Szalagos fánk

default user icon
8 4.4/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 3 dl tej,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál porcukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 pohárka rum,
  • 50 dkg liszt

Elkészítés

    3 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsolunk 3 dkg élesztőt és beleteszünk 1 evőkanál porcukrot. Amikor az élesztő megkel, 5 dkg vajjal, 2 tojássárgájával, 1 pohárka rummal, késhegynyi sóval és 50 dkg liszttel közepes keménységű kelt tésztát készítünk. Nagyon jól kidolgozzuk, ennek következtében elég lágy tésztát kapunk. Langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. A kelés után nyújtódeszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk, ruhával letakarva 30 percig kelesztjük. (Ha tovább keleszjük, nem baj). A fánkot középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. (Fritőzben is lehet.) A sütésnél vigyázzunk arra, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. Sütés elején az edényt fedjük be. Megfordítás után vegyük le róla a fedőt. A pirosra sült fánkot szűrőkanállal szedjük ki, és még melegen szórjuk meg vaníliás porcukorral.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

szőke noémi 11 hónappal ezelőtt
Lehetséges, hogy este megcsinálom a tésztát, be takaró alá és holnap kb. 11:00 - 12:00 körül kezdek a szaggatáshoz / sütéshez? Eltelhet ennyi idő kelesztéssel? Köszönöm
Kiss Erzsébet 2 évvel ezelőtt
A recept természetesen 5*-os! Az előbb elfelejtettem ezt is leírni!
Kiss Erzsébet 2 évvel ezelőtt
A rum feltétlenül kell bele, így a tészta nem szívja meg magát az olajjal, könnyebb tőle a tészta, valószínű a szalag is azért lesz ilyen szép, mert nem nehezül el a felszívott zsiradéktól.
Szabó-Szücs Erika 3 évvel ezelőtt
Nagyon egyszerű, és finom!!! Az első igazi szalagos fánkom!!:) (legközelebb rumot nem teszek bele, mert nekem kicsit kiadja a végén az ízét!) Köszönöm szépen!:)
Krizsán Edina 4 évvel ezelőtt
Nagyon-nagyon finom!!! Köszönet a receptért!
kiscsillag 5 évvel ezelőtt
Tegnap sütöttem meg, a recept alapján, dupla adagban szerencsére, mert csaknem az egész elfogyott. Isteni íze van baracklekvárral és gyönyörű szalagos lett, egyszer hajtogattam is. Úgyhogy köszönet érte.
Brigitta 5 évvel ezelőtt
Fantasztikus a recept,eloszor sutotem fankot es isteni lett.
Koller Istvánné 5 évvel ezelőtt
Ez igen! Ez az igazi szalagos fánk. Én is így szoktam készíteni, a családom már nyúz érte, hogy mikor sütök megint. Szóval a receptért 5*****,gratulálok.

Hasonló Receptek

Magazin