Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalvétagombóc

60 perc
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: A hagymát apróra vágom, a zsemléket felszeletelem, majd a szeleteket felkockázom fél centis kockákra. A zöldpetrezselymet petrezselyem darálón ledarálom, vagy nagyon apróra vágom, a tojásokat szétválasztom sárgájára és fehérjére.

Előveszek egy méretes teflon serpenyőt, felhevítem benne a vajat, ezen megpirítom az apróra vágott hagymámat, majd rádobom a zsemlekockákat, folyamatosan rázogatva vagy fakanállal keverve aranysárgára pirítom, meghintem a petrezselyemzöldddel, jól átforgatom, majd lehúzom a tűzről, és hagyom kihűlni.

A lisztet elkeverem a tojások sárgájával, sózom, felöntöm a tejjel, és csomómentesre keverem. Beleadom a pirított zsemlekockákat, alaposan összedolgozom, sűrű, gombóctésztához hasonló masszát kell kapjak. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan a zsemlekockás masszához keverem.

A kész masszából roládot formázok, amit olajjal megkent alufóliára helyezek, alaposan begöngyölöm, tepsibe helyezem, majd sütőben, lassú tűzön, vízgőz felett 30-35 perc alatt készre párolom.

Amikor elkészült, kiszabadítom a fólia rabságából, 1,5-2 centis szeletekre vágom. Mártásos húsokkal (például vadas), ragukkal, tokányokkal, de zsírjával leöntve sült húsokkal is tálalhatjuk.

Van, aki széles jókedvében 15-20 dkg apróra vágott kolozsvári szalonnát is pirít bele, ez sem árt neki!

Ezek is érdekelhetnek