Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szalagos fánk Edit módra

70 perc
egyszerű
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 5 ek porcukor
  • 4-4,5 dl tej
  • 70 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 7 dkg vaj
  • 1/2 dl rum
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 db narancs héja (reszelve)
  • A sütéshez:
  • olaj
  • A tálaláshoz:
  • lekvár
  • porcukor
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A különleges szalagos fánk elkészítéséhez az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert langyos tejben. A tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük, nagyjából 40 perc alatt.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk, körülbelül 30 db fánkot készíthetünk. Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.
  3. Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk. Fontos, hogy legalább kétujjnyi magasan legyen a zsiradék az edényben. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad. Sütés előtt a fánkok közepét benyomjuk az ujjunkkal, és a lyukkal lefelé tesszük az olajba őket. Fedő alatt sütjük nagyjából 1,5 percig, majd a másik oldalukra fordítva, fedő nélkül is ennyi ideig.
  4. A kisült szalagos fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. Porcukorral meghintve, frissen tálaljuk. Lekvárt adunk mellé.

Ajánljuk még: 

Megjegyzés

Nem csak farsangra ajánlott. Bármikor elkészíthető. - ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss