Szárnyas húsleves

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 4-6 db csirkeszárny
  • 1-2 db farhát
  • 30-35 dkg csirkemell, szívvel
  • 4-5 db zúza
  • 2-3 csirkenyak
  • 5 db sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 kicsi karalábé
  • 1 kisebb cikkely fejeskáposzta
  • 1 csomag petrezselyem
  • 2 vöröshagyma
  • erőleveskocka
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés:
    1.) A húst megmossuk, feltesszük főni. Ha forr a víz, várunk néhány percet, és az egész vizet leöntjük a húsról.
    2.) A fazekat kiöblítjük, és újra beletesszük a húsokat, plusz a megtisztított, megmosott zöldségeket. A sárgarépát karikára vágjuk, a fehér répát hosszában ketté, a karalábét és a zellert egészben hagyhatjuk, a vöröshagymát négybe vágjuk, a káposztát pedig felcsíkozzuk (kb. ujjnyi vastagra). Felöntjük az egészet vízzel, és fél literenként 1 erőleveskockát teszünk bele, plusz összesen 5-6 szem fekete borsot. (Nekem kb. 4,5 liter víz fér bele, 9 erőleveskockával).
    3.) Takaréklángon, lefedve, kb. 1-1 óra 15 percig főzzük a levest. Ha elkészült, cérnametélttel vagy pici csőtésztával tálaljuk.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szivok Boglárka 7 évvel ezelőtt
Én sem értem, hogy miért kell a levét leönteni, szerintem attól lesz igazán jó ízű a levesünk. Az egyik szakácskönyvem ezt írja: "a főzés közben keletkező szürkés habot nem kell leszedni, ez ugyanis a húsból kioldódó fehérje, amely úgyis leüllepszik." Bár hozzáteszem, én azért szűrővel le szoktam halászni a tetejéről, de az egész levet leönteni róla, szerintem vétek.
Szabó Olivia 7 évvel ezelőtt
Én két teóriát hallottam erről, hogy az első forralásnál kifőnek a méreganyagok - a habbal együtt, azért kell leszedni, valaki szeint meg a legzamatosabb ízeket halásszuk ki a levesből, ha leszedjük a habot. Egyébként a barátnőm mamája is le szokta önteni az első levet, de az ízével sosem volt gond, én is kóstoltam már többször és nagyon finom a húslevese. Most akkor hogyan van ez, tényleg a méreganyagok főnek ki az első forralásnál? A leveskockától meg futkos a hideg a hátamon, hogy minek, ha egyszer telepakolom én azt a levest mindenféle jóval....dehát ízlések és pofonok
Lovas Diána 7 évvel ezelőtt
Kedves Mirza! Nem igazán értem, miért kell leönteni az első levet a húsról?! Csak mert csúnya barna hab úszkál a leves tetején?! Azt egy egyszerű szűrővel leszeded a tetejéről. Ha pedig beleteszed a zöldségeket és 2-3 órán főződ a levest lassú tűzön, meglátod abszolút nem lesz zavaros és csúnya színe, hanem szép sárga. Esetleg ha mégsem lennél a színnel megelégedve, tegyél a levesbe több sárgarépát, és egy kis kanál kurkumát. Garantáltan aranyló színű levest fogsz kapni, és az ízében sem fogsz csalódni. Ezek után garantálom, hogy elhagyod azt a 9 leveskockát, mert az egy igazi húslevesbe tényleg felesleges.
Gabi 7 évvel ezelőtt
Ezt a 9 leveskockát nagyon sokallom. Nem vagyok fanatikusan vegeta- és leveskocka ellenes, de ez túlzás. Egyébként én szoktam (a te általad leírtakon kívül) beletenni 2-3 gerezd fokhagymát egészben, 1 paprikát, petrezselyem- és zellerzöldet, 1-2 szegfűborsot, 1 babérlevelet és a végén egy kis sáfrányt a színe miatt. Még eddig nem próbáltam az első levet leönteni, (mindig szűrőkanállal halásztam), de ki fogom próbálni, többektől hallottam hogy attól még megmarad a leves húsíze.
Gabi 7 évvel ezelőtt
Ezt a 9 leveskockát nagyon sokallom. Nem vagyok fanatikusan vegeta- és leveskocka ellenes, de ez túlzás. Egyébként én szoktam (a te általad leírtakon kívül) beletenni 2-3 gerezd fokhagymát egészben, 1 paprikát, petrezselyem- és zellerzöldet, 1-2 szegfűborsot, 1 babérlevelet és a végén egy kis sáfrányt a színe miatt. Még eddig nem próbáltam az első levet leönteni, (mindig szűrőkanállal halásztam), de ki fogom próbálni, többektől hallottam hogy attól még megmarad a leves húsíze.
Morzsálós Mirza 7 évvel ezelőtt
Kedves Dóra, az első forralással nagyon csúnya lé jön ki a húsból. Sötétbarna, zavaros hab. Ha ezt leöntöd, isteni, aranyszínű, tiszta levest kapsz a végén, aminek az íze is hibátlan lesz. A vacsoracsatában láttam, hogy így kell főzni, és tényleg, sokkal finomabb így a leves. És pszichésen is jobb látni, mennyivel tisztább levest eszünk. Sok szeretettel: Mirza
Lócsi Dóra 7 évvel ezelőtt
Nagyon jól hangzik. Azt viszont nem értem, miért kell az elején leönteni a vizet a husiról? Épp az a lé a legjobb, benne van a húsíz.

Hasonló Receptek

Magazin