Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szabolcsi almás máktorta (országtorta) egyszerűbben

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 20 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 3 dl tej
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag sütőpor
  • A krémhez /ez megegyezik a hivatalos recepttel/:
  • 6 dl tej
  • 13 dkg cukor
  • 7 dkg kukoricakeményítő
  • 3 db tojássárgája
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 dl tejszín
  • Az almás töltelékhez:
  • 60 dkg reszelt alma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg őrölt fahéj
  • 1 db citrom
  • kevés darált mák és 1 alma a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük, és alaposan kikeverjük. Kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük, és tűpróbáig sütjük.

A krémhez kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojások sárgáját. A maradék tejet a cukorral és a kikapart vaníliarúd belsejével felforraljuk, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a keményítős keveréket, hagyjuk besűrűsödni. Kicsit szilárdabb krémet kapunk, mint általában, de így jó, mert a tejszín majd lazít rajta. Felverjük habnak a tejszínt, és óvatosan hozzáadjuk a krémhez.

Az almatöltelékhez a reszelt almát a cukorral, a citrom levével és a fahéjjal vajon megpároljuk, kihűtjük.

Már csak a betöltés van hátra. A mákos piskótát vízszintesen 5 lapra vágjuk, és a töltelékeket váltva a tortát megtöltjük. A sorrend: tészta-krém-tészta-alma-tészta-krém-tészta-alma-krém-tészta-burkolás. A torta oldalát kb. a feléig felszórjuk mákkal, és a cikkekre vágott almával díszítjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss