Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szentgyörgyi rakott palacsinta

45 perc
mester
költséges
4 adag
Hozzávalók
  • A diókrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 5 dkg mazsola
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 1 ek rum
  • 14 db palacsinta (kicsit vastagabb)
  • A vaníliamártáshoz:
  • 8 dl tej
  • 5 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 ek kristálycukor
  • A habhoz:
  • 5 db tojásfehérje
  • 15 dkg kristálycukor
  • 2 ek porcukor
  • A tálaláshoz:
  • 3,5 dl muskotályos bor
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2-3 ek kristálycukor
  • A díszítéshez:
  • 2 ek mandula-pehely
  • 1/2 dl rum
  • 2-3 ek mazsola

Elkészítés

  1. A diókrémhez a tejet a porcukorral fölforraljuk. A diót beleszórjuk, elkeverjük, a tűzről levéve a mazsolát belekeverjük. A citrom reszelt héjával és a rummal ízesítjük, hűlni hagyjuk.
  2. Egy 20x30 centis magas peremű tűzálló tálat kivajazunk, és palacsintával  kibéleljük az alját. A többi palacsintát a diókrémmel megkenjük, föltekerjük. A végeiket levágjuk, vékony csíkokra metéljük. Az így megkurtított palacsintákat 3-3 részre vágjuk, és szorosan egymás mellé a palacsintával bélelt tálba állítgatjuk.
  3. Vaníliamártást főzünk, amiben majd a rakottas sül. 1 dl tejet a tojások sárgájával, a pudingporral és a cukorral simára keverünk. A többi, forrásban lévő tejhez öntjük, szüntelenül keverve sűrűre főzzük, majd felét egyenletesen a rakottasra simítjuk. Ekkor a végeikből vágott metélt egyenletesen a tetejére szórjuk, kicsit a mártásba is nyomkodjuk, majd a többi mártást rálocsoljuk. Előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, pontosabban addig, míg a krém egy részét a palacsinta magába szívja, a többi pedig megszilárdul rajta.
  4. Közben a tojásfehérjéből kemény habot verünk, a vége felé több részletben hozzáadjuk a cukrot is. Habkártyával egyenletesen a rakottasra simítjuk és vékony rétegben megszórjuk porcukorral. Visszatoljuk a sütőbe, aminek közben 40 fokkal visszavettük a hőmérsékletét. Nagyjából 20 percig így sütjük, majd a sütőt elzárjuk, ajtaját kinyitjuk és 15 percig így szárítjuk még a habot a palacsintán.
  5. Közben a borból a tejszínnel és a pudingporból a cukorral ízesítve közepesen sűrű mártást főzünk. Tálaláskor a még meleg rakottast nagyobb kockákra vágjuk, tányérra rakjuk, a muskotályos mártással körbeöntjük. Díszítésképpen pirított mandulapehellyel és rumban fölpuhított mazsolával szórjuk meg.

GESZTENYÉS RAKOTT PALACSINTA >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss