Keress receptre vagy hozzávalóra

Napon vagy sütőben: így készül tökéletes aszalt paradicsom!

A szárított paradicsom nem más, mint a nyár koncentrált íze. Igen erős, szinte csípős paradicsomíze van, apró darabokra vágva igazi ínyenc csemege. Gazdagíthatunk vele salátákat, kelt tésztákat, kenyereket, pizzákat, tésztaételeket, de előételnek is nagyon finom.

Igaz, hogy kezdetben egyszerűen a paradicsom tartósítása volt a cél, manapság viszont a szárított vagy aszalt paradicsom a jobb éttermekben és gourmand boltok polcain kapható - és nem kimondottan olcsó csemege. Vannak ínyencek, aki kizárólag a napon szárított paradicsomot hajlandóak elfogyasztani, de szuper jól el lehet vele játszani otthon is, akár aszalógéppel vagy kis hőmérsékleten sütőben elkészítve, de természetesen napon is aszalhatjuk. 
Az aszalt paradicsom már nálunk is sokfelé kapható száraz vagy olajban eltett variációban.

Mire használhatjuk a szárított paradicsomot?

Feldobhatunk vele leveseket. Nagyon finom salátákban, mondjuk egy szelet grillezett mozzarella mellé. A kelt tésztákat is jól kiegészíti, süthetjük apró darabokra vágva kenyerekbe, bucikba, tehetjük  grissinibe, mehet belőle a focaccia tetejére, de pizzán is finom.
A különleges piros pesto is nagyon finom belőle.

A szárított paradicsom

Egy 300 ml-es üveg szárított paradicsom a boltban elég sokba kerül, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy megéri otthon belevágni, főleg amikor nyáron olcsón és ízes, szabadföldi példányokat vásárolhatunk. 5 kiló érett paradicsomból lesz körülbelül 60 dekányi szárított paradicsom, hiszen folyadéktartalmának 90%-át elveszíti az aszalás során.

Lehet koktél, Lucullus vagy törpe paradicsomot is aszalni, gyakorlatilag minden fajta alkalmas. A paradicsomokat félbevágjuk, kicsumázzuk, majd besózzuk. Ízlés dolga: a paradicsomot kimagozhatjuk, de benne is hagyhatjuk a magokat. A félbevágott paradicsomokat héjukkal lefelé kell a lefedett tepsire tenni, megsózni és megaszalni.

Aszalás a napon

Ha napon tervezzük megszárítani a paradicsomokat, érdemes figyelni az időjárás-jelentést, mert 1 hét biztosan kell hozzá, de ha nagyobb paradicsomokkal van dolgunk, akár 2 hetet is kitesz, mire teljesen kiszáradnak. Éjszakára be kell vinni őket és bár a bogarak elvileg nincsenek odáig a besózott paradicsomért, érdemes egy hálóval lefedni őket.

Aszalás aszalógépben

Egyszerűbb a dolgunk, ha rendelkezésünkre áll egy igazi profi aszalógép, amit természetesen nemcsak paradicsom, de minden más gyümölcs, zöldség aszalására is használhatunk.

Aszalás a sütőben

80-100 fokon 9-10 óra alatt meg lehet aszalni a paradicsomokat, de ez sütőfüggő is. A sütő ajtaját érdemes egy fakanállal kitámasztani, hogy a keletkező gőzök távozhassanak. A kész paradicsomokat hagyjuk kihűlni, majd tuszkoljuk őket tiszta befőttesüvegekbe, tegyünk mellé fokhagymát, zöldfűszert, és öntsük fel fele-fele napraforgó és olívaolaj keverékével. A kamrában sokáig eláll.

