A turbolyás olajhoz botmixerrel minden hozzávalót pürésítünk.
Szarvassonkás falatkákhoz egy keverőtálban elkeverjük a turbolyás olajjal a paradicsomokat és a salátaleveleket. A kenyeret vékonyan megkenjük vajjal, ráhelyezzük a kaporleveleket, majd a sonkákat és meglocsoljuk még egy kanálnyi turbolyás olajjal, megszórjuk aszalt meggyel és a paradicsommal. Salátalevelekkel tálaljuk.
Őseink első füstölt húsukat szinte bizonyos, hogy szarvasfélék combjából kanyarintották. A legjobb sonkák a 4-5 éves gemenci szarvastehénből készülnek. Ezeket a vértelenített, kiáztatott combokat 15-18 napig páclében kell érleljük 8-10 °C körüli helyiségben. A pácból kivett húst egy napig szárazon tartjuk, majd 3-5 napig folyamatosan hideg bükkfafüstben tartjuk, végül fahamuban megforgatva eltesszük pihenni. Vékony szeletei szinte kínálják, etetik magukat. Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv. - MME
Ezek is érdekelhetnek
Szeretnél értesülni a Mindmegette legfrissebb receptjeiről? Érdekel a gasztronómia világa? Iratkozz fel most heti hírlevelünkre!