Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Százrétű rétes

default user icon

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • Az omlós tésztához:
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • tejföl, amennyit a tészta felvesz (2-4 kanál)
  • Valamint:
  • 8 db réteslap
  • A töltelékekhez:
  • 25 dkg darált mák
  • 30 dkg darált dió
  • 1 kg tehéntúró
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1,5 kg alma
  • fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg mazsola
  • 4 dl tejföl
  • cukor
  • olaj

Elkészítés

    Elkészítés: Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukor ral, a vaníliás cukorral, a sütőporral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejföl t adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk, és a tepsi aljára helyezzük, megszurkáljuk.

    Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk 2 evőkanál zsemlemorzsát is, majd jól kinyomkodva egyenletesen az omlós tésztára rakjuk. Ezután ráteszünk 3 réteslapot, és megkenjük olaj jal.

    Egyenletesen rásimítjuk a cukor ral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olaj at és mártás sűrűségű tejföl t pötyögtetünk, majd 3 réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejföl ünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olaj ozzuk meg.

    A túrót keverjük össze ízlés szerint cukor ral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a 6 tojásfehérjéből cukor ral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra kenjünk a túrós krém felét, erre egyenletesen simítsuk rá a cukor ral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb 3 réteslapot, amit az előzőekhez hasonlóan megolaj ozunk. Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós-mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolaj ozunk.

    180 fokos sütőbe tesszük, körülbelül 1 óra sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük, és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert 4 dl tejföl lel, visszatesszük a sütőbe, és szép aranybarnára sütjük 200 fokon.

    A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukor ral szórjuk meg a tetejét.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin