Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók

  • 1 fej vékony levelű káposzta
  • 1/2 kg darált hús (a fele sertésdagadó)
  • 1-1,5 kg káposzta (savanyú vagy édes)
  • 1/2 kg rizs
  • 2-3 fej hagyma
  • kacsazsír vagy 2 dl olaj
  • 1 ek pirospaprika
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 szál kolbász
  • 20 dkg füstölt hús
  • 1-2 db zöldpaprika
  • 1-2 db paradicsom
  • 2 dl paradicsomlé
  • 1-2 gerezd fokhagyma

Elkészítés

    1. A megpucolt, felaprított hagymát megfonnyasztjuk a kacsazsíron, közben kissé megsózzuk, így nem ég oda. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és a borsot. 
    2. A rizst alaposan leöblítjük, átmossuk, majd hozzáadjuk a darált hús és a paprikás dinsztelt hagymát. Megsózzuk, jól összedolgozzuk. A káposzta leveleit forró vízben megfonnyasztjuk, majd hideg víben lehűtjük, és ezekbe tekerjük a darált húsos keveréket.  
    3. Egy nagyobb lábas aljába tesszük a füstölt húst, a kolbászt, a zöldpaprika, a paradicsom, és az aprórá gyalult édes vagy savanyú káposztát. (A legjobb, ha öntöttvas edényt használunk a főzéshez.) Szorosan egymás mellé, több sorban lerakjuk a töltött tekercseket.
    4. Annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. A káposzta tetejét egy kistányérral befedjük, végül fedővel lezárjuk a lábast, és nagyon alacsony hőfokon főzni kezdjük. Amikor forrni kezd, felöntjük egy kevés paradicsommal. Fedő alatt további 20 percig főzzük. 

Megjegyzés

A rizs és a hús aránya változtatható, ki hogy szereti. Felénk rizs helyett kukoricakásával is készítjük. Kelkáposztába, mángold- és tormalevélbe is tekerhető.

rolvisa
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin