Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szedres kelt bucik vaníliasodóval

MME MME
1 3/5
90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 6 személynek:
  • A tésztához:
  • 90 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg friss élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 30 dkg szeder
  • A vaníliasodóhoz:
  • 1 evőkanál keményítő
  • 12 dkg cukor
  • 5 tojás sárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magjai
  • 4 dl tej
  • 2 dl zsíros tejszín
  • Valamint:
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

Elkészítés: Kelt tésztát készítünk: a száraz hozzávalókat egy tálba öntjük. Hozzáütjük a tojásokat és belekockázzuk a vajat. A tejet a cukorral felmelegítjük, de nem forraljuk, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és megvárjuk, amíg felfut. Amikor felfutott az élesztő, a tejjel együtt a nagy keverőtálba öntjük, és kézzel alaposan összedolgozzuk. Meleg helyen hagyjuk megkelni egy tiszta textillel lefedve – pl. 50 fokos sütőben, nyitott ajtónál.

A megkelt tésztát egy lisztezett felületen kb. 6 mm vastagságúra nyújtjuk, és egy pizzavágó késsel 5x5 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére 2-3 szem szedret teszünk, és a négyzetek csücskeinél fogva összefogjuk, kezünkkel kis labdákat formázunk. Záródással lefelé, szorosan egymás mellé helyezzük a kis labdákat egy kivajazott, kilisztezett kerek sütőformába.

175 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.

Ez idő alatt elkészítjük a vaníliasodót: a tejet a tejszínnel és a vanília kikapart magjaival összemelegítjük. A tojások sárgáját a cukorral és a keményítővel habosra keverjük. A felmelegedett tej-tejszín keverékhez öntjük, és alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a sodót.

A frissen sült kelt tésztát porcukorral megszórva a vaníliasodóval tálaljuk.

Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András - MME

Ezek is érdekelhetnek