Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szent Jakab-kagyló nyárs garnélával, gránátalmával és korianderrel

A nyár nem múlhat el nagy családi-baráti grillezések nélkül. Reméljük, már mindenki kitolta a grillsütőt a garázsból, és előásta a kedvenc grillrecepteket. Kedvcsinálóként elsőként most egy garnélanyársat készítünk Szent Jakab-kagylóval, gránátalmával és korianderrel.

A Szent Jakab-kagylóról

Ő a kagylók királynője. Aki esetleg ezen a néven nem ismerné, nevezik még fésűkagylónak is. A Szent Jakab-kagyló igazi luxuscikk. Bár ma már elég sok helyen beszerezhető, pár évvel ezelőtt Magyarországon szinte nem is ismerték. És nyilván ami ismeretlen, annak nincs kereslete sem. Én személy szerint egyik legnagyobb kedvencemnek tartom ezt a kagylót, és szinte bármilyen mennyiségben meg tudom enni.

Szerencsére rengeteg, jobbnál jobb elkészítési formája van. Ehetjük pácolva, nyersen, nyársra húzva, gratinírozva. Fűszerek sora illik hozzá, a curry, a bors minden fajtája, a só, a citrom, a keserű és az édes ízek.

Ezzel a fajta kagylóval érdemes óvatosan bánni a sütésnél, nagyon rövid ideig kell csak sütni, épp mindkét oldalát egy picit, és kész is. Maradhat szép áttetsző a közepe, csak a két oldala karamellizálódjon. Mostanában már hála Istennek a halpiac (ha lassan is, de) itthon is fejlődik, így akár a hipermarketekben, akár egyes halpiacokon meg lehet vásárolni ez a kagylót is. Nyilván akinek van kapcsolata halas beszállítókkal, azoknak érdemes jó barátságot ápolni, hogy jó, friss Jakab-kagylóhoz jusson az ember, de a fagyasztott sem nagy csalódás.

Ha egy szakács arra gondol, hogy Jakab-kagylót fog készíteni, biztosan valami nagyon vagány, nagyon extra, kreatív étel születik belőle. Ez a típusú alapanyag egyszerűen megihleti az ember, ösztönöz arra, hogy páratlan ételt készítsünk belőle, aminek csodájára jár mindenki. Aki tehát külföldön olyan helyen tartózkodik, ahol reális áron árulnak Jakab-kagylót, ne habozzon, igenis vegye és kóstolja meg, utána itthon is keresni fogja majd, hogy újra elkészíthesse.

Általában héjában kapható, egy korong alakú fehér hús, mellette egy narancsszínű karommal. Utóbbitól nem kell megijedni, az is fogyasztható, egyedül arra kell figyelni, hogy ahol a kagyló kapcsolódik a héjához, ott van egy kis izomrész, és azt az izmot érdemes levenni, mert nehezen elrágható. Aki krémes, puha, lágy és ízletes kagylóra vágyik, mindenképpen távolítsa el ezt az izmot, így semmi ne fogja megakadályozni, hogy kellemesen szétolvadjon az ember szájában a falat.

Nyárköszöntőnek készítettem hát egy Jakab-kagyló nyársat, amit garnélafarokkal igyekeztem még jobbá tenni. Ehhez egy nagyon alap, nagyon klasszikus és nagyon hatásos pácot képzeltem el: van benne koriander, chili, zöld citrom, olívaolaj és bors, esetünkben Sarawak bors, ami nem egy tipikus bors, hanem annál is sokkal finomabb. De a fehérbors is megteszi, csak frissen őrölt legyen! Különben ha a kagylót olívaolajjal, citromlével, chilivel, korianderrel, sóval, borssal bepácoljuk, másnap vagy 24 óra elteltével szépen fel lehet szelni, és akár úgy nyersen is fogyasztani (ha frissen jutnak hozzá).

