Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szárcsaleves sült burgonyagombóccal

default user icon

Hozzávalók

  • A leveshez:
  • 1 egész szárcsa
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db zellergumó
  • 1 db szárzeller
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db karalábé
  • 1 db petrezselyem gyökér
  • 1 db póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 vastag szelet kovászos kenyér
  • 4 ek petrezselyem durvára vágva
  • 10 dkg tejföl
  • A burgonyagombóchoz:
  • 20 dkg héjában főtt burgonya
  • 1 ek vaj
  • 6 dkg liszt
  • 2 kisebb méretű tojássárgája
  • 2 ek olaj a gombóc sütéshez

Elkészítés

    1. A leveshez az egész szárcsát megtisztítjuk, bőrét lehúzzuk, a szárnyát, combját a csontokkal együtt közepes darabokra vágjuk és annyi vízben amennyi ellepi, feltesszük főni. A leves habját forrás után leszedjük.
    2. A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval és fűszerekkel a levesbe tesszük, majd lassú tűzön, éppen gyöngyözve, 60-70 percig főzzük.
    3. Elkészültekor a levest leszűrjük, majd a kovászos kenyér belsejét beleturmixoljuk a levesbe - annyit amennyitől krémes sűrű állagú lesz. Végül hozzáadjuk a petrezselymet és a leveshez keverjük.
    4. A krumpligombócokhoz a sós vízben puhára főtt burgonyát áttörjük és hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet és a tojássárgáját. Alaposan összedolgozzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egyforma nagyságú, tetszőleges formájú gombócokat formázunk, és ropogósra sütjük. Tejfölösen tálaljuk.

Megjegyzés

"Régi idők kedvenc vízimadarát levesként készítettük el, s korabeli konyhai módival kovászos kenyérrel sűrítettük be. Levesünk ettől krémes, pikáns lett, ami körbeöleli a szépen bezöldségelt szárcsát. Hogy fokozzuk levesünk különlegességét, sült krumpligombócokat rejtettünk bele."
Recept/Fotó: Vida József - Segal Viktor: Sercegés és erdőzúgás erdei gasztrokalandkönyv.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin