Szalontüdő (pejsli)

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 75 dkg sertéstüdő és sertésszív vegyesen
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 3 evókanál olaj
  • 2 dl tejföl
  • fél citrom
  • 1 kisebb ecetes uborka
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál piros fűszerpaprika
  • cukor
  • mustár
  • őrölt bors ízlés szerint
  • só ízlés szerint

Elkészítés

    Elkészítés: A nyers tüdőről és szívről letisztítjuk a hörgőket, a hár-tyákat és a zsírt, majd megmossuk, lecsöpögtetjük. Annyi sós vízben, amennyi éppen ellepi, a babérlevéllel puhára főzzük. Leszűrjük. (Kb. 2-2,5 óra alatt fő meg, kuktában szűk 1 óra alatt.)

    Közben a hagymát finomra vágjuk, a citrom héját lereszeljük, az uborkát apróra metéljük. A megfőtt húst csíkokra aprítjuk. A forró olajon világosra pirítjuk a lisztet, hozzáadunk 1 evőkanálnyi cukrot, és együtt pirítjuk tovább addig, amíg a cukor karamellizálódik a rántásban. A tűzről félrehúzva a paprikát elkeverjük benne, majd azonnal felöntjük a tüdő főzőlevével. Kevergetve sima mártássá főzzük, és átszűrjük. Ezután beletesszük az összevágott ízesítőket, a hagymát és a húscsíkokat, majd citromlével, citromhéjjal és mustárral pikánsra ízesítjük. Jól kiforraljuk, végül elkeverjük benne a tejfölt, és már csak egy pillanatig forraljuk. Zsemlegombóccal tálaljuk.

Megjegyzés

Kissé munkaigényes, ám nem drága és nagyon finom, régi magyar étel. Érdemes nagyobb adagot főzni belőle, mert jól fagyasztható. Főtt tésztafélékkel is tálalhatjuk, ha sietünk.

Gaál Sándor
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin