Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szárított kakukkfűtől a petrezselyempestóig - 7 tuti tipp zöldfűszerek felhasználására

Ha túlságosan elszaporodnak cserépben tartott vagy kertben nevelt zöldfűszereid, érdemes elraktároznod belőlük. Persze frissen is felhasználhatod a bazsalikomot, kakukkfüvet, petrezselymet és társaikat. Adunk néhány ötletet mindehhez.
Tárolva és tartósítva

1. Hűtőszekrényben: Összegumizott nejlonzacskóban vagy folpakba csomagolva a zöldséges rekeszben 1 hétig állnak el.

2. Fagyasztóban: A frissen mosott zöldfűszereket aprítsd fel, majd tedd a jégkockatartó kis mélyedéseibe! Ha megfagytak, tedd át dobozba vagy zacskóba. Kb. 6 hónapig áll el így.

3. Olajban: A durvára aprított levelek olíva- vagy napraforgóolajban 4-5 hétig tarthatók el. Mutatós üvegbe öntve remek ajándék lehet. Szezon idején medvehagymából, de néhány ág oregánóból, bazsalikomból vagy kakukkfűből is készíthetsz fűszerolajat. Rakd üvegbe a fűszereket, majd öntsd fel 2,5 dl olívaolajjal. Ízlés szerint fokhagymagerezdeket és 1 kis piros chilit vagy erőspaprikát is tehetsz hozzá. Sötét, hűvös helyen tárolva, kb. 2 hét után kibonthatod.

4. Szárítva: A fűszercsokrot kösd össze, majd meleg, jól szellőző helyen akaszd fel egy kötélre, és hagyd kb. 2 hétig száradni! Összemorzsolva jól záródó dobozkában tárold!

Frissen, gyorsan

1. Öntet: A felaprított zöldfűszereket keverd joghurtba, majd ízesítsd sóval, borssal! Szárított változatukkal is kitűnő. Kb. 1 ek szárított felel meg 2 ek friss zöldfűszernek.

2. Tészták pestóval: A friss bazsalikomleveleket pépesítsd parmezán sajttal, fenyőmaggal és kevés fokhagymával, közben dolgozz bele olívaolajat! A bazsalikomlevél így is remekül megőrzi az aromáját.

3. Fűszervaj tartalékba: Az aprított friss vagy szárított zöldfűszereket keverd puha vajba, és fűszerezd ízlés szerint! Hűtőben hagyd megdermedni, majd vágd kockákra, tekerd átlátszó fóliába és fagyaszd le!


Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss