Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalagos fánk sárgabaracklekvárral

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kenyérsütőgépben dagasztom meg a tésztát, de ezt megtehetjük kézzel is. Kézzel történő dagasztás esetén az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukros tejben, mielőtt a többi hozzávalóhoz hozzáadnánk.
  2. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukorral, az olvasztott margarinnal, és a rummal. Ezután keverjük hozzá a langyos tejet is, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet, majd morzsoljuk a tetejére az élesztőt.
  3. Indítsuk el a dagasztó programot, majd dagasszuk meg a tésztát (lágyabb tésztát fogunk kapni).
  4. A megdagasztott tésztát tegyük át egy alaposan kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kb. 1 óra alatt kelesszük duplájára.
  5. A megkelt tésztát borítsuk ki egy lisztezett felületre, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, és ízlés szerinti méretűre szaggassuk ki. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kelesszük még 30 percig.
  6. Egy serpenyőbe öntsünk bőséges mennyiségű olajat, majd melegítsünk fel. Egy csipet tésztával ellenőrizzük, hogy elég forró-e már az olaj (akkor jó, ha rögtön elkezd sülni).
  7. A fánkokat a felső felükkel lefelé helyezzük bele a középforró olajba, majd fedővel fedjük le a serpenyő tetejét. Közepes hőfokon süssük 1-2 percig, majd fordítsuk át a fánkokat, és süssük a másik felüket is szép pirosra (átfordítás után már nem kell lefedni a serpenyő tetejét!!!).
  8. A megsült fánkokat szedjük ki papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja.
  9. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk. Én saját készítésű házi sárgabaracklekvárral kínáltam.

Ezek is érdekelhetnek