Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Székely torta

120 perc
bonyolult
átlagos
10 adag
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 14 dkg sütőmargarin (Rama)
  • 25 dkg finomliszt
  • 7 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • A nyújtáshoz:
  • finomliszt
  • A tepsi kikenéséhez:
  • sütőmargarin (Rama)
  • finomliszt
  • A tésztára:
  • 10-15 dkg sárgabaracklekvár
  • A diós tésztához:
  • 4 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 18 dkg kristálycukor
  • 20 dkg dió (darált)

Elkészítés

1.

A tésztához a lisztet a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Meglisztezett gyúrólapon kb. 24x30 centis (közepes tepsi nagyságú) téglalappá nyújtjuk.

2.

Margarinnal kikent és liszttel behintett tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok; légkeveréses sütőben 165) kb. 10 perc alatt elősütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a baracklekvár felével megkenjük.

3.

Közben elkészítjük a diós tésztát Ehhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a darált diót beleforgatjuk. A tésztánál megmaradt tojásfehérjét a többihez adjuk, kemény habbá verjük, (2 csepp ételecetet is csempészhetünk bele, ettől még keményebb lesz), majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.

4.

A lekvárral megkent, elősütött tésztalapra kenjük és a sütőbe visszatolva, további 15-20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

5.

Ezután hosszában kettévágjuk. Az egyik felét megfordítjuk, úgy hogy a tészta legyen felül, amit a maradék lekvárral megkenünk. Végül a tészta másik felét ráemeljük, úgy hogy az omlós (linzer) tészta legyen alul. Így két lekvárral megkent linzer lap lesz a sütemény közepén, amit alul és felül a diós piskóta fog közre.

Ezek is érdekelhetnek