. szeptember 10-12. Szolnoki gulyásfesztivál, Szolnok
A Szolnoki Gulyásfesztivál 1999-ben indult útjára. Az I. Gulyásfesztiválon 136 bográccsal kb. 9.000 versenyző és látogató, 2007-ben a 9. Gulyásfesztiválon több mint 700 bográccsal kb. 60.000 csapattag, vendég és látogató szórakozott, pihent. A szervezők célja a magyar gulyás étel imázsának megőrzése, bemutatása bel- és külföldön.
www.magyargulyas.hu


2010. szeptember 11. Haluskafesztivál és sztrapacskafőző verseny, Vanyarc
A vanyarci Haluskafesztivál - benne a sztrapacskafőző versennyel a "tót atyafiak, a jó palócok" népszerű eledelét a juhtúrós haluskát - a nyers reszelt krumpli és liszt keverékéből álló sztrapacskát hivatott népszerűsíteni, mely változatos ízesítéssel készül. A vendégek és a zsűri közel 50 féle haluskát kóstolhat ezen a napon, de természetesen folklór műsor, haluskás rigmusok, haluskaszaggató táncház, kézműves kirakodóvásár, körhinta, sétakocsizás, játszóház, gyermekműsor is szerepel a programban. Minden évben sok szeretettel várják a szervezők a Haluska nevű vendégeiket.
www.vanyarc.hu


2010. szeptember 11-12. Badacsonyi szüret, Badacsonytomaj
Szeptember második hétvégéjén a régió talán legimpozánsabb őszi programot teremtő rendezvénye a Badacsonyi Szüret. A vendégek megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítést, gasztronómiai hagyományokat. A rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrös fogat mellett felvonulnak környékbeli települések képviselői lovaskocsikkal, táncegyüttesek, borrendek.
www.badacsony.com


2010. szeptember 11-12. Monarchia öröksége, Budapest
Szeptember második hétvégéjén két újbudai helyszínen is részesei lehetünk egy időutazásnak, amely hangulatában, stílusában a monarchia korabeli Magyarországot idézi. Erre a hétvégére a Feneketlen-tó mellett a magyar mesterek és termelők udvarában gasztronómiai, kézműves és őstermelői kuriózumokkal várjuk az ínyenceket. Az udvarban kóstolható magyar étkekhez és borokhoz piknikteraszt kínálunk, ahol kerti bútorok, piknikpokrócok várják a családokat. A pihenéshez, nyújtózáshoz a mozgókönyvtár kínál olvasnivalót, ahol társasjátékokat, sakkot és kártyát is kölcsönözhetnek a piknikezni vágyók.
www.ujbuda.hu


2010. szeptember 11-12. Hőgyészi szarvasgombanapok, Hőgyész
Idén is megrendezésre kerül a tavaly nagy népszerűségre szert tett remek gombás rendezvény, a hőgyészi Szarvasgombász búcsú. A második nap szakmai jellegű, de az elsőn, 11-én szombaton mindenkinek érdemes Hőgyészre látogatnia, sokféle érdekes szarvasgombás program kerül terítékre a nagyközönség számára. Megnézhetjük a kutyás szarvasgomba kereső versenyt, lesz fotókiállítás, főzőverseny, szarvasgombapiac és más érdekes dolgok.
www.szarvasgombanapok.hu


2010. szeptember 16-19. Szekszárdi szüreti napok, Szekszárd
A Szekszárdi Szüreti Napok az év legnagyobb eseménye, igazi összművészeti fesztivál. Minden évben szeptember harmadik hétvégéjén zajlik. A szüretelés hagyományát megőrizve, értékként a bor és kultúra nemes kapcsolatát ápolva rendezik meg a fesztivált.
www.szuretinapok.hu


2010. szeptember 17-18. Kalocsai paprika napok, Kalocsa
A kalocsai paprika napok magában foglalja a paprikás ételek nemzetközi főzőversenyét, illetve a helyi és külföldi néptánc együttesek bemutatkozását. A programot kirakodóvásár, gyermekműsorok és tűzijáték kísérik. Szinte minden évben Guinness-rekordkísérlet is a program részét képezi.
www.kalokultura.hu


2010. szeptember 17-18. Kaposvári mézfesztivál, Kaposvár
A kétnapos rendezvényen Kaposvár belvárosában gyűlnek össze a méztermelők és kedvelők, a Zselici Méhész Egyesület és a Zselici Méz Lovagrend által szervezett fesztiválon.
www.kaposvar.hu


