Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szárma (töltött káposzta) kovászolt káposztával

Hozzávalók

  • Hozzávalók egy 10 literes fazékhoz:
  • 2 fej kovászolt káposzta
  • kevés zsír
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál őrölt paprika
  • 1 szál kolbász vagy (és) 30 dkg füstölt csülök
  • kevés köménymag
  • 1 szál csombor (borsikafű)
  • 1 csokor kapor (zöld)
  • bors
  • A töltelékhez:
  • 1,5 kg darált sertéshús vagy pulykahús
  • 1 tojás
  • 2 marék rizs
  • 2 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőanál őrölt paprika
  • bors
  • 3 szál kakukkfű

Elkészítés

    Elkészítés: A káposztát a kovászos uborkához hasonlóan készítem el. A torzsát mélyen kivágom, köményt szórok bele, az edény aljára kaporszárat teszek, amire ráhelyezem a káposztákat. Sós vízzel felöntve, napos helyen néhány nap alatt megkovászolódik. Ha nincs kovászolt káposztánk, a fejes káposztát sós, köménymagos vízben előfőzzük.

    A töltelékhez a darált húst, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát sóval, borssal, 2 marék rizzsel, 1 tojással, 1 evőkanál pirospaprikával és kevés apróra vágott kakukkfűvel összegyúrom. Megkóstolom!

    A káposztát levelekre szedem, ereit kivágom, majd a tölteléket belegöngyölöm.

    A töltelékek elkészítése után maradt káposztát apróra vágom, felét az edény aljára szórom. Erre kerülnek a töltelékek, a felszelt kolbász (csülök), az apróra vágott csombor és kapor. A maradék káposztát a tetejére teszem, felöntöm annyi meleg vízzel, hogy éppen ellepje. Sózom, borsozom. Ha valaki ízlése úgy kívánja, kis csípőset is tehet rá. Fedő alatt közepes lángon kb. 90 percig főzöm.

    1 evőkanál zsírból 5 evőanál liszttel rántást készítek, amire 1 evőkanál őrölt paprikát teszek. 3 merőkanálnyi főzőlével temperálom, csomómentesre keverem és hozzáöntöm a káposztához. Hagyom ismét felforrni.

    Tálalni tejföllel, díszíteni kaporlevéllel szoktam.

Megjegyzés

A töltött káposztát egyes délszláv betelepülők leszármazottai a mai napig szármának nevezik. Feleségem anyai nagymamájától örökölte az elnevezést.

hajduistvan
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin