Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Százrétű rétes (gibanica)

120 perc
bonyolult
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 25 dkg margarin/vaj (puha)
  • 2 ek porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só
  • 30 dkg rétesliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1-2 ek kanál tejföl
  • 8 db réteslap (2 csomag)
  • A töltelékhez:
  • 1 kg reszelt alma
  • 3 ek cukor
  • fahéj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • 30 dkg darált dió
  • 3 ek cukor
  • 25 dkg darált mák
  • 3 ek cukor
  • 1 kg tehéntúró
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 3 ek búzadara
  • 20 dkg mazsola
  • 1 doboz tejföl (kisebb)
  • A tetejére:
  • 5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 2 ek cukor

Elkészítés

  1. Az omlós tésztával kezdjük, mert annak 20 percet a hűtőben pihennie kell. A vajat/margarint kihabosítjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, majd hozzáütjük a 2 tojássárgáját, és hozzáadjuk a csipet sót. A lisztet is hozzászitáljuk a sütőporral, és sima tésztává gyúrjuk. Ha szükséges, pár kanál tejfölt adunk hozzá, hogy gyúrható, képlékeny tésztát kapjunk. Mikor sima, csomómentes a tészta, folpackba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük.
  2. Az almát meghámozzuk, a magházát kivágjuk, levét kinyomkodjuk. Cukorral, fahéjjal és a zsemlemorzsával összeforgatjuk. A diót ledaráljuk, a cukorral elkeverjük. A mákot ugyanígy, esetleg ízesíthetjük egy kevés reszelt citromhéjjal.
  3. A túrót simára keverjük a tojások sárgájával és a cukorral, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, és belekeverjük a búzadarát is, hogy felfogja a felesleges nedvességet. A tojásfehérjét csipet sóval felverjük, és óvatosan beleforgatjuk a túróba, ezzel lazítjuk. A mazsolát tejbe, vagy rummal ízesített vízbe áztatjuk.
  4. Elkezdjük a tészta összeállítását: A tepsit sütőpapírral kibéleljük, a hűtőből kivett tésztát kézzel egyenletesen belesimítjuk. Ha nem elég a tészta, itt még választhatunk másik tepsit!
  5. Első réteg a kinyomkodott fahéjas alma lesz. Egyenlő vastagságban szétterítjük a tésztán. Erre kerül 2 db réteslap, aminek a tetejét megkenjük olajjal.
  6. Ezután jön a cukrozott darált diós réteg, aminek a tetejére pár csepp olajat, és néhány pötty tejfölt teszünk, hogy lucskosabb legyen. Ezt is befedjük 2 darab réteslappal, a tetejét olajjal kenjük meg. Ezután a túrós töltelék felét elsimítjuk a réteslapon, erre kerül a cukros-mákos réteg, amit befedünk ismét réteslappal, és erre is teszünk néhány csepp olajat. A tetejét a túrós töltelék másik fele zárja, de a már megduzzadt mazsolákkal meghintve. Betakarjuk az utolsó 2 réteslappal, olajozzuk, és mehet is az 180°C-ra előmelegített sütőbe. Minimum 1 órát sütjük.
  7. Mikor szép piros a teteje kb. a sütés 40. percében, a fél liter tejfölt kikeverjük egy tojással, kevés cukorral, és a réteslap tetejére kenjük, úgy fejezzük be a sütést, hogy rápiruljon.

RÉTES - MEGGYES, TÚRÓS, MÁKOS, ÉS SZÁMTALAN TÖLTELÉKKEL - VÁLOGATÁS >>> 

14 ISTENI FINOM HÁZI RÉTES A TÚRÓSTÓL A KÁPOSZTÁSIG >>> 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss