Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szeletelve, tekerve, reszelve, saláta, felfújt és főzelék cukkinivel

Az eredetileg Közép-Amerikából származó, termesztését és népszerűségét tekintve azonban viszonylag fiatal kultúrnövény igazi hazai szezonja a nyár végén van. A piaci standok kínálatában - szerencsés esetben - a sárga és zöld példányok egyaránt szép számmal megtalálhatók.

A cukkiniről is elmondható, akárcsak a padlizsánról, hogy a nem teljesen érett, kemény, élénk színű példányok a legkívánatosabbak. Elnevezésével kapcsolatos érdekesség, hogy nemesítésének hazájában, Olaszországban, a zuccha tököt, míg a zucchina ennek kicsinyítőképzős változatát (kis tököt, tököcskét), a zucchine pedig többes számát jelenti – Toszkánában a hímnemű zucchino változat használatos, melynek többese a zucchini, ami különböző átírásokban számos nyelvben meghonosodott. Bár nálunk ritkán lehet hozzájutni, Olaszországban gyakori a virágjával együtt kínált zsenge cukkini, melyből akár kétféle étel is készíthető.

Rendkívül sokféle étel készülhet belőle – nyersen, párolva, grillezve, más zöldségekkel, húsokkal, halakkal, gabonafélékkel társítva, rakottan egyaránt nagyon ízletes.

Több mint 90 %-a víz, kalóriatartalma igen alacsony, ami viszonylag magas ásványianyag- és vitamintartalommal párosul, így aztán kifejezetten egészséges és „alakbarát” zöldségféle. Semleges ízének köszönhetően számos fűszerrel és zöldségfélével társítható. A zsenge példányok nyersen is csodásak, de párolásnál, sütésnél és főzésnél érdemes figyelni, hogy ne vigyük túlzásba a hőkezelést, mert a cukkini ilyenkor jelentősen veszít élvezeti értékéből – legjobb: „al dente” fogyasztani!

A népszerű krumplisaláta is egészen új dimenziókat nyer, ha cukkinivel és néhány zamatos zöld olajbogyóval készül:

Cukkinis burgonyasaláta

Hozzávalók:
2 db kisebb cukkini (15-20 dkg/db)
50 dkg kifliburgonya
1 csokor petrezselyemzöld
2 salottahagyma (ennek hiányában 1 kis fej lilahagyma)
10 dkg érett, magozott olívabogyó

Az öntethez:
3 evőkanál vörösborecet
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál magos dijoni mustár
szűk ½ kávéskanál só

Elkészítés: A kifliburgonyákat héjastól kb. 20-25 perc alatt puhára főzöm, lehűtöm. A cukkiniket hámozás nélkül uborkaszeletelőn vékonyra gyalulom. Egy kisebb lábosban vizet forralok, 2 percre beleteszem a cukkiniszeleteket, épp csak roppanósra puhítom – azonnal jeges vízbe teszem, hogy színüket megőrizzék, majd leszűröm. A burgonyákat vékony karikákra, a salottahagymát egészen apró kockákra, az olívabogyókat kis karikákra, a petrezselyemzöldet pedig finomra vagdosom. Egy nagy tálba helyezem a zöldségeket.

Az öntet hozzávalóit összekeverem, ha szükséges még sózom. A zöldségeket az öntettel összeforgatom, legalább ½ órára lefedve a hűtőszekrénybe teszem.

Köretként, de előételként is nagyon finom!

A zsenge cukkiniket éles zöldséghámozóval játszi könnyedséggel lehet vékony szalagokká szeletelni. Az így kapott vékony szeleteket kis tekerccsé formálva, fekete olívabogyóval koronázva egyszerű, de látványos és különleges felfújtat is varázsolhat belőle bárki!

Cukkinifelfújt – fekete olívabogyóval

Hozzávalók 4 kis adaghoz:
2 db kis cukkini (15-20 dkg/db)
8-10 db fekete olívabogyó félbe vágva
2 egész tojás szétválasztva
2 dl sűrű tejszín (aki jobban szereti, tejfölre is cserélheti)
3 dkg reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
1 teáskanál rétesliszt
½ kávéskanál őrölt piros paprika
1 teáskanál szárított oregánó
Ízlés szerint: só és bors

Elészítés: A cukkinik végeit levágom, hámozás nélkül zöldséghámozóval hosszában felszeletelem. Az olívabogyókat kimagozom, félbe vágom.

A tojásfehérjét elektromos habverővel közepesen kemény habbá verem. A tojások sárgáját a tejszínnel és kukoricakeményítővel alaposan elkeverem, hozzáadom a reszelt sajtot, a fűszereket. A fehérjébe forgatom a fűszeres tejszínes masszát.

A cukkiniszeleteket feltekerem, szorosan kis (2 dl űrtartalmú) felfújtformákba helyezem, a kis rolnik közepére egy-egy olívafelet helyezek. A mártást elosztom a formákban.

180 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben szépen megemelkedik, a teteje megpirul, a cukkinitekercsek roppanósra sülnek – melegen tálalom!

A cukkini a tökhöz hasonlóan remek főzelékalkotó. Ha sikerül sárga cukkinire szert tennem, a hideg cukkinifőzelék nyár végén biztosan gyakori eledel. Természetesen zöld cukkiniből is remek!

Cukkinifőzelék zöldfűszerekkel – hidegen tálalva

Hozzávalók:
50 dkg sárga vagy zöld cukkini
3-4 szál újhagyma a zöldjével együtt
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy csokor petrezselyem
1 teáskanál őrölt tárkony
1 kávékanál őrölt rozmaring
2 dl sovány tejföl
1 teáskanál magos mustár
2 teáskanál kukoricakeményítő
ízlés szerint: só és frissen őrölt bors

Elkészítés: Az újhagymák fehér részét apró kockákra vágom, a zöldet felszeletelem és egy mély pohárba helyezem. A cukkinikat almareszelőn lereszelem. A petrezselymet felaprítom, a hagymaszárakhoz adom a többi fűszerrel, keményítővel és a tejföllel együtt.

Olívaolajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a cukkinit, sózom, borsozom. Nagyjából 5 perc alatt levet enged és roppanósra puhul. Ezalatt a pohárban botmixerrel elegyítem a tejfölt és a mustárt a zöldekkel, valamint a keményítővel. A félpuhára párolt cukkinihez adom, egyet forralok rajta.

Melegen is fogyasztható, de hidegen egészen csodás! A kész főzeléket hagyom szobahőmérsékletűre hűlni, majd hűtőszekrényben tárolom fogyasztásig.

Akár előző este is elkészíthető, másnap ebédre, vacsorára – feltét nélkül is remek.

Ezek is érdekelhetnek

Friss