Vissza a nyárshoz! A grill szezon kellős közepén vagyunk, a nap süt, a parazsak izzanak, ez a nyársra húzott kagyló és garnéla chilivel és zöld citrommal pácolva abszolút könnyű falat.


Szent Jakab-kagyló nyárs garnélával, gránátalmával és korianderrel

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg Jakab-kagyló
20 dkg garnéla
1 gránátalma
1 csokor koriander
1 friss chili
1 zöld citrom

Elkészítés:
1. A garnéla hátán a páncélját megvágjuk, és az emésztő zsineget kihúzzuk.
2. A nyársra felhúzzuk váltakozva a garnélákat és a Jakab-kagylót.
3. A nyársakat meglocsoljuk olívaolajjal, zöld citrom levével, a felaprított chilivel, az apróra vágott koriander felével és a zöld citrom héjával. Sózzuk, borsozzuk.
4. 2 órát vagy akár egy éjszakát is állni hagyjuk.
5. A grillrácson megsütjük, hogy a garnéla páncélja szép vörös legyen, a kagyló pedig megpiruljon.
6. Amikor megsültek a nyársak, félbevágunk egy gránátalmát, a tányér fölé tartjuk, és fakanál segítségével kiütögetjük belőle a magokat. A levét is a nyársakra locsoljuk, és megszórjuk a maradék koriander levelekkel.

Tipp: Köretként adhatunk hozzá bulgurt, párolt rizst, sült burgonyát vagy friss zöldsalátát.

Elkészítés: 10+10 perc
Pihentetés: min. 2 óra


A garnéláról

Garnéla vásárlásánál érdemes a héjasat venni, igaz, hogy kicsivel több munka így az előkészítés, de megéri. Vagy csak a lábait szedjük le, a páncélját a hátán bevágjuk, és az emésztő csatornát kihúzzuk, így amikor sül a grillen a garnéla, a páncélja szép piros lesz. Tehát lehet sütni páncélostul, ekkor a vendégek kicsit harcoljanak meg a finom falatokért, illetve meg is pucolhatjuk, és úgy húzzuk a nyársra. Utóbbi esetben a lehántott páncélt kicsit megmossuk, és bedobjuk a mélyhűtőbe, hogy máskor abból egy jó tartalmas, zöldséges, sáfrányos, tejszínes ráklevest készítsünk. Vagy akár egy jó mártás a nyársak mellé, többször lepirított páncélból, zöldségekből, kevés tejszínből. Én általában levest készítek belőle. Előételnek is isteni, kis csészében még a nyársak előtt, bemelegítésként.

Ha van rá lehetőség, inkább frissen vegyük a garnélát, ha mégis fagyasztva vesszük, árulnak sokfélét, kicsit, nagyot, mindkettő finom, DE, nem győzöm hangsúlyozni, hogy a garnéla eredetileg nem rózsaszín vagy piros, az már az előfőzés következménye. Eredetileg szürke! Nem kell megijedni, ha felhőszürke garnélákkal találkozunk, azok ránk várnak, hogy szép színt adjunk nekik, főzéssel illetve sütéssel.


A gránátalmáról

A gránátalmáról pedig csak annyit kell tudni, hogy a kagyló és a garnéla legjobb barátja lehet, hiszen abszolút ugyanabba a csoportba tartoznak. A gránátalmáról az embernek a szerelem jut eszébe, illetve egy ősi termékenységi jelkép, amit már a görögöknél és a Közel-Keleten is régóta fogyasztanak.

Felhasználása sokrétű, elsősorban koktélok, gyümölcslevek fontos alapanyaga, de készítenek belőle festéket, parfümöt, gyógyszert is.

Hölgyeim, antioxidáns növény! Férfiak, figyelem! Ha szeretnék párjukat meglepni, egy olyan étekkel, ami előreviheti az estét, pozitív irányba természetesen, ne habozzanak gránátalmát és Jakab-kagylót egy tányéron tálalni. Biztos a siker, és biztos a szerelem!


Ezek is érdekelhetnek

Friss