Olasz saláta napon szárított paradicsommal

Hozzávalók:
1/2 fej jégsaláta
25 dkg koktélparadicsom
1 kis fej radicchio saláta vagy 1 zacskó saláta mix
6-8 db napon szárított paradicsom
20 dkg fetasajt
friss bazsalikom
oregánó
olívaolaj

Elkészítés: A salátaleveleket összetépkedjük, és a félbevágott koktélparadicsomokkal tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és az fűszereket. Végül a saláta tetejére kockára vágott fetasajtot dobálunk, és meglocsoljuk olívaolajjal.
Sült húsokhoz, grill húsokhoz kiváló, de fogyókúrázóknak is ajánlom, 1 szelet fokhagymás pirítóssal.

Olasz fasírt

Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús
1 zsemle
1 tojás
1 kis fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg mozzarella
6-8 szárított paradicsom
1/2 kaliforniai paprika

bors
oregánó
bazsalikom
petrezselyem
némi zsemlemorzsa
olaj a sütéshez

Elkészítés: A zsemlét vízbe áztatjuk, majd kinyomkodva a húshoz adjuk. A hagymát, fokhagymát nagyon apróra vágjuk, a szárított paradicsomot lecsöpögtetjük (ha olajos), és a paprikával együtt kis kockára vágjuk. Mindent összekeverünk, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük a zöldfűszerekkel. A mozzarellát kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk, egyet-egyet rakunk minden fasírt közepére. A fasírtokat átforgatjuk zsemlemorzsában, és forró olajban kisütjük. Parmezánnal és/vagy rukkolával gazdagított krumplipürével tálaljuk.

Bazsalikomos-fokhagymás penne szárított paradicsommal

Hozzávalók 2 személy részére:
1-2 db paprika
2 nagyobb fej paradicsom
4-5 gerezdfokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
3-4 db szárított paradicsom
2-3 kanál olívaolaj
25-35 dkg penne (durum)

Elkészítés: A paprikát apró kockákra vágjuk (1-1 cm), és olívaolajon hirtelen megpirítjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagymanyomóval hozzáadjuk, a paradicsomot (forrázás után a héját eltávolítva) apró kockákra vágva hozzákeverjük. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. (A szárított paradicsom sózott!). Közben a tésztát sós vízben kifőzzük, a tészta levéből néhány kanállal a paradicsomos mártásunkhoz adagolunk. A mártást a 4-5 percig főzzük, ügyelve, hogy kellően szaftos maradjon, szükség esetén több kanál főzővizet adagolunk hozzá. A tésztát leszűrjük, és a mártáshoz keverjük. Tálaláskor a megmaradt bazsalikomlevéllel megszórjuk.

Félig aszalt paradicsom >>>
Paradicsom télire, nem aszalva >>>
további aszalt paradicsomos receptek >>>
még több szárított paradicsomos recept >>>
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Ernocske 4 évvel ezelőtt
Én inkább maradok a hagyományos befőzésnél. Mivel a paradicsom rendkívül lédús, az aszalása, ha csak nincsen a kellő időben tartós kánikula, sok energiát fogyaszt. Nekem ez nem éri meg.
anyuka50 5 évvel ezelőtt
Köszönöm a választ! :) Közben a férjem tanácsára betettem a sütőbe, 100 fokon, de ott meg feketedik a teteje. Na nem baj, majd kikísérletezem! :) Még jó, hogy saját anyag, csak a gáz kerül pénzbe. :) Üdv: Mariann
Mindmegette 5 évvel ezelőtt
Kedves Mariann! Sajnos ilyenkor már nem elég erős a nap, nyirkosabb a levegő, vagyis ilyenkor már érdemes sütőben szárítani. A negyedelt paradicsomokat nem kell azért 8-10 óráig aszalni, de 2-3 óra biztosan kelleni fog nekik 100-120 fokon. Látod majd, hogy mikor jó. Sok sikert a sütős változathoz! Üdv Mme
anyuka50 5 évvel ezelőtt
Nagyon örülök a szárítás leírásának! :) Én most szárítom, de penészedik. :( Lehet, hogy így szeptemberben már nem lehet szárítani? A választ előre is köszönöm! Mariann
petrovics53 8 évvel ezelőtt
Ez nekem is tetszik,még nem is hallottam erről.Köszönöm