Székelykáposzta

default user icon
21 4.6/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 70 dkg sertéslapocka
  • 5 dkg zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 paprika
  • 1 paradicsom
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 4 dl tejföl
  • 5 dkg liszt

Elkészítés

    Elkészítés: A húst kockákra vágjuk.

    A zsírban a zúzott fokhagymát és a felaprított hagymát megpirítjuk. A pirospaprikát rászórjuk, kevés vízzel felöntjük, és zsírjára pirítjuk. Beletesszük a húst, és fehéredésig sütjük. Sóval és köménymaggal megszórjuk, beletesszük a paprikát, a paradicsomot. Fedő alatt kis lángon félpuhára pároljuk (kb. 30 perc).

    A káposztát közben kimossuk, levét kinyomkodjuk. A káposztát a félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Tovább főzzük, és amikor a hús és a káposzta megpuhult, tejfölös habarással behabarjuk, és még egyszer felforraljuk. Ha kell, utánaízesítjük.

Megjegyzés

Szerintem isteni finom, nálunk mindenki imádja.

Fejes Németh Krisztina
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Utálom ha faggatnak 2 évvel ezelőtt
Nekem mindegy , hogy a góbék után, vagy egy Székely nevű szakács után nevezték el (a székelyek kedvelik a káposztás, meg kukoricás ételeket). A lényeg, hogy egy szingli laikus férfi sem tudja elrontani. Mehet bele zsírosabbja, vagy füstőlt kolbász, dagadó (mint a töltött káposztába). A savanyúságát mindenki állítsa be izlése szerint (én nem mosok ,nem facsarok sem káposztát, sem uborkát, mert kenyérrel jobb.ha kicsit savanyúbb). tejfölt mindig a tányérba kimert ételre teszek, ami így díszités is. Egyébként a savanyú káposzta természetes C-vitamin bomba, a távolsági hajósok skorbut megelőzésére használták, háborús körülmények között is értékes termék volt a vitaminhiány ellen.
kiss andrás 2 évvel ezelőtt
Jó recept, de van egy szépséghibája. Székely József ezt azért találta ki, mert a nyesedék, bőrös, kövér húsokkal nem tudott mit kezdeni. Mindezt pörkölt alapként elkészítette és dobott hozzá savanyú káposztát. A káposzta között nem érzékeled a zsíros, bőrös darabokat. Vagyis csak az ilyen húsokkal jelent Székely-káposztát. Ezért ez a szegény ember eledele lett. A recept szerint bizony nagyon is drága és ezt kevés ember engedheti meg magának Magyarországon.
Fülöp Sándor 2 évvel ezelőtt
Menüben: 2014 09. hét. Üdv, Nani.
V. Géza 4 évvel ezelőtt
Az alábbi megjegyzés közelebb áll azigazsághoz,de nem így történtr.Hiteles története a következő:sak részben igaz a leírás.Sokáig így tudták,de Rexa Dezső kultúrtörténész írta meg először a hiteles történetet.Az Arany Sas fogadóban született a recept.(Újvilág utca,ma Semmelweis-Kossuth lajos utca sarok.Székely Jóska(Petőfi szerint Sekszpír Jóska)egyszerűen kigondolta,hogy a \"paprikás,tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami felségesen nagyszerű lehetne.\"És másnap már mindenki ezt kóstolta,majd terjesztette el.Sok gasztronómiai könyvben jelent meg ez a mese az összeöntögetésről,de egy szó se igaz belőle.(Lásd:Balázs mester-híres ételek krónikái)
V. Géza 4 évvel ezelőtt
Jó recept,de a név helytelen,mert semmi köze a székelyekhez,Székely József \"találmánya\",ennélfogva helyesen így írjuk:Székely-káposzta. http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelyk%C3%A1poszta
Halasi Vivien Ibolya 5 évvel ezelőtt
Sziasztok! Köszönöm szépen a receptet...:) a lányommal csináltam meg és mit ne mondjak a lányomnak nagyon ízlik és nagyon tetszett neki, hogy segíthetett!(3 éves a lányzó) Köszi és nagyon ajánlom a receptet:)
Erika 5 évvel ezelőtt
Én egy kis füstölt csülökkel és gerslivel csináltam, és na... ezeket a pocakokat lehetetlen megtömni :D Volt aki írta, minek a paradicsom, paprika. Hát azért, mert az úgy az igazi, de ha valaki szereti a műkaját, akkor helyette tehet piros aranyat. Én télre szoktam eltenni lecsót, én azt tettem bele. Nincsen párja :)
K. Marcsi 5 évvel ezelőtt
Szerintem ízlés kérdése a káposzta kimosása, a füstölt hús hozzáadása, meg persze a fűszerezés is. Mankónak remek a recept, aztán mindenki úgy csinálja ahogy szereti. Én jó sok füstölt pörccel szeretem és a káposztát se mosom ki, max egyszer leöblítem, mert savanykásan szeretjük. Köszönöm, hogy feltetted, szerintem is jó recept! :)
Bank Emőke Berill 5 évvel ezelőtt
Sziasztok én szoktam hozzá rakni egy kis darab füstölt kolbászt. De ízlés kérdése.Amúgy jó a recept! :)
Fejes Németh Krisztina 5 évvel ezelőtt
Szia Suzanne86! Nagyon örülök a sikerednek, szerintem ez egy olyan \"nem lehet elrontani\" recept....:)

Hasonló Receptek