Elkészítése: A lisztet átszitáljuk, a szobahőmérsékletű margarint belekockázzuk, összemorzsoljuk. A tojást összekeverjük a sóval. A tejbe belekeverjük az élesztőt és a cukrot, felfuttatjuk. A margarinos liszt közepébe mélyedést teszünk, beleöntjük az élesztős tejet és a sós tojást. Összegyúrjuk. Rugalmas gyurma-szerű tésztát kapunk. Kelesztőtálba tesszük, fóliával letakarjuk (vagy csak simán a cipót fóliába tesszük), és fél órára betesszük a hűtőbe kelni.
Addig elkészítjük a krémet: a tejet kis lábosban a tűzre tesszük, amikor már langyosodik, beleszórjuk lassan a réteslisztet és a sót. Addig kevergetjük, lassú tűzön, amíg besűrűsödik. Amikor ez megtörtént, lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl, megreszeljük a 20 dkg trapista sajtot. Amikor langyosra hűlt, belekockázzuk a margarint, és a kézi mixer habverős fejével jól összekeverjük. A lereszelt sajtot belekeverjük. Félretesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt melegedni, légkerésesen 180 fok.
Kivesszük a cipót, előkészítjük a gáztepsit, sütőpapírt fektetünk rá, a cipót lisztezett deszkán mutatóujjnyi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a felvert tojással, és a legapróbb pogácsaszaggatóval pici pogácsákat szaggatunk. Amikor már a tepsiben van, megszórjuk szezámmaggal.
A tepsibe toljuk, és amíg sül, gyorsan lereszelünk 15 dkg füstölt sajtot.
Nagyon fontos ennél a pogácsánál, hogy még melegen (tehát nem forrón, de
nem is langyosan) neki kell állni kenni, és "szakállazni".
Amíg sül, fontos, hogy álljunk neki a következő tepsi pogácsa szaggatásának.
Amikor megsült a pogácsa, kicsit várunk, és amikor még jó meleg, kézbe veszünk egyet, megkenjük jó alaposan egy adag krémmel, összedörzsöljük egy másik pogácsával, belemártjuk a reszelt füstölt sajtba, és hozzáragasztjuk a másik, krémes (ezt nem kell sajtba mártani) pogácsát.