Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Száz kifli

default user icon
38 4.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 50 dkg liszt
  • 3 tojássárga
  • tejföl, amennyit felvesz (kb. 3-4 evőkanál)
  • a kenéshez:
  • 10 dkg margarin (olvasztva és kihűtve)
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió (mandula, mogyoró)
  • 20 dkg porcukor
  • 3 tojásfehérje
  • (de lehet lekvár is)

Elkészítés

    Előkészítés: A kenéshez való margarint megolvasztom, kihűtöm. A töltelékhez való darált diót, porcukrot lazán a kemény habbá vert tojásfehérjékhez keverem.

    Elkészítés:
    1. A tésztához valókat közepes keménységű masszává gyúrom. Négy cipóra osztom. Lisztezett deszkán a cipókat egyenként tepsi alakúra (értsd téglalap) nyújtom, és megkenem a 10 dkg olvasztott, kihűtött margarin negyedével, a hosszabb oldalától kezdve feltekerem. Az így kapott négy rudat kb. 1 órára hűtőbe teszem (fóliával letakarva, hogy ne száradjon).
    Trükk: Ha nincs idő az egészet egyszerre feldolgozni, másnapig jól eláll a hűtőben, ugyanúgy lehet vele dolgozni.

    2. Egyszerre egy rudat veszek ki a hűtőből. Egy rudat szemmértékkel 25 darabra vágok (kb. ujjnyi vastag, ha néhánnyal kevesebb vagy több, nem gond; rudanként 25 darabbal számolva lesz 100 kifli). Mindegyik kis darabbal a következőképpen dolgozok tovább: jól meglisztezett deszkán, a hajtott részével a deszkára téve nagyon! vékonyra nyújtom (nagyjából téglalap alakúra). A diós töltelékből kb. egy púpozott mokkáskanálnyit számolok egy kiflicskére. A tölteléket a vékonyra nyújtott tésztán hosszába teszem (nem középre halmozom, hogy a kiflicskében mindenütt legyen töltelék, ne csak a közepében), a tésztát óvatosan felsodrom, két végét kissé megnyomom, hogy a töltelék ne szaladjon ki, behajlítom, hogy kifli formát kapjak.
    Kenetlen tepsiben, előmelegített sütőben, közepes tűznél (150-160 fok) 20-30 percig sütöm. Sütés alatt a színe nem (fehér marad), de az állaga változik. A kisült kiflicskéket még melegen megszórom porcukorral.

Megjegyzés

Ezt a fajta tésztamasszát én ún. poronyú (porhanyós) sütiként ismerem.
A kisült kiflicskék jól záródó sütisdobozban sokáig frissek maradnak.
Minél vékonyabbra nyújtod az egyes darabkákat, annál rétegesebb, *poronyúbb* lesz a kész kiflicske; jól lisztezett deszkán és sodrófával kell dolgozni, különben nem lehet papírvékonyra nyújtani a tésztát.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

loglady
Húsvétra csináltam, köszi, Garffyka, volt sikere! Igenis érdemes egyszerre fél rudat nyújtani, pláne, ha mint nekem is, gyereke is van a z embernek, az idő pénz. Ebből 16-20 kocka jött ki. Így lett vagy 150 kis guszta kifli!(8 fél rúd van). csak föltekertem töltés után, és raktam a lemezre. Mondjuk, így 30 deka mákom elment rá. 2,5 óra alatt végeztem az egésszel, nem ördöngösség! Tésztába citromhéjat, 1 vaníliás cukrot is tettem, +1 sütőport. Nem sült 20 percet! az én receptjeim közt +találtam ezt, Bábolnai kifli néven. Köszi a hozzászólásaitokat, ezek nélkül a recept csak fél siker!
Garffyka
Loglady, a felvagdosás és megtöltés mellett a finom száz kifli egyik "titka" az, hogy minden, a rúdból levagdosott darabot egészen vékonyra kinyújtunk, ezután töltjük, tekerjük, sütjük. Az így "megdolgozott" kiflicskék nagyon szép rétegesek lesznek, egy-egy réteg pedig hajszálvékony. Sok sikert!
loglady
Sziasztok! Nagyban megkönnyíti és gyorsítja a munkát, ha 1 rudat kivéve nem vagdossuk fel, hanem egyben nyújtuk téglalappá, vágjuk kockákra, töltjük, stb!
Garffyka
Szia Alaine, örülök, hogy ilyen nagy sikered volt :-) a kókuszos töltelék új adalék az eddigi variációkhoz, köszi!
alaine
Jelentem én is megsütöttem!Isteni lett!A hűtő nem árt a tésztájának...én naponta csak 1 tekercset sütöttem meg,így minden nap volt egy tepsi friss sütink.:)Mogyisat csináltam 2x,aztán elfogyott a töltelék,biztos sokat tettem bele,aztán 1x szilvalekis készült,ma pedig kókuszos.
Garffyka
jó kérdés:-); én annak is örülök, hogy megoszthatom a receptet és másoknak is sikerül, ízlik.
receptgyűjtő
Miért nincs ez a recept a válogatások között?
Garffyka
aham, nagyon szeretek sütni-főzni és minden fáradtságot megér, ha látom, hogy ízlik az alkotás :-)
receptgyűjtő
Gaffyka, te nagyon szerethetsz a konyhában forgolódni, ha bevállalod ezt a sütit; a recept alapján sok macera van vele. De nagyon finoman hangzik -)
Garffyka
szia Gyöngymanó, örülök, hogy ízlettek a kiflicskék. aszalt szilvával még nem próbáltam/ettem, jól hangzik:-)

Hasonló Receptek

Magazin