2010. szeptember 18. Görhönyfesztivál, Kistarcsa
A görhöny az a nyersen reszelt krumpliból készült étel, amit szinte mindenki ismer, csak más-más néven: lapcsánka, tócsni, cicege…. A rendezvényen a görhönysütő verseny mellett különböző pályázatok, vetélkedők is szerepelnek, a színpadra egész napos műsort szervezünk. A kézműves vásárban sok érdekesség közül választhatnak a látogatók.
www.kike.hu


2010. szeptember 24-26. Ráczalmási tökfesztivál, Ráczalmás
Tökkompozíciók, gasztronómiai fesztivál, tök és rácalmási ételspecialitások, neves borvidékek borai, kultúrműsorok és kiállítások gyönyörű környezetben. Kézműves műhelyek: tökfaragás, papírmerítés, kerámia, játszóház. Akik a tökfesztivál ideje alatt a település utcáin sétáltak egyik ámulatból a másikba estek és csodálták, hogy a rácalmási lakosok ennyi utcai dekorációt készítenek. Ötletesebbnél- ötletesebb dekorációkat készítettek és szinte egymással versengve Rácalmást kidekorálták. Körülbelül 250 porta előtt készült el az utcai dekoráció, nem csak a főutcán, hanem az eldugott kis utcákban is tökfigurákkal találkoztak a látogatók.
www.faluvedok.hu


2010. szeptember 25. Fehérvári vigasságok, lecsófesztivál, Székesfehérvár
Szeptemberben a Fő utcán népi iparművészek vására várja az egész családot a már hagyományosnak számító Fehérvári Vigasságokon. Mindezt a Lecsófesztivál teszi még hangulatosabbá, amely évről évre egyre nagyobb tömegeket vonz. Több száz bográcsban készül a lecsó, mindenkinek jut a kóstolóból!
www.fehervarilecso.hu


2010. szeptember 25-26. Vecsési káposztafeszt, Vecsés
10. alkalommal kerül megrendezésre a Vecsési Káposztafeszt. A rendezvény célja, a vecsési káposzta hírnevének további erősítése, a Vecsésen élő német nemzetiség hagyományainak megőrzése és továbbvitele. A kétnapos rendezvényen közel 100 csapat, baráti társaság vesz részt a főzőversenyen, ugyanannyi kézműves árulja portékáit, a nagy színpadon kulturális program várja a résztvevőket. Kiállítás, savanyúságverseny, káposztapucoló verseny, felvonulás szerepel még a programok között.
www.vecsesikaposztafeszt.hu


2010. szeptember 25-26. Etyeki kezes-lábas fesztivál, Etyek
A VIII. Kezes-lábos Fesztiválra újra eljönnek a legjobb kiállítók, akik hagyományos módszerekkel, természetes alapanyagokból állítják elő termékeiket. A látogatók kóstolót kapnak a legkülönfélébb sajtokból, mézekből, lekvárokból, sokféle húskészítményt és pékárut ízlelhetnek meg és természetesen kinyitnak az etyeki pincék is. Az etyeki borászok vendégül látják Magyarország legjobb borászai közül azokat, akik dűlő szelektált gazdálkodást is folytatnak. Ismét megrendezik a Fesztiválnyitó Lábos-felvonulást és a mindig nagy sikerű főzőversenyt.
www.kezes-labos.hu


2010. szeptember 26. Keszthelyi burgonyafesztivál, Keszthely
A Keszthelyi Burgonya Fesztivál és Burgonyás ételek Főzőversenye, 2003 óta Keszthely város egyetlen, évente megrendezésre kerülő gasztronómiai jellegű rendezvénye. A Burgonyakutatási Központ a Fesztivál megrendezésével szeretné az emberekkel megismertetni a magyar burgonyafajtákat, azok felhasználási típusát és a burgonyából készíthető változatos ételeket.
www.keszthely.hu


2010. szeptember 30- október 03. Móri bornapok, Mór
Mór egyik legrangosabb rendezvénye, nagy eseménye a szürethez kapcsolódó Móri Bornapok. A programsorozat ideje alatt a város egész területén, számos helyszínen több ezer látogató számára kínálnak a szervezők rendkívül sokrétű hagyományőrző, kulturális, sport és szórakoztató lehetőséget, emellett az idelátogató hazai és külföldi vendégek megismerkedhetnek a város egyre gazdagodó kulturális értékeivel. Az idei fesztivál a fúvószene jegyében zajlik.
www.moribornapok.hu

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss