Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szedres francia pite (galette)

default user icon
MME
90 perc
mester
átlagos
8 adag
Hozzávalók
  • 20 dkg liszt + a nyújtáshoz
  • 1 csipet só
  • 1 tk cukor
  • 10 dkg nagyon hideg vaj
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 2-3 barna cukor a szóráshoz
  • A töltelékhez
  • kb. 30 dkg szeder
  • 1/2 db bionarancs reszelt héja
  • 2 ek liszt
  • kb. 4 dkg cukor

Elkészítés

  1. A keverőtálba szórt lisztet, sót, cukrot és apróra kockázott vajat ujjainkkal borsónyi morzsákká dolgozzuk, majd 8 cl jéghideg vizet hozzáadva gyorsan simára gyúrjuk. Folpakba csomagolva a hűtőben pihentetjük kb. 45 percig.
  2. Közben a sütőt alsó-felső fűtéssel előmelegítjük 220 fokra. A töltelékhez az átválogatott, megmosott és leszárított szedret összeforgatjuk a narancshéjjal, a liszttel és a cukorral, majd állni hagyjuk.
  3. A tésztát egy ív enyhén belisztezett sütőpapíron nem túl vékony, kb. 30 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. Nem baj, ha nem szabályos kör alakú! A közepére halmozott gyümölcsöt a szélek felé eloszlatjuk úgy, hogy körben legalább egy 3 cm-es sáv szabadon maradjon. Ezt beráncolva ráhajtjuk a töltelékre, és finoman összenyomkodjuk.
  4. A pitét a papírral együtt ügyesen átemeljük egy sütőlemezre vagy tepsibe. A tésztát megkenjük az elkevert tojással és megszórjuk a barna cukorral, majd az előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük 20-30 perc alatt.

Tudj meg mindent a galette-ről >>> 

 

 

Galette receptek >>>  

Megjegyzés

Kínáld melegen, egy gombóc vaníliafagyival! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss