Keress receptre vagy hozzávalóra

Székelykáposzta

default user icon
21 4.6/5

Hozzávalók

  • 70 dkg sertéslapocka
  • 5 dkg zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 kk őrölt kömény
  • 2 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 4 dl tejföl
  • 5 dkg liszt

Elkészítés

    1. A húst kockákra vágjuk. A zúzott fokhagymát és a felaprított hagymát megpirítjuk a zsírban. Rászórjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felöntjük, és zsírjára pirítjuk.
    2. Hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük. Sóval és köménymaggalízesítjük, majd beletesszük a paprikát és a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon félpuhára pároljuk, kb. 30 perc alatt.
    3. A káposztát közben kimossuk, levét kinyomkodjuk. A kinyomkodott káposztát a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, amíg a hús és a káposzta megpuhul, ezután tejfölös habarással behabarjuk. 
    4. A habaráshoz a liszttel kikevert tejfölt egy külön edénybe tesszük, majd a káposzta főzőlevéből merünk rá egy keveset, és csomómentesre keverjük az egészet. Ezután a székelykáposztához öntjük, és még egyszer felforraljuk. Ha kell, utánaízesítjük.

Megjegyzés

Szerintem isteni finom, nálunk mindenki imádja.

n_kriszti
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Wekerle 3 évvel ezelőtt
Nekem mindegy , hogy a góbék után, vagy egy Székely nevű szakács után nevezték el (a székelyek kedvelik a káposztás, meg kukoricás ételeket). A lényeg, hogy egy szingli laikus férfi sem tudja elrontani. Mehet bele zsírosabbja, vagy füstőlt kolbász, dagadó (mint a töltött káposztába). A savanyúságát mindenki állítsa be izlése szerint (én nem mosok ,nem facsarok sem káposztát, sem uborkát, mert kenyérrel jobb.ha kicsit savanyúbb). tejfölt mindig a tányérba kimert ételre teszek, ami így díszités is. Egyébként a savanyú káposzta természetes C-vitamin bomba, a távolsági hajósok skorbut megelőzésére használták, háborús körülmények között is értékes termék volt a vitaminhiány ellen.
bandiba 3 évvel ezelőtt
Jó recept, de van egy szépséghibája. Székely József ezt azért találta ki, mert a nyesedék, bőrös, kövér húsokkal nem tudott mit kezdeni. Mindezt pörkölt alapként elkészítette és dobott hozzá savanyú káposztát. A káposzta között nem érzékeled a zsíros, bőrös darabokat. Vagyis csak az ilyen húsokkal jelent Székely-káposztát. Ezért ez a szegény ember eledele lett. A recept szerint bizony nagyon is drága és ezt kevés ember engedheti meg magának Magyarországon.
Nanasnani 3 évvel ezelőtt
Menüben: 2014 09. hét. Üdv, Nani.
cobbler62 5 évvel ezelőtt
Az alábbi megjegyzés közelebb áll azigazsághoz,de nem így történtr.Hiteles története a következő:sak részben igaz a leírás.Sokáig így tudták,de Rexa Dezső kultúrtörténész írta meg először a hiteles történetet.Az Arany Sas fogadóban született a recept.(Újvilág utca,ma Semmelweis-Kossuth lajos utca sarok.Székely Jóska(Petőfi szerint Sekszpír Jóska)egyszerűen kigondolta,hogy a \"paprikás,tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami felségesen nagyszerű lehetne.\"És másnap már mindenki ezt kóstolta,majd terjesztette el.Sok gasztronómiai könyvben jelent meg ez a mese az összeöntögetésről,de egy szó se igaz belőle.(Lásd:Balázs mester-híres ételek krónikái)
cobbler62 5 évvel ezelőtt
Jó recept,de a név helytelen,mert semmi köze a székelyekhez,Székely József \"találmánya\",ennélfogva helyesen így írjuk:Székely-káposzta. http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelyk%C3%A1poszta
ViviesZsani 6 évvel ezelőtt
Sziasztok! Köszönöm szépen a receptet...:) a lányommal csináltam meg és mit ne mondjak a lányomnak nagyon ízlik és nagyon tetszett neki, hogy segíthetett!(3 éves a lányzó) Köszi és nagyon ajánlom a receptet:)
yenki26 6 évvel ezelőtt
Én egy kis füstölt csülökkel és gerslivel csináltam, és na... ezeket a pocakokat lehetetlen megtömni :D Volt aki írta, minek a paradicsom, paprika. Hát azért, mert az úgy az igazi, de ha valaki szereti a műkaját, akkor helyette tehet piros aranyat. Én télre szoktam eltenni lecsót, én azt tettem bele. Nincsen párja :)
kozmami 6 évvel ezelőtt
Szerintem ízlés kérdése a káposzta kimosása, a füstölt hús hozzáadása, meg persze a fűszerezés is. Mankónak remek a recept, aztán mindenki úgy csinálja ahogy szereti. Én jó sok füstölt pörccel szeretem és a káposztát se mosom ki, max egyszer leöblítem, mert savanykásan szeretjük. Köszönöm, hogy feltetted, szerintem is jó recept! :)
Berill23 6 évvel ezelőtt
Sziasztok én szoktam hozzá rakni egy kis darab füstölt kolbászt. De ízlés kérdése.Amúgy jó a recept! :)
n_kriszti 6 évvel ezelőtt
Szia Suzanne86! Nagyon örülök a sikerednek, szerintem ez egy olyan \"nem lehet elrontani\" recept....:)

Hasonló Receptek

Magazin