Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szabolcsi almás máktorta (országtorta) II.

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 26 cm-es tortához:
  • A tésztához:
  • 12 tojásfehérje
  • 12 evőkanál cukor
  • pici só
  • 2 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 36 dkg darált mák
  • 4 evőkanál az almás töltelékből
  • 12 dkg darált keksz
  • Az almás töltelékhez:
  • 1,3 kg reszelt alma (megpucolva, a magházakat eltávolítva)
  • 1 citrom leve
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg cukor
  • A krémhez:
  • 9 tojás sárgája
  • 10 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 9 dl tej
  • 10,5 dkg étkezési keményítő
  • 4 dl növényi tejszín

Elkészítés

Elkészítés: Elsőként az almás tölteléket készítjük el. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, ezután hozzáadjuk a citrom levét, a fahéjat és a cukrot, majd megpároljuk. Ha kész, hagyjuk kihűlni.

Következő lépés a krém elkészítése: a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az étkezési keményítőt és 1 dl tejet. A maradék 8 dl tejet felforraljuk, és hozzákeverjük az előbb leírtak alapján elkészített tojásos masszát. Addig főzzük, míg sűrű állagú krémet nem kapunk. Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni.

Ezután következik a tészta. A tojások fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A darált mákot, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és végül a darált kekszet hozzáadjuk a habhoz. Laza mozdulatokkal összeforgatjuk.
A masszát elfelezzük, és 2 tortalapot sütünk belőle. Mindkét lapot 3-3 szeletre vágjuk fel.

Ha a krém teljesen kihűlt, a tejszínt kemény habbá verjük és összeforgatjuk vele.

Ezt követi a torta összeállítása, a sorrend a következő: tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta - almás töltelék - tészta - krém - tészta, majd kívülről is befedjük a tortát a maradék krémmel. Ezután tetszés szerint díszíthetjük.

Ezek is érdekelhetnek