Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Széll Tamás elárulja, hogy mit csináljuk a maradék kenyérrel

default user icon
MME
Széll Tamás Michelin-csillagos séf már tízéves korától gasztronómiai pályáról álmodott. Bárhol szívesen főz, legyen az étterem, bisztró, a világ egyik legrangosabb versenye, a Bocus d’Or vagy éppen egy tévéműsor. A Duna Televízió Főmenü című műsorának konyhájában szombatonként 17 órától várja a nézőket a képernyők elé, hogy megmutassa mestersége kulisszatitkait. További hasznos gasztrotippjeit hetente háromszor, hétfőn, szerdán és pénteken osztja meg a Kossuth Rádióban a konyhaművészet rajongóival, az Átvitt étterem című rovatban, 10:55-től. A legutóbbi adásban mindennapunk eledele, a kenyér került a fókuszba.

Még gyakorlott háziasszonyként sem könnyű kiszámolni, hogy mennyi kenyeret érdemes vásárolni. Hogyan tudjuk megóvni a kidobástól és újrafelhasználni a maradék kenyeret?

- Nyilván mindenki a friss kenyeret szereti, így van ez az ősidők óta, amióta kenyér létezik. Mint minden alapanyagra a kenyérre is igaz, hogy jó minőségűt vegyünk belőle. A kovászolt kenyerek ide sorolhatók: megvan az a tulajdonságuk, hogy akár három napig is fogyaszthatunk belőle, kisebb-nagyobb minőségi kompromisszumot kötve. Ha mégis megmarad, akkor se essünk kétségbe. Jó megoldás lehet, ha vékonyra felszeleteljük, fölrakjuk akár a konyhaszekrény tetejére, és hagyjuk kiszárítani, utána pedig házi zsemlemorzsát készítünk belőle. Sőt, ha pirítóst vagy bundás kenyeret akarunk készíteni, sokkal jobb, ha 2-3 napos, állottabb kenyeret használunk fel hozzá.

Hogyan készül a legfinomabb kétszersült? Kenyérpirítóban, sütőben vagy serpenyőben?

A saját megoldásom, hogy száraz serpenyőben picit lepréselve kezdem el sütögetni a szikkadt kenyeret. Ilyenkor sparheltos ízvilágot kapunk: egyrészt fel tudjuk frissíteni a kenyeret, másrészt kísérletezhetünk. Ha a legegyszerűbbet választjuk, egy paradicsomot félbevágunk és rányomjuk a levét, akkor már egy új dimenziót hoztunk létre, és nem is vagyunk messze attól, hogy gasztronómiai remeknek nevezzük. Egy jó paradicsomos, sparheltos pirítós, egy pici sóval meghintve szerintem tökéletes újrahasznosítása a szikkadt kenyérnek.

Jó megoldás lehet, amit sokan alkalmaznak, hogy a fagyasztóba tesszük?

- Ha már pár napos a kenyér, akkor nem javaslom a fagyasztást. A fagyasztás akkor lehet célszerű, ha mindig tartunk otthon „biztonsági” kenyeret elrakva, ilyen nálam is van. Ezt mindig úgy szoktam lefagyasztani, hogy a lehető legfrissebb állapotában. Ha melegen vettem, akkor megvárom, amíg teljesen kihűl, majd becsomagolom és így fagyasztom le. A kiolvasztásnál fel szoktam melegíteni akár egészben sütőben, vagy akár szeletekben pirítom. Amikor a kenyeret kiveszem és kiolvad, akkor szinte ugyanazt az állapotát tudom használni, ahogy lefagyasztottam. Fontos tudni, hogy egy kiolvasztott kenyérnek maximum fél napja van, utána már elveszíti a frissességét.

Gasztrotippek Széll Tamástól szombatonként 17.00-tól a Főmenüben a Dunán és minden hétfőn, szerdán és pénteken a 10.55-kor a Kossuth Rádióban!

A receptek és konyhai tippek elérhetők a Főmenü Médiaklikk-oldalán. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss