Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalmonella… Bár a neve szép...

default user icon
SB
Évente csak itthon mintegy tízezer esetre derül fény, de sokan nem mennek orvoshoz, vagy észre sem veszik, hogy éppen szalmonellafertőzésen esnek át.
Az ételmérgezések

A gyomor és bélrendszeri tünetekkel jelentkező ételmérgezéseknek több fajtája megkülönböztethető. Nem mindegy, hogy a mérgezést baktérium vagy vírus okozza-e, esetleg valamilyen élősködő vagy vegyszer, szennyeződés. Ha a megbetegedés több embert érint egyszerre, könnyebben kimutatható a betegség forrása, mely sok esetben a szalmonella.

A szalmonella

Egy pálcika alakú baktérium, melynek több mint kétezer alfaja ismert. Nevét Daniel Elmer Salmon állatorvos-patológusról kapta, felfedezője Theobald Smith volt. 

A hányással, hasmenéssel járó megbetegedés hivatalos neve Salmonellosis gastroenteritica vagy akut bélhurut (Entercolitis). Ezt a leggyakrabban a salmonella entertidis nevű baktérium okozza.

A nyári betegség

Amikor a sajtóban tömeges, azonosítható szalmonellózisról hallunk, általában gyorsan megvan a tettes: a nagyüzemi konyhák, higiénés szabályok be nem tartása, konyhatechnikai előírások figyelembe nem vétele van a legtöbb eset hátterében. A szalmonella kedveli a meleget és a nedvességet. Ezek a baktériumok már 6 fokon osztódnak, a szaporodás 10 és 50 fok között indul meg. Sajnos hónapokig életképesek maradnak, volt olyan szalmonellabaktérium, melyről kimutatták, hogy több  mint 2 évig életképes volt száraz viszonyok között is. A szalmonella baktérium 70 fok felett elpusztul, ezért nagyon fontos a megfelelő átsütés. A nyers hús és a tojás a két legfőbb fertőzési forrás. A húsok közül elsősorban a szárnyasok érintettek, de vigyázni kell ilyenkor a nyers gyümölcsökkel és zöldségekkel is.

Megelőzés

Figyeljünk arra, hogy a húsokat szűrön keresztül olvasszuk ki, ne álljanak a húslében. A szavatossági idők betartása ilyenkor még fokozottabban ügyeljünk. A hús előkészítése után minden olyan felületet mossunk át alaposan, mely a hússal vagy levével érintkezett.

A tojásokat már azelőtt mossuk át, mielőtt a hűtőbe tesszük. Legalább 5 percig főzzük min. 70 fokon, mielőtt elfogyasztanánk őket.

Érdemes a nagy melegben kerülni a nyers tojással és hússal készülő ételeket (majonéz, tiramisu, máglyarakás, tatárbifsztek).

A nyers zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg.

Tartsunk fokozott tisztaságot a konyhában és a hűtőszekrényben.

A szalmonellózis tünetei

A tünetek hirtelen fellépő rosszullét, émelygés, hasi görcs, hányinger, hányás, hascsikarás, súlyos vizes hasmenés, esetleg végtagfájdalom. Gyakori a láz. A lappangási idő 5-24 óra. A betegség lefolyása általában 2-5 nap.
A betegség megjelenése a szervezetben lévő csíraszámtól függ. Idősek, kisgyerekek, várandósok, legyengült immunrendszerű felnőttek már akár 100 csírától is megfertőződhetnek, de egy egészséges felnőtt megbetegedéséhez általában tízezer – egymillió csíra szükséges. Minél több a kórokozó, annál súlyosabb a megbetegedés.

Mit kell tenni, ha elkaptuk

A legfontosabb a folyadék pótlása. Édes tea, szénsavmentes ásványvíz, gyümölcslé fogyasztható. Gyógyszertárban kapható elektrolitoldat, mely az ásványi anyagokat pótolja. A tünetek javulásakor főtt krumpli fogyasztható tengeri sóval. Jó, ha a beteget látja orvos, főleg azokat, akiket a kiszáradás veszélye fokozottabban érint (kisgyerekek, várandósok, idősek).

A súlyosabb esetek: szepszis, hastífusz

Általában külföldről hozzák be ezeket a szalmonellafertőzéseket, itthon szerencsére nagyon ritkán találkozunk velük. Ezek igen súlyos betegségeket okozó szalmonellák, melyek a véráramba kerülve okoznak súlyos betegségeket. Több fajtájuk emberről emberre is terjed. A világon évente többszázezer halálos áldozata van, fejlődő országokba való utazáskor legyünk elővigyázatosak.

Ezek is érdekelhetnek

Friss